Selain kuih tepung pelita, kuih lompat tikam juga antara resipi yang sentiasa membuatkan hidangan berbuka menjadi cukup istimewa. Resipi lompat tikam versi Terengganu tiga lapisan dengan air gula padu ini anda wajib cuba untuk hidangan petang ini.
Tiga lapisan berlemak dan manis pastinya buat anak makan berebut-rebut. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Pn Nor Al Fatihah ini. Sedap!
Alhamdulillah..siap dessert pembuka hari pertama puasa. Lompat tikam memang tak ada pulut tau, nikmat makan sejuk-sejuk. Saya lebih suka yang putih tu lebih banyak daripada yang hijau..hehe.
#Ramadhan1
LOMPAT TIKAM VERSI TERENGGANU
Ads
Bahan-bahan: Lapisan Bawah (Hijau)
1 cwn tepung beras
3 cwn air daun pandan (blend 6-8 helai daun pandan dengan 3 cwn air & tapiskan)
1 sd teh air kapur
Pewarna hijau
Bahan-bahan: Lapisan Atas (Santan)
1 cwn tepung beras
3 1/2 cwn santan sederhana pekat
1 sudu teh penuh garam halus
Bahan Air Gula
2 keping besar gula melaka
1/2 cwn gula merah -tak nak letak boleh skip
3-4 sd besar gula pasir
2 1/2 cawan air
2 helai daun pandan
Ads
Untuk lapisan bawah, satukan semua bahan-bahan di dalam kuali. Masak di atas api sederhana. Kacau sentiasa hingga pekat, berkilat & meletup-letup tapi jangan terlalu pekat.
Sudukan adunan setengah saja ke dalam acuan @ loyang. Ketepikan dulu.
Untuk lapisan atas, satukan semua bahan-bahan di dalam kuali. Masak di atas api sederhana. Kacau sentiasa hingga pekat, berkilat & meletup-letup tapi jangan sampai terlalu pekat. Sudukan ke atas lapisan bawah tadi & ratakan. Biarkan keras/set di dalam peti ais.
Ads
Untuk air gula pula, satukan semua bahan-bahan di dalam periuk. Masak hingga semua gula cair & menjadi agak pekat. Tapis & sejukkan.
Tuang air gula ke atas lompat tikam & sedia di nikmati sejuk-sejuk dari peti ais.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Menu murtabak sudah semestinya begitu disukai malah dicari-cari sepanjang bulan puasa ini. Tidak yakin untuk menyediakan sendiri murtabak di rumah, apa kata anda cuba mini murtabak ini dahulu buat keluarga.
Paling menarik, tak perlukan adunan kulit daripada tepung sebaliknya hanya gunakan kulit popia sahaja. Jom cuba resipi mini murtabak yang dikongsikan oleh Pn Dianadiandra Diana ini. Cukup mudah!
Ni bukan masakan tak jadi. Tapi saya nak share resepi “MINI MURTABAK” versi saya. Resepi ada di setiap gambar.
Bahan-bahan:- Kulit popia
3 biji ubi kentang (potong dadu)
2 biji bwg besar (saya guna bawang holland)
1 ulas bwg putih (di dadu)
3 sudu makan rmpah kari ikan
Daun sup atau daun bwg
Isi aym @ daging di cincang
Telur ayam (2 biji)
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan merah, masukkan rempah dan tuang sedikit air (jangan banyak).
Lepas rempah pecah minyak masukkan isi ayam dan kentang, kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaulkan sebati dan masak sampai kering (dengan api sederhana).
Pecahkan telur, masukkan sedikit garam dan pukul sebati. Kemudian masukkan bahan inti yang dimasak tadi ke dalam telur dan gaul sebati.
Ini rupa inti setelah digaul bersama telur tadi.
Letakkan di atas kulit popia. Lipat seperti bentuk murtabak.
Begini hasil setelah dilipat.
Goreng dalam periuk ajaib atau pan yang tak melekat dengan minyak yang sedikit. Jika mahu garing atau sebaliknya, terpulang pada anda. Balik-balikkan kedua-dua belah sehingga masak.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Nak pikat selera anak-anak memang kena selalu bereksperimen dalam masakan. Tapi lama-lama boleh naik buntu juga tak ada idea apa lagi yang hendak dimasak untuk penuhi selera si kecil tersayang.
Perkongsian resepi oleh Puan Nor Hazlina Othman ini mungkin boleh dijadikan idea untuk bekal anak-anak. maklum sahaja minggu depan semua dah mula sekolah. Nak buat pun cepat anak pun kenyang.
Dah buntu nak buat breakfast untuk kids?
Tadaa! Terhasil lah ROTI BAKAR CHEESE LELEH PADU!
Boleh lah buat bekal sekolah tak lama lagi ni. Buat pun cepat jer. Kenyang pun kenyang
Mama Ina ada share resipi. Ada yang nak cuba buat boleh la buat nanti. Senang jer, semudah ABC githeww.
Dipersilakan share untuk reference korang?
BAHAN-BAHAN
****************
1@2 biji telur
2 keping roti putih gardenia
2 keping cheese
1 sudu susu pekat manis
Minyak masak
CARA-CARA
**************
1. Pukul telur dgn susu pekat sehingga kembang.
2. Panaskan frying pan dengan sedikit minyak (just tak nak bagi melekat)
3. Masukkan telur and gerakkan kuali supaya telur tu nipis and besar (dapat balut roti)
4. Bila telur separuh masak letak cheese dan roti.
5. Balut roti dengan telur then balikkan.
6. Ermm dap dap makan panas panas and cheese still meleleh lagii!. Wajib korang toraii. Makan satu mesti tak cukup.
Selain bergedil yang boleh dijadikan salah satu menu untuk hidangan bersama keluarga, tauhu bergedil juga menjadi kegemaran ramai buat kudapan minum pagi atau makan petang. Bahan-bahan yang digunakan pun tidaklah susah untuk didapati. Tapi kalau tak ada tafu pop, rupanya kulit popia juga boleh dijadikan ganti untuk realisasikan tekak yang mengidam.
Seperti perkongsian Nur Aleeza Ramlee di Facebook miliknya yang dikongsikan di grup perkongsian resipi di FB. Resipinya cukup ringkas. Bak kata Aleeza bahan-bahan yang diperlukan seperti juga membuat bergedil, bebas untuk letak apa sahaja ikut citarasa masing-masing.
Apa yang lainnya jika tiada tofu pop, anda boleh menggunakan kulit popia sebagai ganti. Makan panas-panas dengan kerangupannya mesti syok. Boleh buat menu berbuka hari pertama puasa esok.
“Sis share cara² buat popia begedil kat sini kot sape² nk buat laaaa
Step² tgk pd pic yer..bahan² mcm kita buat begedil, sukati la nk taruk apa
Dh siap semua, bancuh tepung gandum or tepung bistari pon boleh dgn air sejuk dlm petiais tu, bancuhan cair yer..celupkn dgn popia td, goreng hgga nmpk keperangan.
“Sambal kicap ; cili api 15bj, bawang putih seulas, bawang goreng diblend. Taruk kicap manis.”
Semakin ramai pasangan berkahwin kini cenderung memilih gaya hidup 'childfree', iaitu tidak mahu mempunyai anak. Trend ini dilihat membimbangkan.Walaupun keputusan ini dilihat sebagai hak...