Resipi mudah selalu jadi pilihan di hujung minggu. Memasak menggunakan air fryer antara paling digemari kerana masa memasaknya amatlah pantas.
Apa kata kali ini mama sediakan Puff Pastry Sosej Cheese pula untuk sarapan atau minum petang anak menggunakan air fryer yang sudah semestinya cukup mudah malah menjimatkan masa. Jom cuba resipi perkongsian Pn Murni Mj ini.
Menu minum petang Day 1 PKP 2.0, Puff Pastry Sosej Cheese.
Bahan-bahan:
Puff Pastry Kawan
Sosej
Cheese
Telur (untuk sapu atas puff)
Suhu : 200 (10min)
Potong puff pastry dan cheese ikut saiz mini sosej.
Ads
Letakkan cheese di atas puff pastry dan kemudian letakkan sosej mini di atasnya.
Gulungkan kemas macam dalam gambar.
Ads
Jangan lupa sapukan kuning telur di atas puff yang siap digulung.
Susun jarak-jarak dalam Air Fryer dengan suhu 200 selama 10 minit (ikut AF masing-masing).
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kelapa parut merupakan isi daripada buah kelapa yang telah diparut, dikikis halus. Kelapa parut merupakan satu bahan penyediaan bagi menghasilkan santan kelapa dan juga untuk penyediaan kuih muih tradisional.
Namun jika penyediaan dan penyimpanan yang salah boleh menyebabkan kelapa parut cepat basi! Jom ikuti cara penyimpanan yang betul agar kelapa parut tahan lama.
Cara simpan kelapa parut supaya tahan lama:
1. Letakkan kelapa parut di dalam loyang.
2. Taburkan dan gaul garam pada parutan kelapa hingga rata. Fungsi garam adalah agen
yang bertindak sebagai anti pereputan.
3. Masukkan loyang ke dalam kukusan yg telah dipanaskan. Kukus selama 15 minit.
4. Biarkan sehingga sejuk dan masukkn ke dalam plastik. Simpan di dlm peti ais bahagian sejuk beku.
Sebut sahaja goreng pisang, pasti terbayang dek kerangupan dan rasa pisangnya yang manis dan tidak keras. Biasanya tepung beras pasti jadi pilihan kita untuk merangupkan adunan pisang namun berbeza dengan resipi ini.
Resipi perkongsian Umi Watie ini lain dari yang lain. Rupanya penggunaan bahan istimewa ni buat goreng pisang jadi lebih rangup. Jom cuba!
Hari tu ada yang tanya resipi goreng pisang rangup. Jadi, hari ini kakchik share resipinya. Resipi best ni kak chik dapat dari abah. Abah kakchik dulu pernah jadi penjaja pisang goreng ditepi jalan.
Tepung goreng abah memang berbeza, tak pakai tepung beras dan telur. Tapi rangup yakmat. Krup krap krup krap sekali makan tak berhenti menyuap. Akram suka betul, dia pilih kuping saja. Lain kali Umi goreng tepung kosong je lah. Senang kerja Umi. Jom kita start.
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi kayu
Serbuk kunyit
Garam
2 sb marjerin
4 ketul ais batu
Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza.
Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sebut sahaja ayam goreng atau ayam panggang, anak-anak pastinya kegirangan malah ternanti-nanti sajian ibu. Selain ayam goreng, ayam panggang madu pastinya mampu menarik perhatian anak. Asal letak sahaja di atas meja, habis licin.
Resipi mudah yang dikongsikan oleh Aliah Yahaya Alia ini wajib cuba. Cukup senang!
Resepi campak-campak. Bukan campak piew gitu. Tak ada sukatan makna nyer.
Bahan-bahan:
Bawang putih & halia – tumbuk pakai lesung
Brown sugar
Sos tiram
Sedikit kicap manis
Serbuk cili -letak sebab nak bagi naik warna & suka pedas
Honey
Garam
Campurkan semua sekali dan gaulkan rata.
Perap chicken wings. Lagi lama lagi sedap.
Saya bakar pakai air fryer, bakar pada suhu 170c /15 minit pertama dan tambah masa & suhu, 180c/ 5-6 minit. Ikut masing-masing punya af ye.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.