Esok bermula PKP 3.0. Mesti ramai yang beli roti kan kat rumah. Di sini nak kongsikan resepi roti yang boleh dicuba untuk hidangan anak-anak. Maklumlah kejap-kejap anak cakap lapar.
Bagi nak memudahkan anda, resipi yang disediakan oleh Nora Yusof bolehlah cuba. Memang resipi yang sedap dan mudah sangat.
Roti telur sardin
Sardin (letak sos dia sikit,pecah-pecah isi sardin) + bawang + cili + telur + susu (segar@cair, tak letak pun tak apa) + garam + pepper= pukul rata, salut dengan roti dan goreng (pan fried)
2. Roti telur madu
Telur + susu(segar@cair, tak letak pun tak apa) + garam-pepper = pukul rata, salut roti dan goreng (pan fried), drizzlekan madu
3. Roti telur gula aising
Telur + susu (segar@cair, tak letak pun tak apa) + garam + pepper = pukul rata, salut roti goreng (pan fried), ayakkan gula aising
Ads
4. Roti bawang putih (Garlic bread)
Mentega@marjerin + bawang putih yang dicincang + mix dried herbs atau daun parsley segar yang dicincang=gaul rata semua bahan, sapu atas roti dan bakar
5. Roti pizza
Ads
Sosej (apa saja filling yang anda suka contoh, isi ayam, daging burger, chic ham dll) + bell pepper 3 warna (atau apa saja jenis sayuran yang anda suka contoh, mushroom, broccoli dll) + bawang dipotong bulat (tak suka tak payah letak) + sos pasta tomato based + mozzarella cheese (atau boleh pakai cheese keping tu je) + dried oregano (kalau tak ada tak apa) + butter@marjerin – sapu butter@marjerin, ratakan sos, susun bahan-bahan,tabur cheese dan dried oregano dan bakar
6. Roti bakar cheese
Telur + garam + pepper + susu (segar@cair xkisah)+cheddar cheese yang keping + nak letak cheese lain pun boleh, tak ada masalah) + butter@marjerin – sapu butter@marjerin, letak cheese kepilkan dengan roti, salut roti dengan telur dan goreng
7. Roti pisang madu dan peanut butter
Peanut butter + pisang + madu + butter@marjerin,- sapu butter@merjerin, letak peanut butter, susun pisang, drizzle madu dan bakar
Ads
8. Roti telur goyang
Telur+butter@marjerin+kicap+pepper-bakar roti, sapu butter@marjerin, buat telur setengah masak (kalau terrer buat poached egg), letak dengan cermat atas telur, letak kicap dan pepper.
Bahan tak ada sukatan ye. Letaklah banyak mana ikut selera masing-masing.
Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Lepat biasa mungkin sudah terbiasa, sesekali kita olah menjadi lepat cendol yang kini sedang trending. Nak cuba? Jom cuba resipi ringkas perkongsian Pn Mamata Aiza ini.
Paling senang, hanya campurkan kesemua bahan dalam kuali dan bungkus dalam daun pisang. Sejukkan!
Atas permintaan kakak sulung nak lepat cendol ni. First try menjadi. Makan sejuk-sejuk, sedap weh.
Bahan-bahan:
1 cwn tepung jagung
1 cwn gula
2 sudu besar tepung ang kwe (ada dalam gambar)
1 sudu kecik garam
2 kotak santan kara
1 liter air (agak-agak)
1 bungkus cendol (lupa berapa gram)
Daun pisang dilayur atas api
Bancuh semua bahan. Kacau dahulu bagi tepung semua sebati, baru buka api sederhana.
Kacau sampai pekat dan likat. Dah menggelegak sikit baru masukkan cendol dan kacau lagi bagi sebati.
Menggelegak sekali lagi baru tutup apinya. Dah suam-suam, bungkus dalam daun pisang dan simpan dalam peti ais.
Biskut Almond London antara biskut yang sentiasa menjadi pilihan. Tak semestinya hari raya saja tapi pada hari lain ia dijadikan sebagai buah tangan atau cenderahati untuk majlis tertentu.
Bagi yang menggemarinya pasti akan tahu kesedapan biskut ini yang didalamnya mempunyai kacang badam dan diluarnya disalut coklat serta ditabur sekali lagi dengan badam.
Bagaimanapun, anda pasti tertanya apa rahsia resipi ini kerana ada sesetengahnya bila makan ia begitu ranggup sekali. Nak tahu apa istimewa biskut Almond London resipi Nor Hazwani Ali, berikut disertakan bahan dan cara membuatnya.
Ade ke yang dah buat biskut almond London? Tapi macam awal pulak celup coklat ni tak apa ke? Buat awal sebab mood tengah rajin sekarang, takut esok-esok datang mood malas.
1) Pukul butter dengan telur hingga sebati (saya guna senduk kayu je)
2) Masukkan esen vanila, baking powder(ayak dulu takut berketul) dan gula halus pukul lagi sampai kembang
3) Masukkan cornflakes, tepung gandum dan tepung jagung sedikit demi sedikit sambil uli-uli sehingga tepung tidak melekat pada tangan.
4) Bakar pada suhu 190’c selama 20 minit..
1 adunan 8g dpt 125 biji 6g dpt 155 biji
5) 500g coklat masakan (saya guna KC candy)
Cairkan coklat tak perlu tambah apa-apa. Kalau jenama lain kena tambah shortening atau Coco butter. Lepas coklat dah cair bolehlah celup biskut dan tabur badam..siappp.
Selamat mencuba ya! Sempat lagi nak buat untuk juadah hari raya nanti. Confirm puas hati.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Dalam kesibukan membuat persiapan hari raya, pasti kaum ibu akan merasa letih. Sakit badan dan rasa penat akan membuatkan kita mungkin akan menjadi stres dan mulalah hilang mood. Salah satu cara nak hilangkan rasa lemau tu, bolehlah dibuat air jamu ini.
Mudah saja dan bahan-bahan pun tak susah nak cari. Sarifa Redzuan II ada berkongsi resipi air jamu sesuai untuk menambah tenaga.
JAMU UNTUK TENAGA DAN AWET MUDA
Harini badan lemau cikgu terus buat jamu ni. Jamu ni sesuai untuk laki perempuan serta remaja. Lepas minum raserr ringan badan. Sakit kepala berkurang. Sesuai diminum 1 cawan setiap hari.
Bagus ni untuk spa owner yang nak bagi pelanggan minum sebagai welcome drink awak. Bestt taww. Pasti pelanggan pown teruja nak datang selalu minum.
Perghh arrooma dia. Memang superb! Lepas minum paling best burrrpp, burrppp angin keluar. Lega aihhh…
Selain dibuat jamu, air rebusan ini juga untuk redakan masalah sinus. Untuk sinus perlu di steam muka tu sambil menyedut aroma ni. Untuk sinus tidak perlu tambah madu. Madu hanya ditambah untuk minum.
Lagi satu boleh buat rendaman kaki singkirkan toksin untuk rendaman kaki perlu tambah garam taww. Untuk mandian pon boleh ye. Rebus bahan masuk dalam baldi. Tambah air bagi suam suam. Pastu tambah la 2-3 cawan garam.
Pastu boleh mandi buat bilasan terakhir. Nak lagi best, rebus dan steam badan awak tu boleh juga buat bertangas.
Bahan-bahan: Sedikit halia 2 batang serai 1 sudu kecil halba campur 1 sudu kecil bunga cengkih 1 sudu kecil biji pelaga 2 batang kulit kayu manis 1 sudu kecil bunga lawang 1-2 sudu madu
Cara membuat: 1. Rebus semua bahan dengan 6 cawan air. Halia dan serai diketuk.
2. Masukkan pudina dalam rebusan. Rebus dalam 10 minit.
3. Tapis air dan masukkan satu sudu besar madu. 4. Kacau sehingga sebati.
Tara…. Dah siap jamu awek muda yang mampu tambah tenaga. Cuba taww… Sedapp sangattt..
Sesuai diminum bukan saja kaum ibu tapi kalau ayah dan anak remaja pun sesuai. Bonus, siap boleh jadikan air rendaman kaki dan untuk mandi. Selamat mencuba, jadi ikhtiar untuk kurangkan rasa letih waktu beraya ni kan!
Kenapa ibu bapa patut hantar anak-Anak ke tadika lebih awal. Pendidikan awal kanak-kanak adalah asas penting untuk membentuk keperibadian, kemahiran sosial, dan kognitif anak-anak.