Naik buntu dibuatnya bila kehabisan idea untuk memasak. Resipi paling mudah dan tak peningkan kepala mak-mak pastinya sup. Mudah dan senang disediakan.
Apa kata kali ini kita cuba sup ayam berempah pula. Lebih ringkas tapi rasanya cukup umph. Jom cuba resipi perkongsian Zurina Zulkefli ini.
Sup Ayam pekat Berempah. Masak nya mudah je, semua orang suka makan.
Bahan-bahan:
Ayam – potong kecil
Paket serbuk rempah sup
Paket 4 sekawan rempah dan bunjut
Bawang besar
Bawang putih -tumbuk
Halia -tumbuk
Tomato
Kiub bunjut
Kentang -potong dadu
Air secukupnya
Berserta semangkuk ayam bahagian bertulang. Kalau banyak ayam, kena guna dua paket serbuk rempah sup.
Saya tak guna blender sebab saya lagi suka potong macam ni. Hiris sebiji bawang besar senipisnya.
Ads
Panaskan 3 sudu minyak masak lansung tumiskan bawang dan 4 sekawan. Masak sehingga layu.
Kemudian untuk bawang putih dan halia, saya suka tumbuk lumat. Kemudian masukkan ke dalam masakan, kacau sehingga naik bau harum.
Kemudian masukkan sebiji tomato merah yang dipotong dadu. Kacau sehingga tomato lembik.
Masukkan serbuk rempah sup dan sedikit air, kacau sebati.
Ads
Masukkan ayam. Gaulkan rata.
Masukkan dua mangkuk air dan sup bunjut.
Masukkan ubi kentang. Tutup periuk. Saya biarkan sup direneh selama 30 minit pada suhu api kecil.
Ads
Sehingga sup dah mendidih masak, boleh perasakan dengan garam dan sedikit kiub pati ayam.
Sedia untuk dihidang, taburkan daun sup dan bawang goreng.
Bila sesekali suami turun padang masakkan untuk keluarga, isteri bukan main rasa gembira. Bukan soal sedap tau tidak tetapi air tangan suami buat isteri jatuh cinta.
Apa kata hujung minggu ini, kita cuba pula resipi Bengkang Tepung Beras Gula Merah, air tangan suami, Shah Shatry. Sedap!
Memenuhi permintaan isteri yang teringin sangat nak makan Bengkang Tepung Beras Gula Merah. Sebagai suami, kita turutkan aja.
Dia kata, last dah nak merap laki pun. Bila dah start keja balik ni, payah dah la nak merap. Keluar keja pagi, maghrib baru sampai rumah. Masa mana nak boleh merap. Nak boleh makan masakan suami ni pulak, kena tunggu cuti sekolah ni la. Lambet lagi. Isteri la kata, bukan saya kata ye.
Ala sebagai suami, sedih pulak bila dengar rentetan isteri kata macam tu. Ok, kita on kan aja. Tung…tang… Tung…tang… Siap!
RESEPI BENGKANG TEPUNG BERAS GULA MERAH
Bahan-bahannya :
2 cawan tepung beras
7 sudu besar tepung jagung
7 cawan santan
¾ cawan gula putih ( tak suka manis, kurangkan lagi)
1 cawan gula merah timbang
Garam ( agak² ja utk naikkan lemak kuih)
Loyang di sapu minyak kemudian panaskan sekejap di dalam oven. Panaskan oven terlebih dahulu 5-10 minit camtu suhu 180°C.
Satukan ke semua bahan di dalam bekas, kemudian kacau sehingga sebati. Saya kacau pakai whisk ja.
Bila semua dah sebati & gula pun dah larut, masukkan di dalam kuali @ periuk, masak di atas api sehingga kental. Guna api sederhana ja.
Bila dah kental, alihkan ke dalam loyang, bakar di dalam oven selama 1 jam @ lebih ikut oven masing² pada suhu 180°C api atas bawah ( 5 minit terakhir, saya tukar api atas untuk mendapatkan efek hangit² tu)
Bila dah masak, sejukkan terlebih dahulu baru potong.
Memang betul-betul seram ke sampai Faiz Dickie boleh panik tengok adik-adik Bintang Kecil kita menangis dalam Scream Park Sunway Lagoon ni? Kalau tak percaya korang kena layan sampai habis episod pertama Scream Park Challenge ni.
Follow dan subscribe Youtube Channel Bintang Kecil.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sebut roti jala semua akan terfikir warnanya kuning dan dicicah bersama kuah kari. Kalau di negeri Kelantan, kebanyakannya akan makan bersama kuzi ayam atau kambing. Ikut kepada citarasa masing-masing.
Mungkin bagi kita orang dewasa, roti jala ni makan kegemaran dan biasanya akan menjadi hidangan sarapan atau minum petang. Cuma bagi anak-anak kecil mereka kurang menggemarinya kerana dicicah dengan kari yang rasanya sedikit pedas.
Tak apa anda jangan risau. Kali ni Pa&Ma nak kongsikan resipi roti jala coklat melalu resipi yang dikongsikan oleh Muhamad Fadzul Ilahi Azhar.
Caranya sangat simple dan mudah sangat. Kalau ada rezeki boleh buat jual pula. Semestinya anak-anak akan suka kerana dicicah dengan sos coklat yang sedap.
Roti Jala Sos Coklat
GUNA KUALI NONSTICK
– Gandum 3 cawan
– 2 biji telur
– 3 sb serbuk koko (tengok nak gelap atau cerah)
– 3 sb gula
– Sedikit garam
– 3 sb minyak masak
– 1/2 cawan susu cair
– Air ikut kepekatan jangan pekat sangat jangan cair sangat
Kacau semua bahan dalam satu mangkuk lepas tu blend hingga halus. Semasa blend tu boleh tengok kalau ada pusar kat tengah tu boleh masuk satu ibu jari tu adunan cantik.
Kalau blend adunan tu tak ada pusar atau pusar kecik.. masukkan air bagi ada pusar kat tengah. Tak pandai nak explain dah kenalah pandai tengok ya.. ahha
**MESTI GUNA BOTOL 3 KAKI (baru cantik kejadiannya)
Masukkan semua sekali dan double hingga semuanya cair. Dah sejuk sikit, bolehlah dicicah bersama dengan roti jala. Memang sedap.
Sumber: Muhamad Fadzul Ilahi Azhar
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Nasi-nasi istimewa sesuai dihidangkan untuk hidangan berbuka dihujung minggu bersama anak-anak. Mahu lebih istimewa apa kata kita cuba memasak Nasi Arab pula untuk keluarga.
Tak perlukan rempah, begini cara menghasilkan nasi arab paling mudah. Jom ikuti perkongsian resipi Nik Imana.
Alhamdulilliah, dah nak masuk 5 tahun jadi isteri orang. Hari ni masak Nasi Arab Mandy Ayam, resepi dah pernah share dalam group ni masa PKP tahun lepas, tapi tak pe lah kita share lagi sekali.
Bahan-bahan Ayam:
Ayam bahagian Whole leg
1 batang kulit kayu manis
1/2 sudu lada hitam
1/2 jintan manis
1/2 sudu jintan putih
1/2 sudu ketumbar
1 biji pati ayam
Sedikit garam
1 biji tomato
1 biji cili hijau dipotong
Sedikit madu, serbuk perasa, serbuk kunyit, serbuk cili, hirisan lemon -untuk panggang ayam
Nasi Arab:
3 pot beras basmathi
1 sudu planta/minyak sapi
Sedikit biji ketumbar
Lada hitam
Jintan manis
Jintan putih
Sambal nasi arab:
Cili merah
Tomato
Daun ketumbar
Garam & perahan lemon
1. Rebus ayam bahagian whole leg tu dengan 1 batang kulit kayu manis, 1/2 sudu lada hitam, 1/2 jintan manis, 1/2 sudu jintan putih, 1/2 sudu ketumbar, 1 biji pati ayam, sedikit garam, 1 biji tomato & 1 biji cili hijau dipotong.
Rebus beberapa ketika supaya ayam masak dibahagian dalam. Lepas tu toskan ayam. (rempah-rempah tu kalau tak suka tergigit, boleh blend bagi hancur)
2. Untuk masak nasi, aku guna 3 pot beras basmathi, cuci dan rendam setengah jam. Kalau guna beras biasa tak yah rendam, nanti hancur nasi korang tu.
Panaskan 1 sudu planta/minyak sapi, tumiskan sedikit biji ketumbar, lada hitam, jintan manis, jintan putih (kalau takut tergigit boleh blend halus) & bay leaves.
Sedikit tu maksud aku secubit kot. Tumis benda tu semua sampai baik bau pastu masukkan beras tadi, goreng sekejap pastu masukkan air rebusan ayam tadi ikut sukatan biasa korang masak nasi la & letak garam sikit.
Lepas tu bila nasi dah kering, taburkan daun ketumbar & buat lubang kat nasi tu sikit untuk letakkan pewarna kuning, pastu biarkan sampai nasi masak.
3. Ayam yang ditoskan tu sapu sedikit madu, serbuk perasa, serbuk kunyit, serbuk cili. Pastu letak hirisan lemon & panggang dalam air fryer/oven. Kalau nak masak ayam letak dalam nasi pun boleh tapi aku tak suka, so aku panggang je.
4. Untuk salatah, potong bawang holland, timun batang & tomato kecik-kecik. Lepas tu perah lemon, garam, gula & kacau. Kalau tak ada lemon, guna je cuka pon boleh.
5. Untuk sambal nasi arab, blend cili merah, tomato & daun ketumbar. Perasakan dengan garam & perahan lemon.
6. Untuk sup pulak, lebihan air rebusan ayam tadi aku tambah akar daun ketumbar pastu tambah garam & serbuk kunyit untuk nampak kuning.
7. Lepas tu boleh hidang lah ayam tu letak atas nasi lepas tu makan dengan semua condiments tu sampai lah semua tersadai di dinding kekenyangan.
Nak beri didikan agama pada anak-anak biarlah sejak mereka kecil. Ajarkan anak solat dengan cara simple dan anak mudah ‘tangkap’, baru dia teruja. Ketahui macam mana nak latih anak solat secara fun, jom daftar ke Kem Solat Anak: Mudah, Seronok & Berkesan sekarang! Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-anak/
Ramadan kali ini lebih istimewa bersama Pa&Ma Superb Huffaz. Nantikan bacaan doa dan surah pilihan dari anak-anak Genius Aulad bermula 3 April ini! Saksikan setiap hari jam 7.00 malam di Facebook Majalah Pa&Ma.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!