Resipi Kuih Koci Leleh Pulut Hitam, Terasa-rasa Lemak Santan & Manis Gula Melaka

Share

Resipi Kuih Koci Leleh Pulut Hitam, Terasa-rasa Lemak Santan & Manis Gula Melaka

Kuih koci terdiri daripada pelbagai jenis variasi antaranya koci labu, koci pandan dan koci pulut hitam. Lebih sedap lagi, kuih koci yang dibungkus dan dikukus sekali bersama santan atau dipanggil koci leleh.

Kuih koci leleh rasanya lebih sedap, terasa lemak masin santannya dengan setiap gigitan kuih koci yang berintikan kelapa tersebut. Makan sebiji memang tak puas! Percayalah bila anda sudah mula makan sebiji, anda akan makan lagi dan lagi.

Nah dikongsikan cara membuatnya. Mama-mama bolehlah buatkan untuk anak-anak. Puas makan bila buat sendiri!

RESIPI KOCI PULUT HITAM LELEH

BAHAN-BAHAN:

250g tepung pulut
1 ½ cawan air (agak-agak)
½ cawan pulut hitam (kisar dan tapis)
1 sudu besar minyak masak

CARA MEMASAK:

1. Satukan semua bahan menjadi doh yang lembut.

2. Bulatkan adunan dan masukkan inti.

3. Kemudian, rebuskan di dalam air yang mendidih sehingga timbul, dah boleh diangkat.

4. Setelah itu, masukkan pula ke dalam santan leleh yang telah dibuat terlebih dahulu.

5. Bolehlah dibungkus dan kemudiannya dikukus selama 3-5 minit.

BAHAN INTI:

1 biji kelapa
1 cawan gula melaka
1 cawan air
2 sudu makan gula pasir

CARA MEMASAK:
Kacau semua sekali hingga agak kering. Bila sudah nak kering, boleh masukkan tepung jagung sesudu dan kacau sampai inti itu kering.

UNTUK LELEH:

2 cawan santan (anggaran)
1 cawan air
3 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil garam

CARA MEMASAK:

Masak kesemua bahan di atas sehingga likat.

Sumber: Manda Syuhada

 

 

 

Published by
Has