Bagi anda yang teringin nak makan pulut ayam macam dekat Thailand tu, anda boleh cuba resipi ringkas dan mudah dari saudari yana ini. Nampak pun sedap kan? Jom cuba buat!
Bahan-bahan :
(ayam)
✨2-3 ulas bawang putih (ditumbuk)
✨1-2 akar ketumbar (ditumbuk)
✨400-500g Ayam Nanas (boneless thigh)
✨Garam
✨1/2sb serbuk jintan putih
✨1/2sb serbuk jintan manis
✨1/2sb serbuk ketumbar
✨2sb tepung ubi kayu
✨Air (sedikit saja)
Cara penyediaan:
📍Satukan semua bahan bertanda ✨. Gaul rata dan perap sekurang-kurangnya 30 minit.
📍Goreng ayam sehingga garing.
🍚PULUT🍚
Bahan-bahan :
🔸Beras pulut (direndam 4jam)
🔸Air (lebih sikit paras beras pulut)
🔸1 helai daun pandan
Cara-cara :
📍Rendam pulut sekurang-kurangnya 1 jam. Lagi lama lagi bagus.
📍Masukkan beras pulut & daun pandan kedalam bekas yang tahan microwave.
📍Masukkan air. Lebihkan sikit dari paras beras pulut.
📍Microwave selama 15 minit.
📍Siap. Mudah dan pantas. Semestinya sedap 😋
Selamat mencuba 🍛
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Agar-Agar Sedut Oren Sunquick & Pic, Resipi ‘Rare’ Tapi Sedap, Nikmatnya Lain Macam Makan Waktu Sejuk!
Agar-agar mungkin sudah biasa, namun agar-agar sedut dengan gabungan susu cair ini membuatkan resipi agar-agar yang satu ini cukup unik. Manis dan sedap bila digabungkan bersama perasa Sunquick dan pic dalam tin.
Resipi ringkas dan unik yang dikongsikan oleh Yatie Eimra ni mama wajib cuba. Memang sedap, lagi-lagi makan waktu sejuk. Terbaik!
Kat rumah boleh katakan kerap jugak la saya buat agar-agar sedut ni sebagai pencuci mulut sebab mudah je nak buat. Kami sekeluarga memang suka agar-agar sedut oren & pic ni. Nak-nak makan sejuk-sejuk, rasa nyaman je kat tekak.
Sedap dimakan macam tu je atau boleh jugak dimakan bersama susu cair mahupun susu segar. Jangan pelik lak ye, saya ni memang suka potong pendek agar-agar tali macam ni dan simpan dalam bekas.
Maklum le, selalu guna agar-agar tali sikit je sebab buat untuk 3 perut je pun. Agar-agar tali yang dipotong pendek jugak lebih mudah larut walaupun korang tak rendam dulu. Bagi yang nak cuba, ni saya sertakan resipi gunakan cawan penyukat standard.
Bahan-bahan:
2 sudu makan agar-agar tali (dipotong pendek)
2 sudu makan gula (saya guna 1½ sudu jer)
1 cawan air
1 cawan air gula pic (dalam tin)
2 sudu makan oren sunquick
Sedikit buah pic dalam tin – dipotong kecil
1. Masak agar-agar tali bersama gula dan secawan air hingga larut. Matikan api.
2. Tambahkan air gula pic dan pati oren sunquick. Gaul sebati.
3. Potong buah pic kecik² masukkan dalam bekas. Air gula pic tu ambil 1 cawan kalau guna cawan penyukat, 1¼ cawan kalau guna cawan minuman teh/kopi.
4. Sediakan bekas dan masukkan buah pic yang telah dipotong tadi. Curahkan larutan agar-agar. Sejukkan hingga agar-agar mengeras.
5. Sedap makan time sejuk.
Nota:
Jika sukat gunakan cawan minuman teh/kopi, gunakan 1¼ cawan air & 1¼ cawan air gula pic.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Superfood Untuk Anak Nak Tumbuh Gigi, Boleh Kuatkan Immune System & Comfort Food Anak!
Bila anak nak tumbuh gigi, mulalah dia meragam dan kurang selera makan. Tambah risau kalau anak mula demam dan tak selesa. Memang risau kan? Risau melihat anak yang langsung tak nak makan. Apakata mama papa sediakan menu yang dikongsi oleh ibu ini untuk anak-anak yang nak tumbuh gigi.
Aqeel down with fever
Mungkin sebab nak tumbuh gigi lagi. Dulu dia tumbuh first gigi tak demam seteruk ni. But this time dia memang lemah and asyik merengek. Makan pun tak selera sgt. So ummi try to prepare superfood untuk kuatkan immune system dia and comfort food untuk naikkan selera dia. Here’s some food ideas untuk baby yang demam/ nak tumbuh gigi. Penting untuk ambil tau khasiat di sebalik setiap masakan before bagi anak ok.
Yogurt Bark
Yogurt ada tinggi kandungan kalsium & probiotic (bakteria baik). Tempoh nak tumbuh gigi ni, kena make sure baby cukup kalsium, selain susu, boleh try bagi yogurt jugak. Yogurt bark ni actually frozen yogurt. Cara mudah nak rawat baby yang sakit nak tumbuh gigi is bagi makanan yang disejukkan or frozen. So boleh try yogurt bark ni.
Bahan-bahan:
1. Yogurt
2. Puree buah
Cara-cara:
Campur yogurt & puree buah pilihan. Then frozenkan. Masa nak makan, pecahkan kecil-kecil supaya baby mudah pegang.
Egg Drop Soup
selalu resepi buat egg drop soup ni pakai chicken stock. Tapi saya gantikan dengan chicken bone broth (CBB). CBB ni erti kata simplenya is sup antibiotik. Dalam masakan selalunya letak 1 cube je. Tapi untuk immune booster, saya masak egg drop soup dengan masukkan cbb dengan sukatan 2 cawan. So mudah mudahan dapat la Aqeel hirup banyak vit & mineral.
Bahan bahan:
1. CBB
2. Halia
3. Telur
4. Serbuk ikan bilis/ayam
Cara-cara:
Masukkan cbb dalam periuk, panaskan. Sagat halia. Letakkan serbuk ikan bilis/ayam utk buat perasa sikit. Bila kuah dah panas, kacau teluar dlam mangkuk berasingan, dan tuang sikit demi sikit sambil kacau. Siap!
Healing Soup
Boleh hirup or buat sebagai air minuman untuk si baby. Sebabkan Aqeel tak pandai sangat hirup sup sup, saya letak air rebusan tu dalam botol air, and dia minum habis! Healing soup ni dapat sejukkan dalaman. Tak ramai tau khasiat di sebalik singo pear. Singo pear bagus untuk rawat demam batuk & kahak. Beli kat Aeon/teso/jaya grocer dalam RM8-10. Selalunya dalam packaging 2 bijik sekali.
Bahan-bahan:
1. Singo pear
2. Red dates
3. Goji berry
4. Jagung (optional)
Cara-cara:
Letakkan semua bahan dan rebus atas dapur.
Thank you for reading! Moga memberi manfaat.
Sumber: Mastura Ayu Al-Habshee
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Puding Buah Kuah Kastard, Mudah Sangat! Bahan Pun ‘Simple’
Puding buah sememangnya menjadi kegemaran ramai dan sesuai untuk seisi keluarga. Cara penyediaan yang mudah, rasa yang berlemak dan lembut dihidang ketika sejuk pastinya membuatkan anak-anak makan bertambah!
Jom ikuti cara penyediaan puding buah kuah kastard yang mudah ini. Selamat mencuba!
Harini nak share resepi simple tapi sedap.
Resepi Puding Buah kuah Kastard by Mr.Ali
Jom start! Jangan risau, siapa-siapa je boleh buat, mudah sangat dan bahan pun tak banyak!
📍Bahan-Bahan:
(Puding)
– 2 setengah cawan air
– 4 sudu makan tepung kastard
– 4 sudu makan gula
– 1 tin susu cair
(Texture puding ni bukan macam agar-agar tau..dia lembik sebab saya suka blend dengan sos kastard nanti..kalau nak keras sikit tambahkan 5gram agar-agar serbuk. Gaul dengan bahan diatas baru on api, dalam resepi dan gambar saya tak pakai sebarang serbuk agar-agar)
(Kuah Kastard)
– 2 cawan air
– 1 tin susu cair
– 2 sudu makan tepung kastard
– 4 sudu makan gula
– secubit garam.
📍Cara-Cara
Puding:
– Masukkan semua bahan. Kacau sebati dulu..dah sebati baru on api perlahan
– Jangan berhenti kacau. Teruskan kacau sampai pekat dan mendidih. Dah mendidih off api.
– Masukkan dalam bekas anda, biarkan ia suam dalam 20 minit baru masukkan dalam peti
Kuah Kastard:
– Masukkan semua bahan, kacau sebati. Dah sebati baru on api
– Kacau atas api sampai keluar wap atau mendidih di tepi pan.
– Off api dan sejukkan dekat luar baru masukkan dalam peti.
Bila puding dah keras hiaskan la buah apa yang anda nak guna atas tu, dan bila nak makan baru tuang kuah kastard tadi.
Makan sejuk-sejuk insyaAllah sedap.
Kuah kastard dan puding hendaklah sentiasa disimpan dalam peti sejuk.
Selamat mencuba semua! ♥️
Kredit: Muhammad Ali
a.
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI