Resipi Keledek Goreng Rangup, Bila Dah ‘Start’ Makan, Tak Sedar Habis Sepinggan
Keledek goreng memang sedap dinikmati sebagai kudapan petang. Anak-anak mesti suka makan. Selalunya kita hanya beli gerai-gerai tepi jalan. Memang sedap tapi kalau nak puas makan, eloklah kalau kita buat sendiri sahaja.
Bagi anda yang tiba-tiba teringin nak makan keledek goreng seperti yang peniaga pisang goreng jual, boleh cuba resipi perkongsian Aiza Shereen ini. Bahan yang digunakan pun tidak banyak. Jom mama kita cuba buat!
RESIPI KELEDEK GORENG RANGUP
BAHAN-BAHAN:
Ubi keledek – kupas kulit
Tepung gandum
Marjerin
Garam
Minyak masak
Air suam
Serbuk kunyit
CARA MEMASAK:
Bersihkan keledek, kupas kulit dan potong keledek panjang-panjang.
2. Untuk bancuhan tepung, satukan tepung gandum, marjerin, garam, minyak masak, serbuk kunyit dan air suam.
Ads
3. Jika suka letak gula, boleh letak. Sukatannya agak-agak sahaja ikut sebanyak mana keledek yang anda guna.
4. Bancuhan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
5. Panaskan minyak dalam kuali dan biar betul-betul panas. Goreng keledek secara berperingkat.
6. Bila keledek sudah garing keemasan, angkat, toskan dan sedia untuk dihidang bersama sambal kicap.
Ads
KHASIAT UBI KELEDEK:
1. Vitamin B6
Ubi keledek mengandungi vitamin B6 yang membantu mengurangkan larutan kimia homosisteina di dalam badan. Homosisteina dikaitkan dengan penyakit degeneratif termasuk serangan jantung.
2. Vitamin C
Vitamin C di dalam ubi keledek penting untuk pembentukan tulang dan gigi, penghadaman, dan pembentukan sel darah. Ia juga baik untuk menyembuhkan selesema dan virus influenza. Vitamin C juga mempercepatkan penyembuhan luka dan menghasilkan kolagen yang membantu mengekalkan keanjalan kulit bak remaja.
3. Anti-oksidan
Memakan ubi keledek membantu melindungi badan dari toksin yang membawa kepada kanser.
4. Zat Besi
Kandungan zat besi di dalam ubi keledek menyokong sistem imun dan memastikannya berfungsi dengan baik di dalam badan. Ia memberikan tenaga, membantu pengeluaran sel darah putih, menentang stres, dan memetabolismekan protin.
5. Magnesium
Ubi keledek merupakan sumber magnesium. Magnesium penting untuk kesihatan arteri darah, tulang, jantung, otot, dan fungsi saraf.
Ads
6. Pottasium
Potassium yang diketahui ada di dalam pisang juga turut ada di dalam ubi keledek. Potassium mengawal degupan jantung dan signal saraf. Ia juga melegakan pengecutan otot, mengurangkan bengkak, dan melindungi serta mengawal aktiviti buah pinggang.
7. Gula
Rasa ubi keledek yang semulajadi manis tidak bermakna ia tidak baik untuk kesihatan. Ia dilepaskan dengan perlahan ke dalam darah untuk memastikan keseimbangan sumber tenaga.
8. Karotenoid
Warna oren pada ubi keledek menunjukkan yang ia tinggi karotenoid seperti beta karoten dan sejenisnya. Karotenoid membantu menguatkan penglihatan dan menggalakkan ketahanan kita kepada penyakit. Ia merupakan antioksidan kuat yang mencegah kanser dan melindungi diri daripada tanda-tanda penuaan.
Masuk hari ke 16 kita berpuasa, pastinya dah ramai yang mula tercari-cari resipi kuih raya untuk raya nanti. Kuih samprit atau dahlia antara kuih kegemaran semua dan wajib ada.
Macam mana nak buat kuih dahlia yang elok dan kembang cantik bunganya walaupun selepas di bakar? Perkongsian tip dan resipi oleh Rozita Daud ini mama kena cuba. Memang elok!
Semalam last buat kuih slot masjid, hari ini kita buat kuih raya. Dahlia susu red velvet dan original, warna tu cantik tak boleh cakap. Bau satu rumah, esok nak buat Tat Cadbury Dairy pulak.
Resepi dahlia susu red velvet & original
Bahan-bahan:
1 buku buttercup 250g(*)
1 sudu esen vanilla (*)
3/4 tin susu pekat (*)
Tepung kastard 2 sudu besar (kalau nak cair dalam mulut tak payah letak)
1 bungkus tepung jagung dan sikit je lagi
2 sb esen red velvet
Sedikit perwarna red cili
3 sudu besar serbuk koko
Kacau manja-manja je bahan yang tanda (*). Saya guna senduk nasi je.
Dah rata masukkan tepung kastard kalau nak cair dalam mulut payah letak, tepung jagung masuk sikit-sikit uli dah lembut bahagi dua.
Satu letak esen red velvet 2 sudu besar, sedikit perwarna red cili 3 sudu besar serbuk koko. Uli dan kalau masih lekat kat tangan tambah lagi tepung jagung uli dah biarkan.
Basuh tangan bersih-bersih dan uli yang lagi satu doh. Tambah sedikit tepung jagung uli sampai tak lekat kat tangan. Boleh terap.
Saya ada acuan 2 jadi saya tak perlu basuh terap nozel pecah 10.
Siap terap biar dalam 1 jam bagi kena kipas, dah keras baru bakar suhu 150 c api atas bawah 20 minit bergantung oven masing-masing.
Apabila anak sudah masuk usia 7 bulan, anda boleh pelbagaikan menu makanan untuk si manja. Jika sebelum ini anda menggunakan ‘4 days wait rule’ ketika bayi berusia 6 bulan dan tiada sebarang alahan makanan pada si manja, jadi anda boleh lebih kreatif dalam menyediakan menu buat anak.
Jom mama papa pelbagaikan menu untuk si manja dengan resepi yang dikongsi ini. Selamat mencuba!
Anak 7 bulan dah boleh makan bertumis & berempah. Biasa akan masakkan lauk untuk dia 3@4 hari sekali pastu frozenkan dalam bekas kecil-kecil. Nanti boleh rotate lauk sebelum ni takda la makan yang sama hari-hari.
Semua yang saya masak ni saya blander. Baby lom ada gigi lagi & ikut dengan kesesuaian usia 😊
Menu baby #7months saya 😊
FISH FILLET SWEET SOUR
Bahan-bahan:
Ikan kembung/ tenggiri/ salmon*(goreng dgn unsalted butter@minyak)
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Tomato ceri
Cauliflower
Brokoli
Carrot*(potong dadu)
Daun sup*(racik)
Unsalted butter
Cara:
-Blander bawang besar, bawang putih, halia & tomato ceri
-Panaskan unsalted butter & masukkan bahan yang diblender
-Tumis sehingga naik bau dan bebetul masak, kemudian masukkan carrot dan air sikit.
-Carrot dah agak empuk masukkan masukkan kesemua sayur & ikan. Kacau2 bagi sayur masak. Siap
CHICKEN BUTTERMILK
Bahan:
Isi ayam*(goreng)
Bawang putih*(cincang)
Bayam
Kacang peas
Carrot
Unsalted butter
Formula milk
Cara Penyediaan:
-Panaskan 2sudu unsalted butter & masukkan bawang putih. Tumis sehingga naik bau.
-Masukkan kacang peas, carrot & isi ayam
-Bancuh FM dgn 1/2cwn air & masukkan dlm bahan tumis td.
-Bila dah mendidih masukkan bayam. Tutup api. Siap
CHICKEN SOUP
Bahan:
Isi ayam
Bawang besar
Bawang putih
Sawi
Kacang peas
Carrot
Cauliflower
Daun sup*(racik)
Olive oil/ minyak masak
Cara Penyediaan:
-Panaskan 1sudu minyak. Masukkan bawang besar & bawang putih. Tumis sehingga naik bau.
-Masukkan isi ayam dan masak sehingga ayam nampak separuh masak. Kemudian masukkan carrot & kacang peas serta 1 cawan air. Masak sehingga menggelegak.
-Last masukkan sawi, cauliflower & daun sup. Tutup api. Siap
IKAN MASAK HALIA
Bahan:
Ikan merah/ tenggiri/ salmon *fillet
Bawang besar *mayang
Bawang putih *mayang
Halia *potong halus memanjang
Carrot * potong halus memanjang
Olive oil/ minyak masak
Cara Penyediaan:
-Panaskan 1sudu minyak. Masukkan bawang besar, bawang putih & halia. Tumis sehingga naik bau.
-Masukkan sedikit air (ikut nak kuah byk mana). Agak air nampak mendidih boleh masukkan ikan & carrot. Masak sehingga ikan masak sempuna 😊 Siap
SUP SAYUR
Bahan-bahan:
Isi ayam
Bawang putih*(ketuk)
Serbuk lada putih
Kubis
Brokoli
Carrot
Sweet potato
Cara Penyediaan:
-Renehkan bawang putih & 1sudu serbuk lada putih dgn 2cawan air.
-Bila dah menggelegak masukkan isi ayam, sweet potato & carrot.
-Last masukkan kubis & brokoli. Tutup api. Siap
Brokoli, si hijau yang kaya dengan vitamin dan mineral. Tersenarai dalam kategori makanan super, brokoli mempunyai banyak kelebihannya.
Brokoli sarat dengan pelbagai zat dan nutrien ini amat disarankan untuk pembesaran si manja dari usia enam bulan ke atas. Masak brokoli tanpa bahan lain atau gandingkan dengan sayur atau buah. Si kecil tentu suka!
NUTRIEN DALAM BROKOLI
#1 Brokoli adalah sangat tinggi dalam vitamin C dan merupakan sumber serat larut. Ini menjadikan brokoli indah untuk ditambah kepada resipi makanan bayi.
#2 Serat larut adalah serat yang membantu melonggarkan usus kerana ia berubah bentuk ketika ia melewati saluran pencernaan. Satu keterlaluan serat larut dalam diet boleh menghasilkan cirit-birit.
#3 Serat yang tidak larut tidak mengubah bentuknya atau membentuk dan hanya membantu menambah pukal dan terlalu banyak ia boleh menyebabkan sembelit.
Kandungan nutrien dalam satu cawan brokoli yang dikukus
VITAMIN
Vitamin A – 2415 iu
Vitamin C – 101.2 mg
Niasin – .86 mg
Folat – 168 mcg
Vitamin E – 2.26 mg
Vitamin K – 220 mg
*Mengandungi pelbagai jenis vitamin yang lain.
MINERAL
Potasium – 457 mg
Fosforus – 105 mg
Magnesium – 33 mg
Kalsium – 62 mg
Sodium – 64 mg
Selenium – 5.7 mg
Zat besi – 5.5 mg
*Mengandungi zink, mangan dan mineral yang lain.
BROKOLI KEPADA BAYI, BILA BOLEH PERKENALKAN?
#4 Brokoli mungkin bukan pilihan terbaik untuk dijadikan salah satu sayur pertama bayi kerana ia boleh menyebabkan gas atau kembung perut. Umur yang dicadangkan sekarang untuk memperkenalkan brokoli ialah apabila bayi berusia lapan hingga 10 bulan.
#5 Sekiranya bayi anda mempunyai sebarang masalah pencernaan, lebih baik lambatkan masa untuk memasukkan brokoli ke dalam diet mereka. Berundinglah dengan pakar pediatrik untuk mendapatkan memperkenalkan makanan pejal kepada bayi.
CARA MEMILIH DAN MENYIMPAN BROKOLI
#6 Apabila membeli brokoli segar, beli brokoli yang mana bunganya berwarna hijau seragam. Bunga haruslah hijau gelap.
#7 Pastikan bunganya tidak berwarna kelabu atau berjalur dengan adanya bunga yang sudah kekuningan.
#8 Sentiasa simpan brokoli segar di dalam beg plastik terbuka di dalam peti sejuk di dalam laci sayur-sayuran. Brokoli segar bolehdisimpan sehingga empat hari.
CARA PENYEDIAAN TERBAIK
#9 Cara terbaik untuk memasak brokoli ialah mengukus atau memasaknya dengan minyak zaitun.
#10 Sekiranya anda ingin menyediakan brokoli sebagai makanan jejari, pastikan ia dimasak sehingga empuk. Jangan hanya memasak sehingga ‘al dente’ sahaja. Brokoli juga bagus jika dimasak secara panggang atau sup.
4 SAJIAN BROKOLI UNTUK SI MANJA
PURI BROKOLI BAYAM
BAHAN-BAHAN
1 cawan bunga brokoli, bersihkan
2 cawan bayam, bersihkan
CARA-CARA
Masukkan brokoli dalam periuk pengukus selama air mendidih. Kukuskan selama dua minit.
Tambah bayam dan kukus lagi selama dua hingga dua minit atau sehingga brokoli lembut.
Angkat dan masukkan ke dalam dalam pengisar dan kisar sehingga halus.
Sejukkan terlebih dahulu sebelum dihidangkan kepada si manja.
TIP: Semasa mengisar puri,pastikan anda mendapatkan tekstur yang sesuai dengan bayi. Elakkan puri yang halus bagi bayi lapan bulan ke atas kerana mereka menyukai puri yang lebih bertekstur.
PURI BROKOLI, OAT DAN PIR
BAHAN-BAHAN
1/2 cawan brokoli, dipotong kecil
1/2 cawan oat
1 biji pir, dikupas dan dipotong dadu
CARA-CARA
Masukkan brokoli dan pir bersama air ke dalam periuk.
2.Apabila semua bahan sudah empuk, masukkan pula oat. Biarkan selama tiga minit.
3.Selepas tiga minit, matikan api. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar. 4.Kisarkan dengan sehingga mendapat tekstur yang disukai si manja.
5.Boleh tambahkan air suam sekiranya mahukan tekstur yang lebih cair.
6.Sejukkan terlebih dahulu sebelum dihidangkan kepada si manja.
OMELET BROKOLI
BAHAN-BAHAN
2 biji telur gred A
1/2 cawan brokoli, dipotong kecil
1 ulas bawang merah, hiris
2 sudu besar keju mozarella, diparut
Secubit garam
CARA-CARA
Pukul telur di dalam mangkuk kecil.
Tuangkan minyak dalam kuali tidak melekat. Gunakan api yang sederhana.
Masukkan brokoli dan bawang merah. Masak kedua-duanya dan kacau sehingga brokoli lembut dalam anggaran lima minit.
Pukul telur dengan garam dan tuangkan ke dalam kuali. Biarkan ia tanpa dikacau.
Selepas beberapa minit taburkan keju di atas permukaan omelet.
Biarkan sehingga omelet kering sehingga masa, barulah diangkat dan dihidangkan kepada si manja.
SUP BROKOLI BERKRIM
BAHAN-BAHAN
1 sudu besar mentega
1/2 biji bawang besar, dicincang
1/2 batang saderi, dicincang
1 1/2 setengah cawan air rebusan ayam
4 cawan bunga brokoli, dipotong kecil
1 1/2 sudu besar mentega
1 1/2 sudu besar tepung serba guna
1 cawan susu
Sedikit garam dan lada hitam yang dikisar
CARA-CARA
Cairkan mentega dalam periuk sederhana bersaiz sederhana.
Tumis bawang dan saderi sehingga lembut. Masukkan brokoli dan air rebusan ayam, tutup dan reneh selama 10 minit.
Tuangkan sup ke dalam pengisar. Pastikania tidak lebih daripada separuh penuh. Tahan penutup pengisar dengan tuala dapur yang dilipat dan berhati-hati mulakan mengisar sehingga halus.
Tuangkan sup ke dalam periuk bersih.
Dalam periuk kecil yang lain, cairkan mentega danmasukkan tepung diikuti susu. Kacau sehingga kental dan berbuih dan masukkan ia ke sup.
Perasakan dengan lada hitam dan garam. Sedia untuk dinikmati dengan roti baguette yang dibakar garing.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Semakin ramai pasangan berkahwin kini cenderung memilih gaya hidup 'childfree', iaitu tidak mahu mempunyai anak. Trend ini dilihat membimbangkan.Walaupun keputusan ini dilihat sebagai hak...