Bagi penggemar kek batik, wajib cuba resipi kek batik versi lembut dan kenyal ini. Anak-anak mesti suka sebab rasanya yang lembut dan kenyal pasti menambat selera. Nak buat pun tak susah.
Resipi Kek Batik Versi Lembut & Kenyal
Bagi ibu-ibu yang ingin mencuba resipi kek batik versi lembut dan kenyal ini, bolehlah mencuba resipi seperti yang dikongsikan oleh saudari Mawar Wilsa ini. Kata beliau resipi yang dicuba daripada saudari Faridzoh mempunyai tekstur yang sangat enak dan lain dari yang lain. Sedap! Anak-anak pun suka sebab tidak keras. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
700gm Biskut Marie
250gm buttercup
1 tin susu pekat manis (500gm)
½ cawan serbuk koko + 1 tin susu air panas untuk melarutkan serbuk koko
2 cawan vico @ milo
3 biji telur – dipukul sedikit
Sedikit esen vanilla
Ads
Anak-anak Mesti Suka
CARA MEMASAK:
1. Masukkan buttercup, susu, vico @ milo dan serbuk koko yang telah dilarutkan ke dalam kuali. Kacau hingga semua bahan sebati.
2. Masukkan telur dan kacau laju-laju untuk mengelakkan adunan berketul.
3. Masukkan esen vanilla. Kacau hingga adunan hampir pekat.
Ads
4. Masukkan biskut marie dan gaulkan adunan dengan api perlahan sehingga semua biskut marie disaluti adunan coklat (kacau perlahan agar biskut tidak pecah).
5. Bila semuanya sudah bersalut coklat, masukkan ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastik. (empunya resipi guna loyang persegi 9″)
6. Tekan dan padatkan adunan. Biarkan sejuk barulah letakkan ke dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong menggunakan pisau yang tajam.
Jarang kita lihat anak-anak akan menolak jika diberikan donut. Maklumlah donut ini bukan sahaja lembut dan gebu bila dimakan, malah kemanisan gula yang menyaluti donut juga mencuri perhatian anak-anak untuk menikmati hidangan tersebut.
Lantaran itu bagi memenuhi selera anak, kita sebagai ibu tentunya teruja untuk menyediakan menu kegemaran keluarga dari air tangan sendiri. Jadi apa kata, hari ini anda sediakan donut dengan menggunakan resipi yang cukup ringkas dan mudah ini.
Hanya menggunakan 2 bahan sahaja seperti mana perkongsian resipi daripada Reha Rahma, donut gebu bahkan comel dapat disediakan dengan mudah!
3.Kemudian masukkan adunan ke dalam piping bag. Kalau tiada piping bag boleh guna plastik bungkus makanan.
Gunting hujung piping bag agak-agak saiz comel. Masukkan seketul-seketul dalam minyak yang telah panas, goreng dengan api sederhana. Boleh angkat bila dah nampak warna perang-perang. Api jangan kuat sangat ya, donut ni cepat sahaja masak.
Angkat dan golek-golek dengan gula kastor masa donut tengah panas lagi. Guna gula aising pun boleh.
Buat sendiri kek hari jadi untuk bayi sebenarnya lebih terjamin kandungan bahan-bahannya. Jika beli di kedai sememangnya kek yang dijual mempunyai kandungan gula yang tinggi.
Makanan bayi tidak boleh mengandungi garam atau gula. Jadi apa kata mama semua buat sendiri kek hari lahir untuk anak. Ikuti perkongsian ibu ini di facebooknya.
Hari ni 11 Sept, ulangtahun kelahiran Aina.. Daripada mommy beli cake cantik2 kat luar, tapi Aina tak boleh makan. better mommy buat special cheese cake untuk snacking Aina, yang penting tanpa gula, tanpa susu pekat. Guna 3bahan je dah jadi.
Resepi cheese cake for babies:
?120g tatura cream cheese
?4-5sudu besar susu nespray full cream ?Air 4-5sudu besar ?Telur gred B 3biji
Cara-caranya:
1. Asingkan putih dan kuning telur, buang mata telur untuk elak hanyir
2. Pukul telur putih sampai jadi merigue
3. Dalam bekas lain, larutkan susu tepung dengan air
4. Campur cream cheese, telur kuning dan susu tepung yangg telah larut. Pukul sebati
5. Campur merigue telur putih dgn adunan tadi dan kaup balik sehingga sebati
6. Tuang adunan dalam loyang yang telah di oles butter dan kertas baking paper
7. Bakar teknik “bath” dgn suhu 150°C, api atas bawah dlm 30min, slow kan suhu kepada 100°C n bakar dlm 15-20min
8. Cucuk guna lidi, kalau dah masak, cake tak melekat pada lidi
Tercari-cari resipi untuk dicuba di bulan puasa ini, apa kata anda cuba Filipino Fruit Cocktail yang unik, sedap lagi berlemak. Gabungan buah-buahan campuran, susu pekat dan whip krim yang cukup sedap.
Malah resipinya juga amat mudah dan senang untuk dicuba. Dengan penggunaan bahan yang ringkas, percubaan anda pasti memuaskan hati. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Pn Syuhada Che Din.
Hari ni nak share resepi dessert, senang gila nak buat dan gerenti sedap.
FILIPINO FRUIT COCKTAIL
Bahan-bahan:
Whipping cream
Mix fruit cocktail
Susu pekat
Boleh tambah nata de coco dan fresh fruit
Sediakan bekas, masukkan fruit cocktail. Air buang ye.
Masukkan susu pekat. Ikutlah nak manis mana. Cik Tom letak 1 sudu besar.
Tuang whipping cream.
Kasi gaul sekata. Lepastu masukkan dalam peti ais kasi sejuk. Baru boleh makan.
Sumpah sedap. Creamy dan berlemak!
p/s: Lagi best kalau ada nata de coco atau buah-buahan segar. Sesuai ni untuk dessert berbuka puasa. Selamat mencuba korang.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!