Resipi Kanom Piak Poon, Makan Sejuk-sejuk Memang Sedap, Gerenti Anak Suka
Kanom piak poon atau puding pandan Thai ini antara yang menjadi kegemaran jika anda gemar bercuti ke negara Thailand. Memang sedap dan menyegarkan bila makan sejuk-sejuk.
Rasa lemak manis kuah santan dan puding, lembut, cair dalam mulut! Simpan dalam peti sejuk dalam satu jam sebelum makan memang ‘layan’ bila makan. Buatkan untuk anak-anak mesti mereka suka!
Melalui perkongsian Shahmila Radha, wanita ini ‘menurunkan’ resipi sajian pencuci mulut, Kanom Piak Poon yang dipelajarinya dari ‘maid’ Thai.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN PUDING:
2 sudu kapur masakan (campur dengan 1 gelas besar air. Ketepikan) (ambil 1 1/2cawan air kapur yang jernih sahaja)
1 cawan tepung beras
1/3 cawan tepung pulut
1/3 cawan tepung ubi kayu
1/3 cawan gula perang
1 cawan air
1/2 cawan santan pekat
Secubit garam
1 sudu paste pandan
CARA MEMBUAT:
1. Tapis tepung, satukan semua bahan supaya tidak berketul.
2. Buka api paling kecil, kacau sampai puding jadi jernih. Perlu sentiassa kacau seperti dodol dan tidak boleh tinggal walaupun sekejap.
3. Paling cepat boleh siap setengah jam. Mesti pastikan puding itu betul-betul jernih barulah masak.
4. Apabila sudah masak, bolehlah ketepikan agar suam. Bila sudah suam, boleh scoop masukkan dalam mangkuk puding dan letak dalam peti sejuk.
BAHAN KUAH SANTAN:
2 kotak santan kotak (saiz kecil)
1 sudu kecil tepung jagung(bancuh dengan 1 cawan air )
1 sudu besat gula pasir putih
1/2 sudu teh garam
CARA MEMBUAT:
1. Panaskan santan, kemudian masukkan air tepung jagung, gula dan garam. Bila sudah likat, tutup api dan sejukkan dalam peti sejuk.
2. Kelapa parut pula gaul dengan sedikit garam untuk rasa lemak.
CARA HIDANG:
Ketika hendak dihidangkan, tuang kuah santan. Letak satu sudu kelapa parut tadi dan tabur biji bijan. Kalau nak cantik, puding perlu kurangkan air sikit. Apabila sudah suam boleh guna piping icing dan piping atas talam. Tapi ia akan keras sikit tidak cair masuk mulut. Ada yang suka puding ini lembut cuma apabila puding lembut, memang tidak boleh hendak dibentuk.
Sumber kredit: Shahmila Radha