Salah satu resipi yang begitu mudah disediakan pastinya adalah donat. Namun membuat donat tidak semudah yang disangka. Donat perlu diuli dengan baik, barulah menjadi kembang cantik dan gebu.
Bagi yang tidak begitu yakin untuk membuat donat, perkongsian resipi Pn Nurjuwaini Aziz ini anda boleh cuba. Pasti menjadi!
Pernah dulu ambil order buat donut. Pukul 4 pagi dah bangun nak menguli tepung. Buat dalam 4kg tepung. Dapat la dalam 200 biji. Donut kampung je. Uli pun pakai tangan.
Nak beli mixer tak berani. Sebab masa tu duit pun cukup-cukup nak rolling modal. Alhamdulillah sempat juga buat selama 3 tahun.
Selepas tu ambil keputusan untuk tempah kat orang je. Sebab saya tahu. Buat kuih ni penat. Nak jual mahal orang fikir empat belas kali. Padahal nak buat dia memerlukan masa, kudrat dan tenaga.
Memang saya salute pada penjual kuih. Kalian memang hebat. Tetiba rasa nak mendonat. Marilah saya share resepi mendonat. Simple je. Follow je step by step. Saya bagi siap gambar. Newbie pun boleh pandai buat ni. Boleh buat untuk jualan juga. Sila lah ye.
Bahan-bahan:
Tepung gandum 1kg
Marjerin 4 sudu
Yis 1 paket
Susu pekat 4 sudu
Garam 1 hujung sudu kecil
Air suam 2 cawan
Minyak untuk menggoreng
Gula kastor untuk dibedak nanti
Swipe gambar. Selamat mendonat.
Masukkan sedikit garam dan yis. Kacau dan ketepikan.
Ads
Masukkan 1kg tepung gandum ke dalam besen dan gaulkan bersama 4 sudu marjerin. Ramaskan tepung dan marjerin.
Kemudian, ambil yis yang sudah kembang tadi, tuang ke dalam adunan tepung.
Uli sampai jadi begini. Dah siap uli, boleh wrap bahagian atas besen. Supaya doh mengembang dengan cepat.
Dalam 30 minit, doh dah kembang. Boleh tumbuk-tumbuk tepung untuk keluarkan angin.
Ads
Tabur tepung atas roller dan dulang. Ambil sedikit doh, terapkan di atas papan. Boleh guna acuan donat. Kalau takde, boleh je guna bahagian atas cawan. Cawan ni lah saya guna untuk sukat air suam tadi.
Yang terap guna cawan, boleh guna hujung jari untuk lubangkan donat. Baru ada rupa donat.
Susun atas dulang begini.
Panaskan minyak. Goreng donat. Pastikan minyak betul-betul panas, tetapi tidaklah terlalu panas. Boleh try goreng sebiji dulu begini untuk lihat rupa kejadian donat.
Ads
Toskan donat yang sudah digoreng.
Kemudian bedakkan donat dengan gula kastor. Sedia dinikmati.
Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.
Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.
Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.
So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu?
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Jika membeli sebekas koktail buah, berebut-rebut anak makan. Memang tak pernah cukup bila dikongsi bersama. Apa kata kali ini kita sediakan sendiri di rumah dan mewahkan koktail dengan buah-buahan.
Tak perlu berebut, buat sekali banyak seperti resipi yang dikongsikan oleh Pn Zuraida ini. Baru puas anak makan.
Jom buat koktail buah.
Untuk kuah koktail:
1 liter susu full cream
1 tin susu sejat
3/4 tin susu pekat (ikut sendiri nak lebih @ kurang)
1/2 cawan non dairy Whipping (nak pakai brand apa pun boleh)
Secubit garam
Buah (ikut suka hati nk pakai buah apa)
Buah naga
Buah mempelam
Buah kiwi
Buah plum
Buah blueberry
Buah anggur merah
Buah anggur hijau
Buah anggur hitam
Buah mata kucing
Buah delima
Buah strawberi
Ramai yang sangka masak lauk pantang ni kerja mudah kan? Tapi sebenarnya tak semudah itu. Banyak perkara yang perlu dititikberatkan supaya lauk yang dimakan oleh ibu berpantang tidak mendatangkan kemudaratan kepada tubuh badan ibu.
Pasti ramai yang suka makan ayam kurma ini bukan? Auranya memang boleh buat bertambah nasi berkali-kali, memang menyelerakan! Kebiasaannya jika nak masak ayam kurma ini perlukan penggunaan santan. Tapi ada juga resepi ayam kurma tanpa guna santan dan hidangan ini sangat sesuai untuk ibu berpantang.
Jom lihat resepi ayam kurma tanpa santan yang dikongsikan oleh Nurasykin Ali di Kumpulan Facebook Resepi Ibu Berpantang.
RESEPI AYAM KURMA TANPA SANTAN
Hari ni kak ekin masak Kurma Ayam Tanpa Santan. Teringat waktu pantang dulu, makcik yang datang urut tu masakkan kak ekin lauk begini. Kurma Ayam ni sesuai makan untuk ibu dalam pantang sebab tak pedas dan tak berlemak. Dan yg penting, masak 1 lauk je cukup. Anak dan suami pun bole makan sekali sebab sedap hehe..
Ni kak ekin share resepi
Bahan – bahan:
• Ayam kampung atau organik 1/2 ekor • Rempah kurma adabi (1 pek kecik) • 4 sekawan : • 3 biji pelaga • 1 btg kayu manis • 1 bunga lawang • 2 cengkih • Tumbuk : • Bawang merah 3 biji • Bawang putih 3 ulas • Halia 1 inci • Daun kari 1-2 tangkai • Asam Jawa xtra 1/2 sudu kecik • Hiasan Opsyenal ; • Ubi kentang 1 biji (potong 6) • Tomato (potong 6) • Cili merah (1 tangkai) • Bawang besar ( Belah 4)
Cara – cara:
1. Masukkan minyak 3 sudu. Tumis 4 sekawan sampai wangi. Kemudian masuk bahan ditumbuk dan daun kari. Tumis lagi sampai wangi. 2. Kecikkan api. Masukkan rempah kacau jangan bagi hangit. Masuk kan ayam. Kalau kering sangat tambah air sikit. 3. Kacau2 sampai ayam kecut. Masukkan air 1 cawan. Letak asam jawa. 4. Letak kentang. Tutup periuk biar ayam rempah dan kentang semua direnih dengan api sederhana. 5. Dah mendidih, nampak semua sebati sedap. Boleh perasakan garam & gula sikit je. Bole kalau nk tambah kiub ayam sikit. 6. Letak bawang besar supaya kuah rasa manis. Letak tomato dan cili merah besarkan api. Dah mendidih boleh tutup. 7. Selamat mencuba!
Buat mama papa yang ada baby boleh merangkak, inilah masanya untuk anda sertai Virtual Baby Merangkak Race Pa&Ma! Serlahkan kepantasan dan kecomelan si manja merangkak dalam bentuk video yang kreatif dan menarik.
Tak tahan rasanya saat melihat kuih lompang pandan ini dikeluarkan daripada acuannya. Teramatlah lembut. Kuih tradisional yang satu ini rupanya cukup mudah hendak disediakan. Hanya satukan semua bahan dan blender hingga adunan sebati. Kemudian terus sahaja di kukus hingga masak.
Resipi mudah yang dikongsikan oleh Farisha Sofea ini cukup menarik hendak dicuba. Ada rahsia supaya kelapa lebih tahan lama. Jom cuba!
Kenapa ibu bapa patut hantar anak-Anak ke tadika lebih awal. Pendidikan awal kanak-kanak adalah asas penting untuk membentuk keperibadian, kemahiran sosial, dan kognitif anak-anak.