Siapa yang tidak kenal dengan pempengaruh parenting, Khairul Abdullah. Dia juga dikenali juga sebagai Super Daddy yang bukan sahaja hebat dalam penulisan, tetapi juga seorang ayah tunggal yang tabah membesarkan tiga anak istimewa.
Sejak tujuh tahun lalu, Khairul, 48, menggalas tanggungjawab sebagai ibu dan bapa setelah kehilangan isterinya, Marleena Abdul Manaff, yang meninggal dunia akibat jangkitan kuman dalam darah.
Walaupun diuji dengan pelbagai cabaran, kasih sayangnya terhadap tiga anak lelaki yang unik ini tidak pernah berbelah bahagi.
Selain berkongsi kisah membesarkan anak-anak istimewanya yang sering mengundang rasa kagum, kemahirannya dalam memasak turut mendapat perhatian ramai. Malah, perkongsian resipinya sering mendapat ribuan tontonan dan perkongsian di media sosial.
Sempena Ramadan kali ini, Khairul Abdullah berkongsi resipi Sup Ketam, menu istimewa yang dimasaknya atas permintaan anak sulungnya.
Jom lihat resipi yang dikongsikan olehnya!
Resipi: Sup Ketam
Ads
Anak sulung aku request sup ketam ni.Memandangkan dia puasa penuh maka aku buatkan. Mudah dan sedap giler. Korang yang belum pernah buat wajib cuba ni.
Bahan-bahan:
2 biji telur, pecah dalam bekas dan kacau 3 filamen ketam dihiris memanjang 2 ulas bawang putih dicincang 1 inci halia dicincang 2 sudu tepung jagung, bancuh dengan air sikit 1 kiub pati ayam 1 sudu kicap pekat manis 1 sudu cuka makan 1.2 liter air Garam secukup rasa
Cara:
1. Didihkan air bersama kiub pati ayam, bawang putih dan halia. Bila dah mendidih terus masukkan isi ketam tadi dan kacau sampai masak. 2. Pastu masukkan bancuhan tepung jagung sambil kacau sup tadi, jangan biar tanpa kacau takut berketulj. Kacau sampai kuah pekat. 3. Next, masukkan telur. Sama langkah macam tepung jagung tadi, kena terus kacau sebab taknak telur berketul. Pastu masukkan garam, kicap dan cuka. Kacau sekejap dan tutup api. Siap dahhhh. Hidangkan dengan hirisan daun bawang dan juga minyak bijan. Kalau suka pedas tambahlah cili potong. Minyak bijan halal: https://s.shopee.com.my/5AZPHPBihZ Yang belum pernah cuba tu silalah cuba okeh. Selamat berbuka puasa semuanya.
Ads
RESIPI : CUCUR JAGUNG
Ads
Selain itu, dalam hantaran berbeza, beliau turut berkongsi resipi kedua beserta cara penyediaannya. Menariknya, bahan-bahan yang digunakan sangat mudah didapati, menjadikannya pilihan yang sesuai untuk dicuba. Apa kata cuba masak untuk hidangan berbuka puasa anak-anak? Pasti mereka suka!
Anak kedua aku suka sangat cucur jagung letak macam-macam sayur. Cuma dia pesan jangan letak udang jer.
Maka aku buat cucur jagung letak ayam dan sayuran. Omputih panggil “Corn Fritters with Chicken And Vege” gittew.
Cucur ni kalau nak dia rangup di luar, lembut di dalam dan bila sejuk pun masih rangup, bancuh tepung tu guna air panas.
Bahan-bahan yang ada:
1 tongkol jagung, buang empulur
1 cawan ayam kisar
1 biji kentang dipotong dadu kecil
½ biji bawang besar dihiris
1 genggam kucai dipotong
Kalau ada kobis, potong kecil
Kalau ada carrot, hiris atau dadu
1 cawan tepung
1 cawan air panas yang panassss
Garam dan perasa secukup rasa.
Cara nak buat dia:
1. Masukkan semua bahan dalam bekas dan tuang air panas dan kacau sebati.
2. Panaskan minyak dengan api sederhana lepas tu jemput adunan tadi ke dalam kuali dan goreng sehingga keperangan.
Siapppp.
Bagi anak-anak kecil kita, selain kuih dan biskut raya, aneka kudapan antara yang menjadi kegemaran dan laku keras di hari raya. Sudah semestinya stok kudapan perlu ada.
Salah satunya sudah pasti rempeyek tradisi orang lama yang dikongsikan oleh Nur Athiya. Resipi yang satu ini wajib cuba, maklumlah resipi nenek-nenek. Gerenti sedap!
Tempeyek resepi nenek. Wajib buat setiap tahun. Nah resepi.
Bahan-bahan:
1 bgkus tepung beras
3 sudu besar ketumbar. *
3 sudu besar jintan manis *
3 sudu besar jintan putih*
Santan pekat 400ml ( santan kotak pun boleh)
Bawang putih selabu (tumbuk halus)
Ikan bilis segenggam *
Telur sebiji
Kapur makan satu sudu kecik
Air 4 cawan – bancuh tengok pekat atau tak
Garam secukup rasa
Ikan bilis n kacang secukup nya
Basuh dan toskan kacang, atau perlu jemur. Ketepikan.
Kisar semua bahan yang bertanda *.
Satukan bahan kisar dengan tepung, telur, garam, kapur dan air. Gaul sampai sebati.
Lepas bancuh kena try goreng. Kalau rasa tebal tambah lagi air.
Panaskan minyak dan goreng. Jangan lupa letak kacang dan bilis.
Angkat bila kekuningan.
Nota: Rendam acuan dulu dalam minyak panas kemudian celupkan ke dalam adunan tepung, terus goreng sampai terlerai dari acuan.
Biasa dah kita dengar orang memburu malam Lailatulqadar bila akhir bulan Ramadan ini kan? Tetapi kali ini nak kena dengar juga cerita keindahan malam Lailatulqadar yang di kongsikan oleh Mama Irma Hasmie dan adik-adik Bintang Kecil ni.
Apa sebenarnya malam Lailatulqadar dan apa perlu kita buat untuk 10 malam terakhir? Kenalah saksikan sampai habis 1001 Malam Istimewa diserikan oleh KARIHOME.
Pa&Ma
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kebanyakan ibu bila dah bersalin selalu merungut nak dapatkan berat badan yang ideal macam zaman anak dara. Tapi usaha itu seolah susah nak berjaya kerana banyak sangat halangannya.
Mana tak nya, makanan anak yang tak habis, ibu juga kena habiskan sebab sayanglah kalau nak buang. Lepas tu, ibu yang menyusu pula asyik rasa lapar je. Kalau yang dapat maintain alhamdulillah tapi yang susah turun semula tu rasa stres.
Ok buat ibu yang memang ada niat nak sihat dengan cara mudah dan mengurangkan rasa nak makan makanan manis je, Puding Chia Seed yang dikongsikan oleh Puan Izwah Saaiddutdin ini boleh di cuba. Suami dan anak-anak pun boleh join sekali untuk makan. Ni salah satu hidangan sihat untuk keluarga juga dan boleh kenyang dalam tempoh lama.
Puding Chia seed ni saya mula belajar makan dalam 3 tahun yang lalu. Diperkenalkan oleh guru saya yang pakar tentang otak, DrRizal Abu Bakar.
Saya suka sebab ia alternatif kudapan sihat. Bolehlah merawat craving saya pada puding manis yang kaya gula putih dan tak berkhasiat huhu.
Bahan utama: Santan segar yang tak dimasak dan Chia Seed. Santan tak masak ye. 1. Tuang santan di dalam bekas yang boleh ditutup.
Bahan-bahan yang diperlukan:
250 ml santan segar
1/4 cawan Chia seed
1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar madu
Topping dan penyedap rasa:
Buah-buahan pilihan – mangga/ buah naga/ strawberi/ blueberry/ kiwi
Kekacang – walnut, badam (boleh letak jika suka)
2. Campurkan chia seed. Kacau rata. Jangan bagi berketul.3. Masukkan esen vanilla
Kenapa kalian perlu cuba puding chia seed?
1. Tinggi fiber, protein dan kalsium. Juga tinggi zink, zat besi, fosforus dan magnesium. Tak padan dengan kecik saiznya kan?
4. Perasakan dengan madu
2. Kaya lemak baik omega 3. Bayangkan hanya 2 sudu besar chia seed dapat khasiat omega 3 sama dengan 110 gram ikan salmon.
3. Bantu rasa kenyang. Chia seed apabila direndam akan mengembang 10 kali ganda saiz asal. Hah dia punya tahap serap air tu memang terbaik. Itu yang makan rasa kenyang. Bertahan lama.
Kacau bagi rata seketika selama 5-10 minit.. Lepas tu kacau semula pastikan chia seed tak berketul. Tekstur akan jadi pekat. Ok dah boleh masuk fridge. Minima sejukkan dalam 3 jam. Nak semalaman pun boleh. Tahan Insya-Allah 3-5 hari simpan dalam peti sejuk. Ini rupa selepas semalaman. Puding agak pekat lepas dikeluarkan.
4. Chia seed ejen semulajadi untuk pekatkan puding. Tak perlu dah nak guna tepung jagung ke telur ke.
Ambil beberapa sudu masukkan ke dalam cawan. Kalau terus senduk lepas keluar peti sejuk ginilah rupa. Hodoh sikit. Nanti dia cairlah kena air buah.
5. Senang yakmat nak buat. 5 minit je nak sediakan.
Selang selikan dengan buah-buahan. Buatlah berapa layer pun.
6. Boleh jadikan santapan untuk sarapan atau dessert di waktu petang. Kalau untuk sarapan, buat sebelah malam, esok pagi potong buah dan hidang.
Beginilah rupa kejadian lepas dah penuhkan cawan. Meriah kan?Hah boleh dah makan. Koreklah chia seed yang tersorok kat bawah tu. Kang buah habis chia seed tinggal
Nota newbie: Chia seed ni tak ada rasa, memang kena campur buah sebagai gandingan untuk rasa yang enak.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Buntu mama memikirkan resipi untuk si manja lagi-lagi resipi kuih muih ataupun kudap-kudapan. Jangan risau, di sini disertakan 10 resipi kudap-kudapan bayi yang hanya menggunakan bahan di dapur sahaja.
Di sini mami ingin berkongsi antara menu kudap-kudap eshan yg mami sediakan hanya dgn menggunakan bahan² yg ada di dapur. tak perlu pun bahan mahal atau bahan organik, tapi inshaallah masih mampu utk menyediakan menu best, sihat dan berkhasiat utk anak dan paling penting still NO SALT NO SUGAR
PENGAT JAGUNG KELEDEK BERSAGU
– 1 cawan jagung
– 1 cawan keledek oren
– 1 genggam sagu kecil
– 1 genggam kismis
– 3 sudu puree kurma
– daun pandan
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 kotak susu fernleaf full cream (any brand pun boleh, santan juga boleh)
– didihkan air di dalam periuk.
– apabila air tlh mendidih, masukkan jagung dan juga keledek. masak sehingga lembut.
– apabila telah lembut, masukkan kismis dan sagu kecil sehingga sagu masak iaitu berubah
warna jernih.
– kemudian, masukkan cream cheese tatura dan puree kurma.
– last sekali, tuangkan susu fernleaf full cream dan boleh padamkan api.
SAGU GULA MELAKA VERSI BABY – sagu kecil
– puree buah naga (tak letak takpa. mami saja nak bagi colour sagu rendang tu menarik)
– air secukupnya
– daun pandan
– puree kurma
– fresh milk @ susu formula @ santan @ ebm
– mula² basuh sagu dan rendam dlm stgh jam (nak cepat masak masa merebus).
kemudian, rebuskan bersama puree buah naga sehingga warna sagu berubah jernih
– apabila sejuk, masukkan dlm peti sejuk utk dibekukan.
– utk air gula pula, mami guna air, puree kurma, dan juga daun pandan. rebus
kesemuanya.
– bila telah beku, bolehla diambil, tuangkan air gula dan curah fresh milk. siap!
mula² blendkan bahan² bertanda *. kemudian, sapukan ub ke atas loyang dn juga roti. koyak² roti dan susun di dlm loyang. tuangkan bahan blend dan tekan² sedikit agar menyerap ke dalam roti. bakar dgn suhu 160 selama 20mnt atau sehingga kekuningan. nak kukus pun boleh.
masak kesemua bahan sehingga sebati kecuali tepung jagung. bila telah kelihatan sebati, tuangkan tepung sedikit² dan kacau sehingga menjadi sedikit pekat. matikan api.
– satukan kesemua bahan² di dalam bekas.
– kemudian, masukkan ke dalam mould ais krim.
– bekukan di dalam fridge semalaman.
– apabila telah beku, sedia utk dimakan.
p/s: sukatan bahan ini boleh menjadi 5 batang homemade aiskrim.
– mula² steam @ rebuskan kentang sehingga betul² lembut. kemudian, lenyekkan kentang
sehingga hancur.
– kemudian, tambahkan tepung gandum unbleached sedikit demi sedikit sehingga adunan
tidak melekat dan boleh dibentukkan.
– utk mengelakkan adunan melekat di tangan, sapukan nipis tepung di tangan dan ambil
adunan tersebut barulah dilenyek2 di tapak tangan.
– masukkan puree kurma dan cheese. kemudian katupkan semula dan bulat2kan adunan
kentang tersebut.
– gorengkan dengan minyak penuh sehingga kekuningan.
CHEESY MINI PUMPKIN STICK
-1½ cawan labu (kukus)
-2 sudu puree kurma
-3 sudu tepung jagung
-tepung gandum unbleached (agak² sehingga doh tak melekat)
-3 sudu cream cheese tatura
satukan kesemua bahan dan gaul sebati. kemudian bentukkan mengikut kreativiti masing².
p/s : kena sesuaikan kuantiti tepung ya sebab kadang tekstur labu steam atau puree kurma juga mempengaruhi kejadian doh tersebut.
– satukan kesemua bahan kecuali tepung dan gaul² sehingga sebati.
– apabila telah sebati, masukkan tepung sesudu demi sesudu dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
– setelah itu, bentukkan donat mengikut kreativiti masing².
– tips sy, utk elakkan doh melekat di tangan ketika membentuk donat, lapiskan tepung gandum sedikit di jari2. jangan guna minyak ya sebab minyak dia berlawanan dgn sifat yis, so nanti adunan akan kembang lambat.
– setelah itu, biarkan seketika sehingga donat naik cantik.
– apabila telah naik, bolehlah digoreng seperti biasa. dan jika ada baki dan ingiN difrozenkan, gorengkan seketika barulah disimpan.
PASTA EGG MUFFIN
bahan A
-pasta rebus
bahan B
-bebawangs
-isi ayam
-carrot
-cauliflower
-tomato
-cendawan
-cream cheese tatura
-tumiskan bebawangs dgn menggunakan minyak masak sehingga kekuningan. masukkn isi ayam dan diikuti sayur² lain mengikut urutan (yg lambat masak masukkan dahulu). last sekali masukkan cream cheese tatura dan padamkan api.
bahan C
-telur
-satukan kesemua bahan A,B dan C. make sure jumlah telur itu boleh menenggelamkan kesemua bahan ya.
-setelah itu masukkn ke dalam muffin tray yg telah dioles dgn unsalted butter.
-bakar dgn suhu 180 selama 25mnit. siap!
mula² rebuskan kentang. setelah empuk, lenyek² dsn ketepikan. dalam kuali, tumiskan bebawangs dgn menggunakan unsalted butter sehingga naik bau. setelah itu masukkan isi ayam dan carrot yg telah dicincang kecil.
apabila telah masak, masukkan pula sawi pakchoy dan cream cheese dan tutupkan api. tuangkn kentang lenyek, nasi dan tumisan ayam dlm bekas lain. gaul² sehingga sebati. kemudian bentukkannya bulat² atau mebgikut kreativiti ibu². cara saya, saya akan masukkan di dalam chiller sebelum menggoreng agar ketulan rice ball kukuh dan tidak berderai ketika digoreng.
30minit sudah memadai ya. boleh digoreng menggunakan salutan telur, bancuhan tepung atau tanpa disalut apa². jika tidak mahu menggorengnya juga boleh sbb bahan² telah masak semuanya.
boleh juga jika ingin difrozenkan. golekkan rice ball di atas tpung gandum secara nipis dan gorengkan seketika, dan boleh frozen spt biasa.
CHEESY DORY STUFFED BAKED POTATO
-kentang (direbus)
-ikan dori (boleh juga guna ayam dan daging)
-unsalted butter
-bawang putih (tumbuk)
-halia (tumbuk)
-carrot
-daun sup
-cream cheese tatura
-cheese stick
-Mula² rebuskan kentang sehingga empuk. angkat dan apabila telah suam², keluarkan isi kentang tengah seperti dlm gmbar di bawah.
-Kemudian, dlm kuali, tumiskan bawang putih dan halia dgn menggunakan unsalted butter. setelah naik bau,masukkan pula carrot dan kacau² lagi. apabila carrot mulai masak, masukkan pula ikan dori dan kacau² sebati. apabila telah masak, boleh taburkan daun sup dan masukkan cream cheese tatura. gaul² rata dan matikan api.
– Ambil isi kentang yg telah dikeluarkan tadi dan masukkan di dalam tumisan ikan dori. gaul2 sebati lagi. setelah itu, sudukan ia ke dalam kentang yg tlh dikeluarkan isinya tadi. tekan² sedikit agar isi tersebut agak padat.
-Setelah siap, taburkan cheese di atasnya. (saya hanya menggunakan cheese stick yg dikerat2 sendiri).
-Bakar dengan menggunakan suhu 180 selama 20minit atau sehingga cheese meleleh dan kentang agak kekuningan.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Cara kenalkan telur kepada bayi dengan selamat, langkah demi langkah dari minggu ke minggu. Ketahui bila boleh mula, tanda alergi dan tip penting untuk elak risiko pada si manja.