Resipi Mudah Sarapan Pagi & Bekalan Anak Ke Sekolah, Masak Guna Air Fryer Je
Menu sarapan pagi untuk anak-anak biasanya yang mudah dan ringkas. Bagi memancing selera anak-anak untuk makan terutama sarapan pagi, mama ‘terpaksalah’ kreatif ketika menyediakan makanan.
Berikut dikongsikan resipi mudah sarapan untuk anak-anak, bagi menggalakkan mereka untuk sarapan pagi. Menu-menu ini juga sesuai untuk dijadikan bekalan ke sekolah. Sangat senang resipi yang dikongsikan Afzal Sukasuki ini. Semua menu ini dimasak menggunakan air fryer.
PAI CARBONARA
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha (boleh guna Royale Paratha Fatihah)
Bawang holland | dipotong dadu
400gm daging cincang | dicuci bersih
1 tin sos carbonara
1 biji kuning telur (untuk disapu atas roti)
Sayur campur (optional)
CARA-CARA:
1. Goreng daging cincang terlebih dahulu sehingga kering. Angkat dan dibiarkan sejuk seketika. Tumis bawang holland. Masukkan daging cincang yang siap digoreng tadi.
2. Kemudian masukkan sayur campur (optional). Masukkan sos carbonara. Masak sehingga mendidih sebelum diangkat dan dibiarkan sejuk seketika.
3. Potong roti paratha kepada 2 bahagian. Letak bahan-bahan carbonara tadi sebagai inti ke dalam doh roti paratha.
4. Boleh kelim tepi roti paratha tadi menggunakan garfu. Sapu kuning telur pada atas doh carbonara.
5. Masukkan ke dalam air fyer selama 15 minit pada suhu 180°C. Dah siap, boleh dihidang kepada anak-anak.
Mainan warna antara salah satu daya tarikan dan trik untuk memujuk anak makan. Kuasa warna ternyata mampu membuat anak ‘buka mata’ dan mula tertarik untuk mencuba makanan yang disediakan oleh ibu.
Ketika inilah ibu harus bijak memainkan warna-warna terang daripada bahan semulajadi seperti sayuran lobak merah, tomato dan sebagainya demi memastikan anak tertarik untuk makan. Resipi cantik penuh daya tarikan yang dikongsikan oleh ibu ini, Puan Farisha Sofea antara resipi yang boleh dicuba untuk menarik perhatian anak kecil.
Campuran Serbuk Kunyit Dan Pandan
Apam Puri Versi Bayi ini dihasilkan daripada campuran serbuk kunyit dan intinya pula daripada rasa dan warna daun pandan asli. Bukan cantik sahaja tapi berkhasiat dan sedap!
APAM PURI VERSI BABY
Apam puri ini boleh dipelbagaikan warna kulit dan juga inti. Misalnya jika mahu membuat kulit berwarna hijau, boleh gantikan air biasa kepada air daun pandan.
Inti juga boleh diubah mengikut citarasa masing masing , contohnya inti puree buah buahan. Dengan menghasilkan makanan yang mempunyai warna warna yang berbeza pasti dapat menarik minat si manja anda.
Bahan Bahan :
Bahan Kulit:
1/2 cawan tepung gandum tanpa bahan peluntur
Sedikit serbuk kunyit
1 biji telur
1/4 cawan air
Bahan Inti :
1/2 cawan air pati pandan
1/4 cawan santan
1/4 cawan susu penuh krim
1 biji telur
1 1/2 cawan tepung jagung non gmo
Satukan ke semua Bahan Kulit kecuali air. Kacau sebati dan tuangkan air sedikit demi sedikit. Adunan mestilah tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
Kemudian panaskan kuali tahan lekat dan sendukkan adunan. Masak sehingga permukaan atas menjadi kering. Angkat dan ketepikan. Ulang sehingga habis.
Untuk membuat inti pula, satukan ke semua Bahan Inti dan kacau sebati hingga tiada adunan yang berketul.
Kemudian masak di atas dapur menggunakan api kecil sehingga adunan menjadi pekat dan meletup letup. Sejukkan sebelum digunakan. (Mama guna inti sangkaya frozen hasil lebihan buat roti sangkaya hari tu).
Ambil sekeping Bahan Kulit tadi dan letakkan di dalam acuan karipap.
Masukkan inti dan kepitkan acuan tersebut. Buangkan lebihan kulit di keliling acuan. Ulang sehingga habis.
Siap , sedia dihidang.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Berbanding kek lain, brownies antara yang cukup mudah disediakan. Malah penggunaan bahannya juga tidaklah banyak. Nak cuba resipi cikgu Azlina Ina Fans, ini resipi yang patut anda cuba.
Cukup mudah, resipi yang simple dan gerenti jadi dan sedap. Jom cuba!
Resepi gerenti jadi brownies raya.
Bahan-bahan:
400g beryls coin dark
150g butter cup – nak guna majerin pun boleh
(Cairkan 2 bahan di atas di dalam oven atau pengukus)
3 biji telur gred A atau B
120g gula perang
Esen vanila
150gm tepung blue key
Cairkan coklat beryls dan butter di dalam oven atau pengukus. Ketepikan.
Kacau rata telur, gula perang dan esen vanila kemudian masukkan bahan yanng dicairkan tadi panas-panas. Kacau-kacau manja je.
Masukkan tepung blue key dan kacau sampai sebati. Kacau manja-manja je.
Ok sediakan baking paper dan lapik pada loyang 9×9.
Tuangkan dan panaskan oven 5 minit suhu 130.
Set 150 masuk adunan api atas bawah dan bakar 45 minit.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tak susah pun nak cipta bonding dengan anak tanpa keluarkan modal yang banyak. Memasak di dapur antara salah satu aktiviti yang paling kuat bonding selain cukup disukai anak-anak kita.
Susah nak memasak makanan berat, biskut atau snek ringkas antara makanan paling senang dan cukup disukai kanak-kanak. Nak buatnya pun senang je. Anak-anak pun boleh ‘hand on’ sekali ketika menerap kuih. Samperit Susu Paddle Pop ini pasti buat anak-anak gembira.
Selain manis dan sedap, penggunaan warna-warnanya yang pelbagai ni confirm buat anak-anak tertarik. Tak percaya? Jom buat resipi ni. Perkongsian ibu muda, Zai Seroy Asyraf di facebooknya ini wajar kita tiru. Kotor sikit tak apa asalkan bonding dengan anak berkualiti.
Menariknya, ibu muda ini hanya guna empat bahan sahaja untuk buat samperit khas untuk anak-anak ini. Menarik dan paling penting samperit paddle popnya menjadi kesukaan anak-anak.
Jom kita cuba.
Samperit Susu Paddle Pop
Bahan-bahan:
250gm mentega
100gm tepung ubi
1/2 tin susu manis
450gm tepung jagung
Pewarna merah jambu, biru dan kuning.
Cara-cara:
1. Campurkan mentega dengan susu manis. Gaulkan rata tetapi jangan terlalu lama.
2. Masukkan tepung ubi bersama tepung jagung dan uli hingga adunan tidak melekat di tangan.
3. Bahagikan adunan kepada tiga warna dengan warna pink (strawberi), kuning (vanila) dan biru (keladi). Gentelkan menjadi kecil dan buat sampai habis adunan.
4. Ambil sedikit setiap warna dan gabungkan menjadi satu. Bila da siap cantumkan senang la nak masukkn dalam acuan…
5. Masukkan ke dalam acuan samperit dan paipkan di atas dulang yang telah disapu dengan mentega.
6. Letakkan coklat cip di bahagian tengah.
7. Bakar selama 13 minit dengan suhu 170 C, panas atas dan bawah. Pastikan letak loyang di rak paling bawah supaya tak hangus atasnya.. 😉
8. Angkat dan sejukkan.
Kredit: Zai Seroy Asyraf.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!