Resipi Keledek Goreng Rangup, Bila Dah ‘Start’ Makan, Tak Sedar Habis Sepinggan
Keledek goreng memang sedap dinikmati sebagai kudapan petang. Anak-anak mesti suka makan. Selalunya kita hanya beli gerai-gerai tepi jalan. Memang sedap tapi kalau nak puas makan, eloklah kalau kita buat sendiri sahaja.
Bagi anda yang tiba-tiba teringin nak makan keledek goreng seperti yang peniaga pisang goreng jual, boleh cuba resipi perkongsian Aiza Shereen ini. Bahan yang digunakan pun tidak banyak. Jom mama kita cuba buat!
RESIPI KELEDEK GORENG RANGUP
BAHAN-BAHAN:
Ubi keledek – kupas kulit
Tepung gandum
Marjerin
Garam
Minyak masak
Air suam
Serbuk kunyit
CARA MEMASAK:
Bersihkan keledek, kupas kulit dan potong keledek panjang-panjang.
2. Untuk bancuhan tepung, satukan tepung gandum, marjerin, garam, minyak masak, serbuk kunyit dan air suam.
Ads
3. Jika suka letak gula, boleh letak. Sukatannya agak-agak sahaja ikut sebanyak mana keledek yang anda guna.
4. Bancuhan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
5. Panaskan minyak dalam kuali dan biar betul-betul panas. Goreng keledek secara berperingkat.
Ads
6. Bila keledek sudah garing keemasan, angkat, toskan dan sedia untuk dihidang bersama sambal kicap.
KHASIAT UBI KELEDEK:
1. Vitamin B6
Ubi keledek mengandungi vitamin B6 yang membantu mengurangkan larutan kimia homosisteina di dalam badan. Homosisteina dikaitkan dengan penyakit degeneratif termasuk serangan jantung.
2. Vitamin C
Vitamin C di dalam ubi keledek penting untuk pembentukan tulang dan gigi, penghadaman, dan pembentukan sel darah. Ia juga baik untuk menyembuhkan selesema dan virus influenza. Vitamin C juga mempercepatkan penyembuhan luka dan menghasilkan kolagen yang membantu mengekalkan keanjalan kulit bak remaja.
3. Anti-oksidan
Memakan ubi keledek membantu melindungi badan dari toksin yang membawa kepada kanser.
4. Zat Besi
Kandungan zat besi di dalam ubi keledek menyokong sistem imun dan memastikannya berfungsi dengan baik di dalam badan. Ia memberikan tenaga, membantu pengeluaran sel darah putih, menentang stres, dan memetabolismekan protin.
5. Magnesium
Ubi keledek merupakan sumber magnesium. Magnesium penting untuk kesihatan arteri darah, tulang, jantung, otot, dan fungsi saraf.
Ads
6. Pottasium
Potassium yang diketahui ada di dalam pisang juga turut ada di dalam ubi keledek. Potassium mengawal degupan jantung dan signal saraf. Ia juga melegakan pengecutan otot, mengurangkan bengkak, dan melindungi serta mengawal aktiviti buah pinggang.
7. Gula
Rasa ubi keledek yang semulajadi manis tidak bermakna ia tidak baik untuk kesihatan. Ia dilepaskan dengan perlahan ke dalam darah untuk memastikan keseimbangan sumber tenaga.
8. Karotenoid
Warna oren pada ubi keledek menunjukkan yang ia tinggi karotenoid seperti beta karoten dan sejenisnya. Karotenoid membantu menguatkan penglihatan dan menggalakkan ketahanan kita kepada penyakit. Ia merupakan antioksidan kuat yang mencegah kanser dan melindungi diri daripada tanda-tanda penuaan.
Kebanyakan ibu bila dah bersalin selalu merungut nak dapatkan berat badan yang ideal macam zaman anak dara. Tapi usaha itu seolah susah nak berjaya kerana banyak sangat halangannya.
Mana tak nya, makanan anak yang tak habis, ibu juga kena habiskan sebab sayanglah kalau nak buang. Lepas tu, ibu yang menyusu pula asyik rasa lapar je. Kalau yang dapat maintain alhamdulillah tapi yang susah turun semula tu rasa stres.
Ok buat ibu yang memang ada niat nak sihat dengan cara mudah dan mengurangkan rasa nak makan makanan manis je, Puding Chia Seed yang dikongsikan oleh Puan Izwah Saaiddutdin ini boleh di cuba. Suami dan anak-anak pun boleh join sekali untuk makan. Ni salah satu hidangan sihat untuk keluarga juga dan boleh kenyang dalam tempoh lama.
Puding Chia seed ni saya mula belajar makan dalam 3 tahun yang lalu. Diperkenalkan oleh guru saya yang pakar tentang otak, DrRizal Abu Bakar.
Saya suka sebab ia alternatif kudapan sihat. Bolehlah merawat craving saya pada puding manis yang kaya gula putih dan tak berkhasiat huhu.
Bahan utama: Santan segar yang tak dimasak dan Chia Seed. Santan tak masak ye. 1. Tuang santan di dalam bekas yang boleh ditutup.
Bahan-bahan yang diperlukan:
250 ml santan segar
1/4 cawan Chia seed
1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar madu
Topping dan penyedap rasa:
Buah-buahan pilihan – mangga/ buah naga/ strawberi/ blueberry/ kiwi
Kekacang – walnut, badam (boleh letak jika suka)
2. Campurkan chia seed. Kacau rata. Jangan bagi berketul.3. Masukkan esen vanilla
Kenapa kalian perlu cuba puding chia seed?
1. Tinggi fiber, protein dan kalsium. Juga tinggi zink, zat besi, fosforus dan magnesium. Tak padan dengan kecik saiznya kan?
4. Perasakan dengan madu
2. Kaya lemak baik omega 3. Bayangkan hanya 2 sudu besar chia seed dapat khasiat omega 3 sama dengan 110 gram ikan salmon.
3. Bantu rasa kenyang. Chia seed apabila direndam akan mengembang 10 kali ganda saiz asal. Hah dia punya tahap serap air tu memang terbaik. Itu yang makan rasa kenyang. Bertahan lama.
Kacau bagi rata seketika selama 5-10 minit.. Lepas tu kacau semula pastikan chia seed tak berketul. Tekstur akan jadi pekat. Ok dah boleh masuk fridge. Minima sejukkan dalam 3 jam. Nak semalaman pun boleh. Tahan Insya-Allah 3-5 hari simpan dalam peti sejuk. Ini rupa selepas semalaman. Puding agak pekat lepas dikeluarkan.
4. Chia seed ejen semulajadi untuk pekatkan puding. Tak perlu dah nak guna tepung jagung ke telur ke.
Ambil beberapa sudu masukkan ke dalam cawan. Kalau terus senduk lepas keluar peti sejuk ginilah rupa. Hodoh sikit. Nanti dia cairlah kena air buah.
5. Senang yakmat nak buat. 5 minit je nak sediakan.
Selang selikan dengan buah-buahan. Buatlah berapa layer pun.
6. Boleh jadikan santapan untuk sarapan atau dessert di waktu petang. Kalau untuk sarapan, buat sebelah malam, esok pagi potong buah dan hidang.
Beginilah rupa kejadian lepas dah penuhkan cawan. Meriah kan?Hah boleh dah makan. Koreklah chia seed yang tersorok kat bawah tu. Kang buah habis chia seed tinggal
Nota newbie: Chia seed ni tak ada rasa, memang kena campur buah sebagai gandingan untuk rasa yang enak.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sementara nak membesar, macam-macam perangai anak kecil. Tantrum dan mengamuk tu perkara biasa terutamanya kalau tak dapat apa yang mereka inginkan. Kadang-kadang anak kecil ni ada minatnya sendiri.
Kalau diperhatikan pasti ada sesuatu yang anak terlalu suka dan takkan pernah bosan bermain dengannya. Kadang-kadang tu, pelik-pelik minat mereka. Tak tercapai dek akal orang dewasa!
Samalah seperti yang dikongsi melalui akaun Tiktok penyanyi Farisha Iris ini, di mana dia memuatnaik video anak saudaranya, Arif Zafran, yang suka bermain dengan ikan mentah.
Bukan main dia menangis bila diajak mandi, tapi bila ditunjukkan ikan mentah terus diam. Bukan saja dibuat main, tapi ikan mentah itu juga dibawa tidur. Lucu betul awak ni!
Bertuahnya anak ku ❤️ Dia suka fish, dia peluk fish sampai tertidur. So kena la tunggu dia tidur, pastu simpan balik fish tu
Hm ye.. ni pulak nangis kena paksa mandi. Bagi toys lain tak nak, nak ikan je.. 😭😭
Berikut komen dari warganet yang terhibu melihat kelakuan comel kanak-kanak lelaki ini;
Memang macam-macam perangai anak kecil ni, seronok melayan. Kerenah mereka ni banyak beri kebahagiaan kepada kita. Bila dah besar nanti, jadi memori untuk kita kenang bersama-sama.
Anak-anak yang sedang membesar sememangnya memerlukan makanan yang baik dan berkhasiat. Namun ibu bapa berdepan dengan masalah anak yang makan mengikut mood atau ada juga yang memilih pada rasa sesuatu makanan itu. Bila berdepan dengan masalah ini, ibu mula rasa rungsing.
Anak-anak yang berusia dua tahun ke atas sebenarnya sudah bijak membuat pilihan terhadap makanan mereka. Langkah paling bijak adalah memberikan pengalaman ketika memasak bersama-sama mereka. Bukan itu sahaja, memegang makanan sendiri juga dapat menarik minat anak-anak untuk makan. Finger food atau makanan jejari solusi paling sesuai bagi memudahkan anak untuk memegangnya.
Resipi Bebola Daging homemade ini salah satu resipi yang boleh dicuba bersama anak-anak di rumah. Barulah anak makin timbul minat untuk makan. Resipi perkongsian Dr Nurhaya Yacob ini nampak menyelerakan. Jom cuba sekarang!
Bingung nak masak makanan jejari untuk anak? Jom cuba resipi mudah ni.
Bahan:
Daging Cincang
Telur 1 biji
Roti putih atau gandum
Lobak merah / carrot
Bawang besar merah
Batang seleri
Lada hitam
Serbuk keju parmesan
Serbuk ikan bils
Susu segar
Kisar halus batang seleri, bawang besar merah, daging dan lobak merah.
Rendam roti dalam susu segar. Ini akan memberi kelembutan kepada bebola daging sehingga ia mudah di gigit oleh anak.
Gaul rata semua bahan yang di kisar bersama dengan roti yang telah di rendam, berserta serbuk lada hitam dan serbuk keju parmesan.
Akhir sekali pecahkan telur dan gaul rata bersama-sama dengan bahan-bahan yang telah di gaul awal tadi.
Bentukkan mengikut bentuk dan saiz yang ibu suka. Jangan terlalu kecil kerana nanti mudah tersedak sekiranya anak terus masukkan semuanya tanpa menggigit sedikit demi sedikit.
Ibu boleh bakar para suhu 170 darjah selius selama 10 ke 15 minit dan kemudian alihkan untuk membakar bahagian bawahnya atau ibu boleh menggoreng di dalam minyak yang panas.
Ibu boleh deep dalam cheese spread atau mushroom spread. Memang sedap sangat-sangat!
Selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!