Resipi puding laici yang mudah dan sedap, pasti jadi kesukaan anak-anak. Sajian puding memang sedap dimakan sejuk-sejuk. Rasanya yang manis tentu mengundang selera anak-anak untuk menikmatinya.
Bagi yang ibu-ibu yang masih tercari-cari manisan untuk anak-anak, boleh cuba resipi puding laici seperti yang dikongsikan oleh Aida Sarina ini. Resipi tersebut dipelajari daripada ibunya dan digemari oleh rakan dan ahli keluarga.
Turut dikongsikan beberapa tip berguna agar ‘penampilan’ puding bukan saja sedap tapi halus mulus.
Resipi Puding Laici Yang Mudah & Sedap
Bahan A
1 tin susu cair
1 cawan air laici
2 sudu makan tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji kuning telur
Bahan B
25g agar-agar tali
10 cawan air
250g gula pasir
1 sudu kecil garam
1 ketul kecil gula batu
3 helai daun pandan – carik dan ikat simpul.
Pasti Jadi Kesukaan Anak-anak
Cara membuat:
1. Campur semua bahan A, sebatikan dan ketepikan
2. Didih semua bahan B atas api sehingga semua larut.
Ads
3. Bila bahan B sudah larut, kecilkan api, masukkan bahan A ke dalam bahan B, kacau sebati dalam 4-5 minit sahaja. Jangan biar sampai mendidih nanti berketul, kemudian tutup api.
4. Kemudian, boleh tapis dan masukkan dalam bekas pilihan. Sama ada nak buat dalam loyang besar terus atau bekas kecil kecil.
5. Selepas itu boleh carik carikkan laici dan masukkan dalam puding. Kalau nak buat surprise laici tenggelam, boleh terus bubuh laici masa puding masih cair.
Kalau nak biar nampak laici kat atas permukaan sikit, boleh bubuh laici masa dah sedikit mengeras. Bila tak panas sangat, boleh masukkan dalam peti ais. Makan sejuk-sejuk baru sedap.
Pelbagai hadiah menarik menanti anda selain boleh berhimpun bersama ratusan ekor kucing Oyen comel di sini. Apa lagi daftar sekarang dan jadi sebahagian peserta kami.
Beberapa minggu ini, Pa&Ma banyak berkongsi resipi berbuka puasa dan menu berhari raya. Diharapkan para ibu mencuba setiap resipi yang telah dikongsikan. Kali ini, lain sedikit.
Perkongsian resipi kimchi dariMadamme Momsey ini sangat mudah untuk dibuat. Bagi peminat makanan Korea, anda harus mencuba untuk buat sendiri hidangan ini. Memang sedap!
Berikut bahan-bahan dan cara pembuatan kimchi ini:
RESIPI KIMCHI
Permintaan orang2 dalam rumah ni yg mengidam makanan Korea….
Peram dulu 3 hari nanti boleh buat makan dgn nasi/bubur or ramen Korea weekend nanti ..
Cikgu Korea bagi tips kalau nak sedap peram dalam bekas tembikar.. Tapi bekas xde,pakai je la Tupperware apa yg ada…
Ada ke peminat kimchi kat sini? say hi sikittt…..
-Sediakan besen besar supaya senang nk gaulkan bahan2.
-Masukkan bahan yg diblender bersama sepeket serbuk cili (saya letak sepeket 125g ,blh kurangkn bg yg x suka pedas).2 sudu besar gula dan 5 sudu besar sos ikan. Gaul sebati.
-Tak perlu tambah garam sbb sos ikan dh masin n kobis tu pon dah direndam dgn 1/4 cawan garam selama 2 jam.
-Bila dah sebati masukkan lobak Merah, dan daun bawang yang dah dipotong dlm 2cm. Gaul lagi bg sebati.
Last masukkan kobis yg telah ditoskan.gaul lagi bagi sebati maknanya menjadilah kimchi anda…..
Simpan dlm bekas bertutup tp jgn penuh sgt. Sbb kimchi akan keluarkan gas bila diperam…
Kalau nk cepat masam boleh peram kimchi dlm suhu bilik 2/3 hari.lepas tu boleh masukkan dlm peti ais utk tahan lama. Atau nk simpan terus dlm peti ais pon boleh.
Actually ini resepi kimchi yg paling simple and menggunakan bhn yg mudah didapati .
Sedap juga kalau makan kimchi ni dengan nasi. Memang bertambah selera makan. Nasi kosong dengan ayam goreng, tambah kimchi pun dah cukup nikmat. Bolehlah anda cuba resipi ini jika sukakan penambah selera yang rasanya masam-masam pedas.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Rambutan Asam Boi, Mama Hamil Yang Suka Makan Asam Mesti Suka
Rambutan asam boi sememangnya menjadi kesukaan penggemar asam terutama mama-mama yang sedang berbadan dua. Rasa nak makan makanan yang masam-masam menjadi perkara biasa buat ibu-ibu hamil. Keadaan ini disebabkan perubahan hormon pada tubuh mama.
Sekarang sedang musim buah rambutan, elok sangatlah buat rambutan asam boi ini. Makan sejuk-sejuk memang ‘terpaling’ asyik. Sebenarnya tak susah pun nak buat rambutan asam boi.
Bahan pun tak banyak dan yang paling penting cara nak buat pun alahai senang sangat. Buat banyak-banyak boleh makan berulang-ulang. Nah ini resipi asam boi seperti yang dikongsikan oleh Ani Zam
RAMBUTAN ASAM BOI
Bahan-bahan:
Buah rambutan
Asam boi
Serbuk asam boi
Limau kasturi
Cili padi
Garam dan gula
CARA MEMBUAT:
1. Kupas, basuh bersih dan toskan buah rambutan.
2. Masukkan isi rambutan ke dalam mangkuk.
3. Masukkan pula asam boi, serbuk asam boi, cili padi, garam dan gula ke dalam mangkuk tersebut. Gaul sebati.
4. Potong dan buang biji limau kasturi kemudian perahkan jusnya dalam mangkuk berisi buah rambutan.
5. Gaul sebati, dan masukkan ke dalam peti sejuk dalam 1-2 jam.
Ramadan kali ini lebih istimewa bersama Pa&Ma Superb Huffaz. Nantikan bacaan doa dan surah pilihan dari anak-anak Genius Aulad bermula 3 April ini! Saksikan setiap hari jam 7.00 malam di Facebook Majalah Pa&Ma.
Jangan ketinggalan okay! Teruskan menyokong kami di @majalahpama #majalahpama #pamasuperbhuffaz
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!