Kalau jenis ‘tangan keras’ susah juga nak cuba resipi kuih yang perlu dibungkus dalam daun pisang atau daun pandan. Tapi dalam hati teringin nak buat, sebab biasanya kuih berbungkus ni semuanya sedap-sedap.
Untuk lebih mudah, Farisha Sofea berkongsi resipi kuih nagasari jagung yang tidak perlu dibungkus. Dengan hanya menggunakan acuan comel, kuih nagasari nampak menarik untuk dimakan.
1 paket tepung hoen kwee 1 tin jagung manis ( buang air dan toskan ) 250ml santan pekat 600ml air 170g gula 1/2 sk esen pandan Garam secubit untuk rasa lemak
Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali jagung dan kacau sebati.
Masak di atas dapur menggunakan api sederhana kecil.
Sentiasa kacau sehingga adunan sedikit pekat. Kemudian masukkan jagung.
Masak adunan sehingga pekat dan meletup-letup. Tutupkan api.
Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak.
Ads
5. Ulang proses sehingga selesai. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dikeluarkan daripada acuan. Siap.
Sedia dihidang 💓
Biasanya kuih nagasari ini menggunakan buah pisang sebagai inti dan dibungkus dalam daun pisang. Kemudian akan dikukus 15-20 minit sebelum betul-betul masak. Kuih nagasari cara lama itu rasanya berlemak dengan santan dan pisang. Kemudian tambah selera kerana aroma daun pisang yang digunakan untuk membungkusnya. Kuih orang lama, diberi nafas baru rasanya sama-sama sedap.
Resipi ini recommended untuk dibuat. Selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sesekali anak perlukan ‘rasa’ dalam makanannya. Barulah selera mereka makin bertambah. Bukan garam atau gula dalam penambah rasa tetapi serbuk ikan bilis atau serbuk ayam sebagai perasa asli. Memang sedapnya lain macam.
Macam mana cara nak membuatnya? Paling mudah hanya dengan beberapa langkah sahaja, si comel anda mampu makan lebih berselera. Jom ikuti perkongsian resipi, langkah demi langkah oleh Nur Maira.
Bila baby dan masuk fasa makan ni, mummy kena rajin laa sikit masak macam-macam nak bagi anak berselera untuk makan.
Sini nak share cara buat serbuk bilis homemade. Mudah je.
Yang perlu ada :
(1) Blender with miller (blender kering)
(2) Ikan bilis
(3) Air untuk rendam
(4) Bekas kedap udara
First, kopek ikan bilis, buang kepala dan segala tulang.
Rendam dalam air semalaman dan tukar air dalam 2-3 kali untuk buang masin ikan bilis tu.
Esoknya, tapis ikan bilis dan biarkan kering.
Sangai ikan bilis dalam kuali. Sangai ni tanpa minyak ya.
Proses ni agak makan masa, kena selalu kacau dan terbalikkan supaya ikan bilis tu masak rata.
Angkat bila dah nampak rangup.
Biarkan ikan bilis tu sejuk kejap baru blend. Jangan blend masa masih panas, nanti bila nak simpan ikan bilis tu mudah rosak bila masih berwap.
Lepas dah blend akan dapat serbuk halus.
Simpan dalam bekas kedap udara dalam peti sejuk. InshaAllah boleh tahan dalam 2 minggu hingga 3 bulan!
Confirm anak akan lagi berselera bila tambah serbuk ikan bilis ni nanti.
Jom, join Gathering Ibu Hamil Menawan sekarang! Banyak aktiviti dan hadiah menarik menanti dan penampilan istimewa Pn. Nad Masrom.
Roti Titab atau Roti Bakar Telor Bergoyang memang cukup popular di kedai. Namun macam mana cara hendak membuatnya sendiri. Lagi mudah rupanya menggunakan air fryer. Macam mana nak buat?
Jom cuba ikuti perkongsian resipi Fatin Idrus ini. Simple dan cepat!
Kalau saya panggil macam tu tapi ada yang panggil Roti Titab, Roti bakaq teloq goyang kan?
Saya cuba guna air fryer untuk bakar roti dan buat telur separuh masak. Yang ada air fryer boleh cuba, takdela beli tersimpan buat hiasan je kan. 😅 Gitchuu.
Bahan-bahan:
Telur
Masa – 8 hingga 10 minit
Suhu – 100′ c
Roti
Masa – 6 minit
Suhu -180′ c
Mula-mula masak dulu telur dengar air fryer selama 8-10 minit denga suhu 100’C (ikut air fryer masing-masing. Ketepikan.
Lepas tu potong keliling roti dan sapu sedikit marjerin atau butter.
Boleh terus bakar roti, suhu 180’C saja selama 6 minit.
Pecahkan telur atas roti dan letaklah sekaya di kiri kanan. Memang layan!
Nak bawa anak dekati alam dan jalan hujung minggu, jom ke Farm In The City.
Teruja nak dapat baby, tapi masih banyak persiapan yang perlu dibuat. Mental dan fizikal pun kena mantap sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang cara-cara menguruskan bayi baharu lahir?
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Menu berpantang untuk mama, semuanya sedap-sedap belaka. Buat bakal-bakal mama atau yang sedang menjalani tempoh berpantang selepas bersalin, anda tentu sedang tercari-cari menu yang sesuai untuk dimakan dalam tempoh ini. Makanan yang berkhasiat ketika menjalani tempoh berpantang selama 44 hari amat penting bagi memulihkan diri.
Mama-mama yang pertama kali bersalin, mereka pasti akan melalui emosi sebegini, ‘asyik lauk yang sama je. Mana nak dapat zat.. mana nak keluar susu ibu.’ Haa.. jangan nak nafikan, pasti akan ada kata-kata sebegini kan waktu mak-mak berpantang kali pertama.
Anda mungkin rasa lemas dengan lauk berpantang yang sangat plain, ‘zuhud’ dan sama sahaja hampir setiap hari. Sebenarnya ada saja menu berpantang bersalin yang sihat dan berkhasiat. Cuma mama perlulah kreatif mengolahnya agar tak mencampurkan makanan sejuk atau gatal yang boleh menyebabkan bentan.
Puan Nor Sofiah Hussin berkongsi menu berpantang sepanjang lebih dua minggu lepas melahirkan. Mama-mama yang sedang berpantang dan bakal berpantang pun boleh mencubanya.
“Siapa kata lauk dalam pantang tak best. Sedap tu. Siap menambah lagi. Saja nak share menu dan resepi masa saya berpantang lepas 2 minggu lebih bersalin. Siapa nak share silakan. Nanti bila berpantang, boleh tengok balik.”
Menu Berpantang Wajib Cuba
SIAKAP STIM
Bahan:
Ikan
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Serai – hiris
Lada hitam
Air limau nipis (bagi yang tak tahan boleh tukar dengan air asam jawa)
Daun ketumbar (dalam gambar guna daun bawang je sebab tak ada stok)
Garam
Gula
Cara masak:
1. Letak semua bahan atas ikan.
2. Kukus ikan sehingga masak.
IKAN BAKAR BEREMPAH
Bahan:
Ikan
bawang putih -tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk /serbuk kunyit
Serbuk kari
Garam
Lada hitam
Cara masak:
1. Lumurkan semua bahan pada ikan
2. Bakar ikan sehingga masak.
SUP IKAN
Bahan:
Ikan (merah/jenahak/tenggiri/siakap) – lumur ikan dengan garam,goreng dan ketepikan.
* tak goreng pun boleh..(pilihan masing-masing)
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Sup bunjut ikan
Air
Sayur (lobak,bunga kobis)
Lada hitam
Daun sup
Cara masak:
1. Masukkan bahan kisar, air dan sup bunjut ikan ke dalam periuk
2. Masukkan sayur lobak & bunga kobis
3. Bila sayur dah hampir lembut, masukkan ikan
4. Last sekali masukkan garam dan lada hitam. Bila kuah dah mendidih boleh tutup api. Siap
5. Taburkan daun sup sebelum hidang
IKAN BILIS BERKUNYIT
Bahan:
Ikan bilis
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Kunyit
Lada hitam
Air asam jawa
Cara masak:
1. Tumbuk semua bahan kecuali air asam jawa
2. Masukkan bahan tumbuk tadi dalam periuk, masukkan air asam. Masak hingga mendidih.
KARI IKAN (TANPA SANTAN)
Bahan:
Ikan
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Halba campur
Daun kari
Air asam jawa
Kari ikan
Tomato
Air
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, halba campur dengan sedikit minyak.
2. Masukkan tomato dan daun kari, masak sehingga layu.
3. Masukkan kari ikan. Masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air, ikan dan air asam jawa.
5. Bila ikan dah masak, masukkan garam tunggu sehingga mendidih. Siap.
SERUNDING HALIA
Bahan:
Halia
Lada hitam
Garam
Ikan bilis – goreng
Bawang putih – goreng
Cara masak:
1. Sagat halia dan perah/tapis airnya
2. Goreng halia yang disagat tadi dengan api sederhana sehingga garing. Dah siap goreng, toskan minyak.
3. Campurkan halia goreng, ikan bilis goreng, bawang putih goreng, garam dan lada hitam.
4. Gaul sebati dan simpan dalam bekas.
AYAM BAKAR BEREMPAH
Bahan:
Ayam
Bawang putih – tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk
Serai – tumbuk
Lengkuas – tumbuk
Serbuk kari
Lada hitam
Garam
Gula / madu
Cara masak:
1. Gaul semua bahan bersama ayam. Perap sekejap.
2. Bakar sehingga ayam masak.
DAGING GORENG KUNYIT
Bahan:
Daging
Kunyit
Bawang putih
Bawang merah
Garam
Lada hitam
Air
Cara masak:
1. Perap daging dengan kunyit, garam dan lada hitam lebih kurang 10 minit, ketepikan.
2. Masukkan daging tadi ke dalam kuali, masukkan sedikit air. Masak sehingga air daging kering dan daging empuk.
3. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah. Gaul sebati. Siap.
AYAM UNGKEP LADA HITAM
Bahan:
Ayam
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Kunyit – kisar
Ketumbar – kisar
Jintan – kisar
Serai – ketuk
Lada hitam
Air asam jawa
Cara masak:
1. Tumiskan bahan kisar dengan sedikit minyak hingga naik bau.
2. Masukkan serai yang diketuk, tumis hingga garing.
3. Kemudian masukkan ayam dan air (ikut nak kuah banyak mana)
4. Tutup kuali dan biarkan ayam masak.
5. Bila ayam dah masak, masukkan garam, asam jawa dan lada hitam. Gaul sebati. Siap.
** Kalau tak nak tumis. Masukkan semua bahan dalam kuali. Tutup kuali, masak sehingga ayam empuk.
AYAM MASAK HALIA
Bahan:
Ayam
Halia – hiris
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Sedikit sos tiram
Air
Tepung jagung – untuk pekatkan kuah (optional)
Lada hitam
Garam
Lobak merah (optional)
Daun bawang (optional)
Cara masak:
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah & halia dengan sedikit minyak.
2. Bila dah naik bau, masukkan ayam.
3. Masukkan sos tiram, garam dan air. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan lada hitam, lobak dan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.
5. Bila kuah dah jadi sedikit pekat. Tutup api dan masukkan daun bawang. Siap.
**Kalau tak nak tumis, masukkan semua bahan kecuali tepung jagung. Renehkan sehingga ayam masak. Bila ayam dah masak, masukkan tepung jagung yang dibancuh, gaul sehingga kuah sedikit pekat. Siap.
Nahas jalan raya, Ayer Keroh, Melaka, dua beradik menangis diberitahu ibu bapa meninggal dunia. Dua beradik yang terselamat dalam kemalangan ngeri membabitkan lima kenderaan di Kilometer 204 Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) arah utara Isnin lepas, telah dibenarkan keluar dari hospital.