Kadang-kadang mama dah buntu nak sediakan menu untuk makan pagi atau sebagai kudapan makan petang.
Mama boleh jadi lebih kreatif dengan hanya menyediakan roti pisang rangup dan yang paling penting bahan-bahanya sangat simple! Selamat mencuba.
ROTI PISANG RANGUP SEDAP YAKKMATT.👍
Bahan senang dapat.
Bahan-bahan:
- Roti gardenia keping
- Pisang masak
- Majerin
- Kuning telor
- Gula perang (takde pon letak je gula putih tapi jangan tabur banyak)
- Cheddar cheese (ni takde pon takpa. Tabur je gula.)
Cara-cara:
1- Sapu majerin atas roti.
2- Susun pisang ikot kreatif sendiri.
3- Sapu lagi mejerin dan sapu kuning telur.
4- Tabur cheddar cheese atau gula perang.
5- Bakar dengan suhu 180°c, 5-7minit.
Siap!
Kredit : Hamizah Zakaria
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Pa&Ma BF VIP Eksklusif mengalu-alukan ibu yang sedang hamil dan menyusu anak mendaftar sebagai peserta. Harga promosi pendaftaran peserta hanya RM20 sahaja. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Karipap Rangup Di Luar, Inti Basah Di Dalam. Resipi Orang Tua-Tua, Gerenti Sedap!
Kalau bercakap tentang masakan orang dulu-dulu memang cukup rasa dan sangat berbeza dengan zaman sekarang. Kebanyakkan resipi yang ada telah banyak diolah disebabkan masa dan jenis bahan yang sukar didapati di bandar-bandar besar.
Bagi yang rindukan kuih tradisi orang dulu-dulu boleh ikuti resipi karipap rangup di luar tetapi intinya basah di dalam yang dikongsi oleh Puan Azlina Ina ini. Selamat mencuba!
Gerenti sedap sumpah.
Saya memang suka karipap rangup kat luar inti die melt dan tak kering mcm gini.Arwah mak mmg teror betul buat karipap. Tekstur karipap org dulu-dulu ni dia nampak tebal tp kulit die rangup dan kalau mak🤣suke makan kelim yang tepitepi tu abis semua karipap botak tepi hahaha
Karipap orang lama-lama
Bahan-bahan inti kena ikut betul-betul inti karipap kalau tak sedap spoil semua. untuk 1kg tepung ya
Kentang 1 kilo setengah (kupas dan potong dadu rendam sekejap tos)
6 ulas bawang merah india
4 ulas bawang putih
Hiris nipis dan tumis dengan minyak sederhana jangan banyak sgt dalam 1/2 cawan mcm tu. Bila dah agak garing masukkan 2 peket kecil rempah kari babas yang gambar ikan warna kuning, tumis sekejap dan masuk kan air sikit kacau2 sampai naik minyak.
Masukkan daun kari dan kacau sebati. Ok masukkan daging atau ayam kisar (cincang) kalau taknak pun tak apa. Dah sebati dengan rempah masukkan kentang tadi tambah air agak-agak ikut kentang jenis apa kalau mak suka tambah sikit demi sikit sampai empok kadangkan ada jenis kentang cepat empuk. So kurang air tambah dan korang picit-picit la tgk empuk ke belom.
Kalau dah empuk perisakan dengan garam dan bahan perasa,mak tambah juga 4-5 sb gula mak suka letak gula manis2 sket sedap. bia kering sket tp jgn kering sgt tau tak sedap. Ceduk dan masuk chiller sekejap nanti dia bile sejuk dia tak kering.
Bahan doh;
1kg tepung gandum
Masuk dalam bekas besar dan lubangkan di tengah. Letak 1 biji telur 3 sb majerin (boleh ganti shortening juga mak ikut betul-betul resepi arwah mak dah dulu mana ade shortening bagaikan😂)dan sedikit garam
Sementara tu panaskan 1 cawan minyak masak panaskan betul-betul tau. Tuang dalam lubang yang korg buat tadi kacau laju2 jangan pulak guna tangan🤣 melembong nanti. Ok dah setel kacau elok dah tu korg tambah air sket2 sambil uli klau mak td dalam 1 cawan setengah air.kire cawan korg mak xtau saiz jd selamat korg tambah air sket2 dan uli.
Korg bia kan sekejap ttup la dgn piring ke dgn tudung periuk ke dalam 10 mnt. pas tu baru bentuk kan dan isi inti.goreng dgn api sederhana🥰🥰 kalau nak buat frozen korg boleh la goreng sekejap dan simpan🥰🥰🥰
Semoga bermanfaat dgn bahan2 yg mudah tau🥰🥰mak kelim pn pakai tgn je hahaha sebab tu besar2 sket😂😂 makan satu kenyang hahhahaa. Tips kelim kalau taknak tebukak korg kene tarik tepi2 dia tu bila dah cantum dua dan tekan2 bg tejuih mcm tu hehe baru tekan dan kelim jarang tebukak masa goreng.
Kredit: Azlina Ina Fans
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Rendang Tok Perak, Ini Step By Step Cara Penyediaan
Rendang tok adalah antara variasi rendang yang paling enak kerana rasa daging yang diperap dan direneh dengan rempah ratus.
Mungkin ada yang ingat nak sediakan rendang tok ni renyah, tapi sebenarnya mudah je. Jom ikuti resepi ini.
RENDANG TOK PERAK
(A) Bahan-bahan :
(untuk diperap dengan daging)
• 1 kg daging potong kiub 3×3 inchi
• *20 tangkai cili kering
• *4 biji bawang besar
• *6 ulas bawang putih
• *4 inchi halia
• *4 inchi lengkuas
• *1 ketul isi kunyit
• *4 batang serai
• *2 sudu makan jintan manis
• *2 sudu makan jintan putih
• *2 sudu makan ketumbar
• *2 sudu makan lada hitam
• *5 biji buah keras
(Semua bahan bertanda * dikisar halus, bahan rempah ratus disangai sekejap sebelum dikisar, satukan semua bahan dgn daging dan perap semalaman dalam peti sejuk)
(B) Bahan-bahan :
• 500ml santan pekat @ dr 2 biji kelapa
• 5 sudu makan kerisik
• 5 sudu makan gula merah @ gula melaka
• 1 cawan air asam jawa dari 2 sudu asam
• Garam & gula secukupnya
• Air secukupnya
(C) Bahan-bahan :
(penumis)
• 2 keping kulit kayu manis
• 4 kuntum bunga lawang
• 8 kuntum cengkih
• 8 biji pelaga
• 2 helai daun pandan potong pendek-pendek
• 1 senduk minyak untuk menumis
Cara-caranya :
• Panaskan minyak dan tumis semua bahan (C) hingga naik bau, masukkan bahan (A) iaitu daging yang telah diperap semalaman dan diikuti dengan semua bahan (B), gaul rata dan masak dengan api sederhana hingga daging empuk dan rendang sejat, kacau dengan kerap bagi mengelakkan bahagian bawah menjadi hangit…(boleh tutup api ikut tahap kelembapan rendang yang anda suka, rendang tok boleh bertahan lama jika dikeringkan hingga bahan rencahnya menjadi serbuk)
Kredit: Zarina ZaraKhayla
Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!
Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sedapnya Coklat Almond Ball, Kepal-Kepal Terus Celup Coklat, Mudah!
Bila hujung minggu, mulalah mak-mak bereksperimen mencuba pelbagai jenis menu kesukaan anak-anak. Dah bosan dengan coklat chip, apa kata cuba Coklat Almond Ball pula, air tangan Azlina Ina.
Bukan saja senang hendak membuatnya bahkan mesti dapat sambutan anak-anak. Siapa tak suka coklat kan? Jom cuba!
Resipi Kek coklat
5 biji telur
1 cawan gula
1 sb ovalate
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak
blender sebati
(pakai blender je ye, masuk kan dalam blender)
Dalam bekas lain satukan
2 cawan tepung
1 cawan serbuk koko
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
Tuang bahan blender dalam bekas yang ada tepung tadi kacau sebati, tambah air panas 1/2 cawan gaul rata. Siap boleh kukus atau bakar jadi kan kek coklat. Biarkan sejuk.
Dah sejuk korang masuk dalam besen dan pecah-pecahkan. Ramas-ramas kek sampai hancur semua.
Tambah kan badam nips dah bakar dan coklat chips. Tak ada sukatan, tak kisah kalau nak sedap masuk je lebih.
Cair marjering dan gaulkan coklat chips dan almond tadi. Tuang sikit-sikit marjerin cair tadi sambil gaul. Boleh try kepal.
Bulat-bulatkan macam ni.
Bahan Ganace:
500g coklat dark atau milk compound beryls
500ml whipping dairy
3sb majerin
Cairkan dalam pengukus atau oven. Whisk kan sebati. Dah sejuk boleh masukkan ball tadi.
Letak atas coklat rice dan golek-golekkan.
Siap. Mudah sangat kan. Sejukkan.
Menarik: Popis Coklat Versi Baby Untuk Minum Petang, Anak-Anak Confirm Suka!
Mesti korang teringat kartun-kartun zaman dahulu? Siapa yang selalu terpacak depan TV mesti tahu banyak kartun. Berapa banyak agaknya yang adik-adik BK kita ni tahu pasal kartun popular tahun 90-an dan awal 2000. Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI