Bila berpuasa ni, selera nak makan tu lain macam sikit. Kalau boleh nak yang sedap di tekak dan tidak meloyakan. Lebih senang lagi kalau bila buat sekali boleh disimpan dan ulang makan kemudian.
Seperti resipi sos pencicah Thailand yang dikongsikan oleh Siti Zubaidah Ibrahim ini, nak dibuat tidaklah renyah mana dan rasanya juga sedap. Boleh dimakan dengan macam-macam.
Resipi Lain: [Resipi Daging Black Pepper Paling Mudah. Bangkit Selera Waktu Bersahur Nanti!]
Ikuti perkongsian resipi ini:
Maaf kepada yg minta resepi untuk PENCICAH THAI, tak sempat nk balas sorang2😅 Ni saya kongsikan untuk semua, yg ni sy buat untuk kuantiti yg banyak, senang masuk botol simpan dalam peti ais, nk makan ambik je.
1) Bwg putih: 7-8 ulas
2) Cili:bergantung pada kepedasan masing-masing
3) Akar pakchi @ketumbar
(Semua di atas tumbuk) saya guna Chopper, sbb bnyak malas lak nk Tumbuk 😅
4) Limau nipis 6-7 biji
5) Sos ikan 2 1/2 sb
Resipi Lain: [Cara Buat Tau Fu Fa ‘Instant’ Guna Serbuk Agar-Agar. Boleh Siap Dalam Masa 15 Minit Je!]
Pastu perah limau nipis , sos ikan, letak gula, garam sikit je sebab sos ikan dah masin n perasa, (daun ketumbar ptg2 gaulkn je, tak nak potong lau nak lagi senang korang Cooper kn skali daun ketumbar tu😅) siapppp…
Nota: Kalau pencicah tu pekat sangat, blh tmbah sedikit air suam.
Boleh la untk jdikan pencicah untk kerang, udang, sotong, ikan, ayam, yg telah direbus atau bakar, tu yg saya buat sotong sumbat bakar, 🤭 (menu berbuka first Ramadhan).
SELAMAT MENCUBA!