Menu laksa antara yang menjadi kegemaran ramai. Setiap orang ada citarasa mereka sendiri. Ada yang suka laksa Kedah, laksa atau laksam kuah lemak, laksa Johor, laksa Sarawak dan sebagainya.
Apa sekalipun jenis laksa, yang pasti semuanya sedap. Tapi bagi anda yang teringin nak makan laksa sardin tin ala-ala kopitiam, resipi ini memang terbaik!
Resipi yang dikongsikan oleh Noratiqah Nordin ini pasti buat anda berulang makan. Tak percaya kena cuba buat kerana caranya juga mudah sangat.
Resepi laksa sardin tin. Sedap dia kalah kedai kopitiam lain. Sebenarnya dah lama sangat teringin laksa sardin tin.
Lepastu viral pula pasal laksa. Haaa terus rajin pulak nak memasaknya. Silap-silap boleh buka kedai laksa versi kopitiam.
Resipi Laksa Sardin Tin
Bahan kuah
– 2 tin sardin
– 4 biji bawang merah
– 3 ulas bawang putih
– sedikit belacan
– 2 ketul kiub ikan bilis
– 2 senduk cili kering yang d blend
– 2 bunga kantan
– 3 ikat daun kesum
– 4 keping asam keping yang besar
– garam secukup rasa
– gula secukup rasa
Cara-cara:
– blend bawang merah. Bawang putih, belacan, 1 tin sardin besar, tin sardin kecik kita hancur kasar saja
Ads
– dah blend. Kite masuk ke periuk
– masukkan cili kering yang dah di blend dalam 3 senduk
– masukkan air ikut kepekatan yang kita nak
– masukkan sardin hancur kasar
Ads
– letak 2 ketul kiub ikan bilis. Nak bagi dia rasa lemak2 ikan
– masukkan daun kesum
– masukkn bunga kantan
Ads
– masukkan asam keping
– masukkan garam dan gula
Masak hingga mendidih dan cukup masak
Ok dah siap untuk dimakan. Sekali makan tak cukup semangkuk. Rasanya perfect!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sama seperti kita, anak-anak juga tertarik dengan apa yang dilihatnya. Menu dengan warna yang segar dan pelbagai pastinya mampu menarik perhatian si comel kita untuk makan. Salah satu menu paling ringkas tetapi berjaya membuatkan anak untuk makan pastinya daripada aneka buah-buahan segar.
Selain diberikan buah segar kepada si comel, apa kata lebihan buah dikreatifkan untuk dijadikan dalam menu ringkas seperti agar-agar atau puding. Resipi perkongsian Puan Sya Qiela ini comel dan ringkas untuk dicuba. Jom!
Sekarang ni Emiir Yusuff tengah fasa teething gigi atas, dia suka mengunyah yang sejuk-sejuk. So ibu buatkan agar-agar mix fruit viral versi baby untuk Emiir. Walaupun #nosugar, tapi ada rasa masam-masam manis buah, sedap. Kemain laju lagi emiir makan.
Bahan-bahannya:
Agar-agar bertali
Buah strawbery
Buah kiwi
Buah anggur
Buah mangga
Air secukupnya
Biji selasih (rendam dengan air panas)
Masak agar-agar dengan air sehingga betul-betul mendidih. Apabila dah mendidih masukkan ke dalam bekas atau acuan kesukaan.
Lepas 5 minit tuang ke dalam acuan, masukkan pula buah-buahan tadi bersama biji selasih. Kemudian sejukkan. Siap!
P/s: Agar-agar perlu di masak sampai betul-betul mendidih supaya bila sejuk nanti agar-agar tak mudah berair ye mommy. Saya tak ada sukatan tepat sebab saya buat sikit agak-agak je agar-agar ni. Masak ja dulu agar-agar ni macam biasa, cedokkan dalam bekas, lepas 5 minit baru masukkan buah-buahan.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Anak-anak pastinya orang yang cukup terpukau saat dihidangkan dengan kek, apa lagi dengan warna yang cantik. Kek pandan gula melaka kurang manis ini pilihan tepat buat anak. Kurang manis tapi sedap.
Resipi Kek Pandan Gula Melaka dengan buttercream padu ini dikongsikan oleh Ariana Rose Ahmad. Menariknya, langkah demi langkah turut dikongsikan secara terperinci agar anda yang baru hendak mencuba tidak tersilap langkah. Jadi jangan bimbang, pasti menjadi!
Hari ni Ariana nak share resepi Kek Pandan Gula Melaka. Kek ni tak terlampau manis dan bila dah makan sedap.
Resepi Kek Pandan Gula Melaka
Bahan Kek
5 biji telur gred B
3/4 cawan @ 135g gula halus
2 cawan @ 220g tepung gandum
1 sudu besar ovallete
1sk cream off tartar
1sk soda bikarbonat
1sk baking powder
1sk emulco pandan coconut
2sk pewarna hijau apple
5 sudu besar minyak masak
Bahan Syrup gula melaka:
2 keping kecil @ 90g nisan atau gula melaka
2 helai daun pandan
1/2 cawan @ 100ml air
1 sudu besar tepung jagung
Bahan Buttercream:
300g butter (sejukkan dalam peti ais 20 minit)
5 biji telur putih sahaja (gred B)
90g gula kastor
1sk esen vanila
2 sudu besar syrup gula melaka
Untuk buat kek, mula-mula masukkan telur, gula, ovallete, pewarna hijau dan emulco pandan. Mix hingga sebati dan bertukar warna hijau cerah sedikit tapi masih cair.
Lepas tu masukkan dan ayak tepung gandum, soda bikarbonat, cream off tartar & baking powder. Mix lagi hingga sebati sahaja. Tak perlu mix lama.
Bila dah sebati masukkan pula minyak masak. Warna nmpak terang sebab cahaya. Kacau laju dengan menggunakan spatula sahaja.
Ambil loyang 8 inci dan lapik dengan baking paper. Tuang kesemua adunan. Hentak-hentak loyang supaya takda angin dalam adunan.
Panaskan oven dan bakar dengn suhu 160°c selama 30 minit (api atas bawah) tapi bergantung pada oven masing-masing juga.
Cara buat syrap gula melaka
Sementara tunggu kek masak, buat syrup gula melaka pula. Masukkan gula melaka @ nisan bersama air dan daun pandan. Masak hingga hingga cair. Jika guna nisan@ gula melaka yang kurang manis boleh tambah sedikit nisan @ gula melaka.
Bila dah cair masukkan tepung jagung supaya syrup ni lagi pekat. Kacau sebati.
Bila dah masak tapis dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk lagi pekat.
Tanggalkan baking paper dan Lepas 10- 15 minit baru terbalikkan semula pada kedudukan asal. Biarkan kek sejuk dulu.
Cara buat buttercream
Untuk buat buttercream, telur putih dan gula kastor ni kena pukul hingga gula cair dengan cara double boil.
Bahagian ni kena betul-betul teliti. Suhu air mesti tidak melebihi 60°c. Jika air kat bawah tu terlampau panas, telur akan masak. Cara lebih mudah , sentuh sikit dengan jari (hati-hati), jika air tak panas sangat, boleh pukul laju-laju hingga gula hancur. Gula dah hancur terus stop.
Lepas tu, letak dalam bekas dan mix hingga jadi merigue atau bahasa lebih mudah, adunan tu jadi warna putih dan bila di terbalikkan adunan tak jatuh.
Sampai jadi macam ni.
Masukkan pula butter sikit demi sedikit. Mix hingga jadi licin. Jika nampak macam berketul, teruskan mix hingga lah licin. Bila dah licin masukkan pula esen vanila dan syrup gula melaka.
Mix hingga sebati. Bila dah siap sejukkan sekejap dalam peti ais selama 10-15 minit bagi buttercream tak mudah cair. Jika lepas keluarkan buttercream dan nampak ada wap dari syrup gula melaka, mix je sekejap bagi sebati.
Lepas tu potong kek kepada 2 bahagian. Bahagian atas pun potong sikit supaya permukaan sekata dan tiada benjolan. Letak syrup gula melaka dan rata kan. Nak letak semua keliling kek pun boleh.
Letak pulak buttercream. Ratakan hingga licin. Ambil kek bahagian atas dan letak kat atas buttercream.
Tuang atau sapu sekali lagi syrup gula melaka atas kek dan barulah letak pula buttercream. Untuk lebih kemas, potong nipis bahagian tepi. Kalau taknak potong dan nak sapu buttercream pun boleh.
Potong pada 16 bahagian atau ikut size yang kita nak. Buat pula bunga menggunakan buttercream. Nak guna acuan macam mana pun boleh je. Titis pula syrup gula melaka dan letak daun pandan.
Siap!
Tips : Kek kekal lembut
Kalau nak simpan dalam peti ais, letak dalam bekas tertutup. Lembutnya macam baru siap bakar. Kalau nak simpan macam tu pun boleh tapi pastikan tak bercampur dengan benda yang berbau.
Tips : Untuk buttercream, kalau lepas dah masukkan butter dan lepas dah mix adunan jadi cair, masukkan dalam peti ais selama 20 minit. Lepas dah keluarkan dari peti ais, terus mix hingga jadi licin.
Ibu yang bekerja dari rumah sememangnya tidak mudah. Selain perlu fokus pada kerja, tanggungjawab pada anak-anak di rumah juga harus dibereskan terlebih dahulu. Anak pastinya akan ‘berbunyi’ jika perut kelaparan. Bukan anak saja, suami pun sama.
Jadi ada baiknya ibu bertindak bijak dengan menyediakan resipi paling pantas dan ringkas untuk seisi keluarga. Sarapan yang disediakan oleh Puan Noriza Awang Hamat ini memang superb. Hanya tiga langkah saja, Roti Cheese Meleleh sudah tersedia di atas meja. Jom cuba!
Morning, pagi ni Cikza breakfast dengan roti telur. Resepi cikza bagi sekali.
Bahan-bahan:
8 keping roti
4 keping chesdale
4 biji telur
1 biji bawang Holland
1 biji cili merah
Daun sup
Lada sulah, lada hitam dan serbuk secukup rasa.
Satukan semua bahan, panaskan kuali leper. Letakkan sedikit planta.
Celupkan roti ke dalam adunan telur tadi. Kemudian bolehlah goreng roti.
Yummy.
Letakkan chesdale di tengah roti semasa roti masih panas nak bagi chesdale tu cair. Kemudian potong roti ikut kepandaian masing-masing.
Siap!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sebagai hadiah sempena Hari Raya dan bagi meringankan beban, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan Bantuan Khas Kewangan (BKK) Aidilfitri sebanyak RM500 kepada penjawat awam Gred 56.