Antara menu yang akan kita hidangkan ketika hari raya adalah kek. Jika terlalu ‘berat’ dan sarat dengan hiasan pun boleh buat jadi muak. Sebaik-baik kek adalah yang paling asas dan ringkas.
Resipi Morrocan Orange Cake yang dikongsikan oleh Farisha Sofea ini merupakan antara kek yang paling sesuai dibuat untuk makan-makan ringan. Rasanya yang masam-masam dan manis pasti memikat selera.
Ikuti perkongsian resipinya ini:
MORROCAN ORANGE CAKE
Bahan Bahan :
Bahan A :
4 biji telur gred A
1 1/2 cawan gula kastor
Bahan B :
1/2 cawan minyak jagung
Resipi Kek Lain: [Kek Pisang Coklat Lembap, Resipi Semudah ABC. Gaul Bahan & Bakar, Siap!]
Bahan C ( diayak ) :
2 cawan tepung gandum
4 sk serbuk penaik
1/2 sk garam halus
Bahan D :
1/2 cawan jus oren
1 sk esen vanilla
sedikit parutan kulit oren
Resipi Kek Lain: [Mudahnya Buat Kek Planta Rainbow Ni. Wangi, Gebu & Terlajak Moist!]
Cara-Cara :
1. Pukul Bahan A sehingga kembang dan pucat .
2. Masukkan Bahan B, pukul sebati. Masukkan pula Bahan C dan kaup balik adunan sehingga semua adunan mesra .
3. Akhir sekali masukkan Bahan D dan kacau rata.
4. Panaskan oven .
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang 7″ yang telah digris .
6. Hentakkan sedikit loyang dan bakar pada suhu 180°C selama 50 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing .
7. Setelah masak , hentakkan sedikit dan sisipkan keliling loyang dengan pisau .
8. Terlangkupkan kek. Kemudian terlangkupkan semula dan biarkan seketika sehingga sejuk sebelum dipotong.
Siap
Selamat mencuba!