Resipi puding laici yang mudah dan sedap, pasti jadi kesukaan anak-anak. Sajian puding memang sedap dimakan sejuk-sejuk. Rasanya yang manis tentu mengundang selera anak-anak untuk menikmatinya.
Bagi yang ibu-ibu yang masih tercari-cari manisan untuk anak-anak, boleh cuba resipi puding laici seperti yang dikongsikan oleh Aida Sarina ini. Resipi tersebut dipelajari daripada ibunya dan digemari oleh rakan dan ahli keluarga.
Turut dikongsikan beberapa tip berguna agar ‘penampilan’ puding bukan saja sedap tapi halus mulus.
Resipi Puding Laici Yang Mudah & Sedap
Bahan A
1 tin susu cair
1 cawan air laici
2 sudu makan tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji kuning telur
Bahan B
25g agar-agar tali
10 cawan air
250g gula pasir
1 sudu kecil garam
1 ketul kecil gula batu
3 helai daun pandan – carik dan ikat simpul.
Ini cawan yang digunakan untuk menyukat.
Pasti Jadi Kesukaan Anak-anak
Cara membuat:
1. Campur semua bahan A, sebatikan dan ketepikan
2. Didih semua bahan B atas api sehingga semua larut.
Ads
3. Bila bahan B sudah larut, kecilkan api, masukkan bahan A ke dalam bahan B, kacau sebati dalam 4-5 minit sahaja. Jangan biar sampai mendidih nanti berketul, kemudian tutup api.
4. Kemudian, boleh tapis dan masukkan dalam bekas pilihan. Sama ada nak buat dalam loyang besar terus atau bekas kecil kecil.
5. Selepas itu boleh carik carikkan laici dan masukkan dalam puding. Kalau nak buat surprise laici tenggelam, boleh terus bubuh laici masa puding masih cair.
Kalau nak biar nampak laici kat atas permukaan sikit, boleh bubuh laici masa dah sedikit mengeras. Bila tak panas sangat, boleh masukkan dalam peti ais. Makan sejuk-sejuk baru sedap.
Pelbagai hadiah menarik menanti anda selain boleh berhimpun bersama ratusan ekor kucing Oyen comel di sini. Apa lagi daftar sekarang dan jadi sebahagian peserta kami.
Kuih tepung boko ubi kayu yang dulunya antara hidangan popular kini mula menjadi kesukaan ramai. Cuma bila tengok kuih tradisional ini, ramai terfikir cara nak buatnya susah.
Jangan risau, bagi yang teringin nak rasa kuih boko ubi kayu ni, senang saja nak buat sendiri di rumah. Mesti tak menyesal pun sebab rasa kuih legend ni sememangnya sangat sedap.
Teksturnya yang lembut, rasa lemak-lemak santan dan manis dari gula merah tu cukup sedap. Anak-anak kecil pun boleh makan. Memang anda tak akan menyesal bila dah buat sekali. Serius ia pasti buat anda akan buat lagi berkali-kali selepas ini.
KUIH TEPUNG BOKO UBI KAYU
Bahan-bahan A
3 cawan ubi kayu parut
2 cawan gula merah /
2 cawan gula pasir
3 cawan air
2 helai daun pandan
Cara-cara:
1) Masak bahan-bahan di atas hingga larut. Tapis dan sejukkan
2) Campurkan ubi parut dengan air gula tersebut dan gaul rata. Tuang ke dalam bekas ikut saiz yang kita nak atau loyang saiz 7inci
3) Panaskan kukusan terlebih dahulu dan kukus selama 30 minit atau sehingga masak. Angkat dan ketepikan
LAPISAN ATAS
Bahan-bahan:
2 cawan santan pekat
1 cawan air
140g tepung beras
50g tepung gandum
11/2 sudu kecil garam
Cara-cara:
Satukan kesemua bahan di dalam periuk. Kacau sehingga semua bahan larut.
Masak dengan api kecil hingga berwap.. kemudian tuang atas ubi yang dah masak tadi.. Kukus dalam 20minit Iagi.. Dah masak sejukkan dulu baru makan.
Dah ada rancangan untuk hidang pelbagai juadah raya, tapi macam tak lengkap kalau tiada ‘pencuci mulut’ kan? Jadinya hari ini Pa&Ma akan kongsikan satu resipi pencuci mulut perkongsian dari saudari Naz MShariff yang mudah dan sedap. Boleh la buat malam raya ni, esok dah boleh hidang kepada tetamu.
Bahan-bahan:
Bahan A
1/2 cawan gula pasir
1/2 @ kurang dari 1/2 cawan air panas (kalau kurang dari 1/2 cawan air karamel akan jadi pekat)
Cara penyediaan:
1. Hanguskan gula smpai perang & masukan air panas. Kacau segera supaya nnti dia tidak berketul. Then masukan dlm bekas/loyang korang. Sejukan suhu bilik. Ketepikan.
Bahan B
4 keping roti potong 6/ siat2 pun boleh
1 tin susu cair
1/2 cawan air suam
3 sb susu pekat
1 sk esen vanilla
Garam sikit
Cara Penyediaan:
1. Blend semua Bahan B sampai sebati
2. Bahan B dah sebati baru masuk 3 biji telur blend skejap je. Kemudian, tapis.
3. Masukan Bahan B ke Bahan A
4. Kukus selama 45minit
5. Telangkupkan puding.
Dah siap dah, mudah bukan? Masukkan dalam peti makan masa sejuk-sejuk lagi sedap rasanya! Selamat mencuba.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Selain kuih tepung pelita, kuih tako juga tidak kurang hebatnya. Menu istimewa ini seringkali disajikan setiap kali datangnya bulan Ramadan. Bulan puasa ini, apa kata kita cuba hasilkan sendiri di rumah.
Menu ringkas dan penggunaan bahannya pun tidak banyak. Resipi perkongsian Pn Fatin Shafiqah ini anda wajib cuba!
Kebiasaan orang Johor yang makan kuih Tako ni, belah-belah Perak dorang punya Tepung Pelita. Dan Tako dengan Tepung Pelita lain bentuk dan rasanya. Ok saya baru tahu ada Kuih Limas.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tragedi menyayat hati menjelang Syawal, apabila tiga beradik menjadi yatim piatu sekelip mata selepas ibu bapa serta adik bongsu mereka maut dalam kemalangan ngeri...