Esok bermula PKP 3.0. Mesti ramai yang beli roti kan kat rumah. Di sini nak kongsikan resepi roti yang boleh dicuba untuk hidangan anak-anak. Maklumlah kejap-kejap anak cakap lapar.
Bagi nak memudahkan anda, resipi yang disediakan oleh Nora Yusof bolehlah cuba. Memang resipi yang sedap dan mudah sangat.
Roti telur sardin
Sardin (letak sos dia sikit,pecah-pecah isi sardin) + bawang + cili + telur + susu (segar@cair, tak letak pun tak apa) + garam + pepper= pukul rata, salut dengan roti dan goreng (pan fried)
2. Roti telur madu
Telur + susu(segar@cair, tak letak pun tak apa) + garam-pepper = pukul rata, salut roti dan goreng (pan fried), drizzlekan madu
3. Roti telur gula aising
Telur + susu (segar@cair, tak letak pun tak apa) + garam + pepper = pukul rata, salut roti goreng (pan fried), ayakkan gula aising
Ads
4. Roti bawang putih (Garlic bread)
Mentega@marjerin + bawang putih yang dicincang + mix dried herbs atau daun parsley segar yang dicincang=gaul rata semua bahan, sapu atas roti dan bakar
5. Roti pizza
Ads
Sosej (apa saja filling yang anda suka contoh, isi ayam, daging burger, chic ham dll) + bell pepper 3 warna (atau apa saja jenis sayuran yang anda suka contoh, mushroom, broccoli dll) + bawang dipotong bulat (tak suka tak payah letak) + sos pasta tomato based + mozzarella cheese (atau boleh pakai cheese keping tu je) + dried oregano (kalau tak ada tak apa) + butter@marjerin – sapu butter@marjerin, ratakan sos, susun bahan-bahan,tabur cheese dan dried oregano dan bakar
6. Roti bakar cheese
Telur + garam + pepper + susu (segar@cair xkisah)+cheddar cheese yang keping + nak letak cheese lain pun boleh, tak ada masalah) + butter@marjerin – sapu butter@marjerin, letak cheese kepilkan dengan roti, salut roti dengan telur dan goreng
7. Roti pisang madu dan peanut butter
Peanut butter + pisang + madu + butter@marjerin,- sapu butter@merjerin, letak peanut butter, susun pisang, drizzle madu dan bakar
Ads
8. Roti telur goyang
Telur+butter@marjerin+kicap+pepper-bakar roti, sapu butter@marjerin, buat telur setengah masak (kalau terrer buat poached egg), letak dengan cermat atas telur, letak kicap dan pepper.
Bahan tak ada sukatan ye. Letaklah banyak mana ikut selera masing-masing.
Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Selain nasi, lempeng adalah makanan yang mudah disediakan buat anak. Malah struktur lempeng juga lebih mudah dipegang membuatkan anak lebih selesa untuk makan sendiri.
Bukan lempeng pisang biasa tetapi Lempeng Berlauk yang dikongsikan oleh ibu, Rarra Sakura ini buat anak kembarnya memang awesome. Ilham kreatif bagi anak yang tidak mahu makan nasi.
Lempeng Nasi Berlauk namanya. Hari-hari mommy perah idea tau. Arini mommy terpikir nak buat lempeng nasi tapi full nutrien. Mommy rasa nak lompat tinggi sebab lempeng abis twins makan.
Sebenarnya twins suka je nasi tapi depa reject bila nasi yang solid molid tu dihidangkan depan mata. Dia punya geram nak sepahkan. Bila suap dia luahkan dan kutip balik sebab nak suap sendiri. Tapi tak pe, bila nasi tu kita kreatifkan…elok je depa makan. Ok jom tengok cara mommy tipu twins.
1 cawan nasi
1 cawan tepung
1 cawan 1/2 air diblend (tak perlu hancur sangat)
Rebus brokoli dan karot sekejap je. Pastu potong-potong. Manakala baby spinach just potong-potong je.
Sediakan jugak ayam rebus atau ayam goreng atau daging. Potong halus. Bagus guna part dada.
Campur semua bahan dan gaul sebati. Panaskan kuali, leser minyak sikit. Ambil sesenduk batter, buat macam lempeng.
Lepas tu bila dah masak, potong halus or dadu. Bagi je anak makan sambil di pantau oleh parent. Insyaallah dia suka, tak luah dan HABIS..
Selamat mencuba mom & dad.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Berbeza dengan bubur yang lain, Fruity Milky Candy Crush yang satu ini nampak cukup istimewa. Paling penting resipi yang dikongsikan oleh Nor Hidayah Mohamad Said ini tidak menggunakan penambahan gula sebaliknya menggunakan susu segar yang digabungkan bersama perasa asli dari buah-buahan terpilih.
Rasanya cukup segar malah sihat untuk anak-anak kita. Nak tahu rasanya? Jom cuba resipi sedap ini.
Sebenarnya diadaptasi dari “BUBUR CANDY CRUSH aka BUBUR BUTIR NANGKA”. Tapi untuk baby kena la bagi yang real food kan. Katakan tidak pada perwarna tiruan. Tak mau!.
Untuk dewasa pun tak berapa elok lagi la untuk baby kan. Ibu guna buah-buahan sebagai ganti pewarna. Yang kuning guna mangga, yang merah purple tu guna dragon fruit cuma hijau je tak ada buah yang sesuai so ibu guna pati daun pandan+susu.
*tepung pulut + sedikit tepung gandum uli bersama puree buah@air perahan
(Buah naga ibu lenyek dalam penapis je ambil air sahaja, Mangga tu pun ibu guna penapis lenyek-lenyek je, semua campur sekali dalam tepung… Hijau tu pati daun pandan+susu fullcream sebab baby full bf tak ada susu fm)
*Didihkan air dan gentel tepung masuk dalam air didihan. Biarkan sampi timbul macam kita buat buah melaka tu.. (Kalau timbul maknanya dah masak dan toskan)
Kuah dia boleh guna santan @ susu fullcream tambah sedikit tepung jagung. Kacau sebati dan masak atas dapur seketika..(masak) Tepung jangan banyak sangat, sekadar nak bagi pekat sikit je.
Sebelum nak bagi baby makan make sure ibu-ibu potong lagi dengan sudu bagi kecil-kecil ye atau lenyek sikit. Lebih selamat. Ni ibu buat kecik pun tetap akan potong lagi dengan sudu baru berani suap.
No Sugar No Salt
Selamat mencuba!
PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANNINA BERMULA 26 OGOS 2020 INI!
Tak sabar nak tengok keletah comel Jeanelle? Pa&Ma Musim ke-8 kembali lagi di kaca tv menemani anda! Kali ini, kami membawakan edisi Pa&Ma Journey Bersama JovianNina.
Jom kosongkan malam Rabu anda dengan menonton gelagat mereka pada jam 9 malam, hanya di Astro Ria saluran 104 & 124. Set kalendar anda sekarang yaa !
Aiskrim vanilla antara pilihan anak-anak dan menjadi pilihan seisi keluarga. Sedap dimakan dengan kon, roti atau begitu sahaja. Apa kata buat sendiri aiskrim vanilla homemade seperti yang dikongsikan ini jika teringin nak makan. Mudah dan teksturnya pun gebu!
Aiskrim Vanilla Homemade, Lembut, Gebu
RESIPI AISKRIM VANILLA
300 ml air
2 sudu tepung jagung
300 ml susu segar
60 gram gula pasir
1 sudu serbuk vanilla
1 sudu ovelette
Rasa Macam Beli Di Kedai, Confirm Anak Suka!
Cara membuat:
1. Mula-mula sekali, masukkan air bersama tepung jagung ke dalam kuali dan kacau sehingga sebati bancuhannya. Tapi pastikan jangan buka api dapur dahulu.
2. Kemudian, buka api dan masak bancuhan sehingga menjadi jernih seperti gambar di atas.
3. Seterusnya, masukkan pula susu segar dan kacau lagi sekali sehingga sebati bancuhan tersebut.
4. Masukkan pula gula pasir bersama serbuk vanilla dan kacau dengan rata. Hati-hati jangan sampai tertumpah ke luar, rugi tau.
5. Setelah itu, pindahkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk selama 5 jam.
6. Selepas 5 jam, keluarkan dan hancurkan aiskrim tadi ke dalam bekas pengadun.
7. Masukkan ovelette dan kacau dengan pengisar pengadun hingga sebati dan kembang.
8. Langkah terakhir, tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan selama 5 jam juga.
Dah siap aiskrim vanilla hasil air tangan sendiri! Boleh makan bersama kon aiskrim atau letak dalam cawan makan begitu saja. Makan dengan roti pun layan. Selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.