Bukan sahaja anak, bahkan setiap kali melintasi kedai takoyaki, kita sendiri pun terasa cukup teruja. Takoyaki rupanya tidaklah sesukar mana untuk dihasilkan. Jom cuba di rumah, pasti anak berebut-rebut!
Resipi menarik yang dikongsikan oleh Pn Norliza Razali ini mama kena cuba. Sedap dan mudah!
Tengok pun terliur kan? Pkp ni elok la layan dengan anak-anak kat rumah. Resepi ni la yang Kak Liza guna sepanjang 9 tahun juai Takoyaki. Semoga bermanfaat!
1. Campurkan semua bahan-bahan dalam mangkuk yang agak besar.
2. Kacau dan sebatikan dengan whisk sampai semua larut.
3. Tutup dan simpan dalam peti sejuk selama setengah jam.
4. Sediakan bahan inti pula.
BAHAN INTI :
Sotong/ udang/ crab stick/ sosej
Daun bawang – hiris nipis
Kobis bulat dihiris halus
Carrot diparut halus
Ads
1. Panaskan acuan takoyaki (boleh cari di shoppe) dan sapukan minyak masak disetiap lubang.
2. Curahkan adunan dalam lubang dalam 3/4 penuh.
3. Letakkan inti sotong/udang/ crab stick/sosej disetiap lubang.
4. Taburkan carrot, daun bawang dan kobis.
5. Curahkan lagi adunan sampai agak-agak nak melimpah.
6. Pusingkan bebola takoyaki tu sampai dapat bentuk bebola (adunan yang berlebih-lebih tu sumbat-sumbat masuk dalam lubang acuan).
7. Pusing dan pusingkan bebola takoyaki sampai bentuk bulat.
Ads
8. Renjis²kan dari masa ke masa minyak masak dicelah-celah acuan.
9. Teruskan sampai nampak garing.
10. Angkat takoyaki ke pinggan hidangan.
11. Hiaskan dengan bahan hiasan atas.
BAHAN HIASAN ATAS:
Sos Takoyaki (resipi sos di bawah)
Mayonis
Bonito flake – beli kat Aeon bahagian makanan Jepun dalam shope pun ada taip ja bonito.
Dalam shope tu semua ada…
1. Drizzle sos takoyaki
Ads
2. Drizzle mayonis
3.Taburkan bonito flakes
RESIPI SOS TAKOYAKI
Bahan-bahan:-
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan air
1/2 cawan kicap kipas udang
1 sdb tepung jagung
1/2 cawan gula
madu
1. Campur semua bahan dalam periuk.
2. Masukkan tepung jagung dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih dan pekat.
3. Sejukkan sos dan gaulkan dengan madu.. kalau suka manis lebihkan.
4. Masukkan ke dalam botol sos untuk mudahkan drizzle.
Selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Musim-musim panas ni, penyejuk tekak anak mestilah ais krim. Tapi bila nak beli ais krim yang dijual dikedai pun tak berapa elok juga sebab kandungan gula tinggi.
Apa kata anda buat ais krim homemade berasaskan buah-buahan yang digemari anak. Bukan sahaja menyihatkan tapi anak mendapat vitamin dari buah tersebut.
Oh ya, aiskrim ni bukan sahaja sesuai untuk cuaca panas, namun sangat sesuai jika anak-anak terkena jangkitan HFMD yang susah nak makan dan minum, padahal mereka sangat perlukan Vitamin C yang tinggi untuk melawan virus.
Jom tengok macam mana nak buat aiskrim yang senang ni.
Homemade Aiskrim Mango
Zarith suka tambahkan chiaseed dalam aiskrim. Selain mengandungi kandungan kalsium yang tinggi, ia juga kaya dengan Omega-3 yang sangat bagus untuk antibodi dan otak anak-anak kita.
Kadang tu Zarith suka hiris buah-buahan dan letak dalam aiskrim tu. Contohnya aiskrim kiwi, Zarith suka tergigit-gigit buah kiwi tu, sedap sangat!
Tapi untuk aiskrim mangga ni, Zarith kisarkan saja buah mangga berserta yogurt natural farm fresh tu. Zarith tak tambah air sebab nanti akan ada perasaan frost bite tu, macam kurang sesuai pula untuk anak-anak.
Kalau nak sedap lagi, lepas dah siap kisar tu boleh tambah buah-buahan kering macam cranberi atau strawberi, gaulkan saja, tak perlu kisar
Dah siap semua tu, boleh la masukkan dalam bekas aiskrim dan masukkan dalam peti sejuk. Tunggu la selama 24 jam, tapi kalau anak-anak dah tak sabar, ajak mereka tidur siang dulu, bangun tidur lepas main di taman permainan tu boleh la bagi.
Teringin nak makan mashed potato atau kentang putar seperti yang beli di restoran makanan segera? Haa ni resipinya yang boleh buat sendiri. Sangat-sangat mudah. Modal pun tak mahal tapi boleh dapat banyak bekas.
Puas anak-anak makan. Tak mahu makan nasi pun tak apa, sebab kentang pun dah boleh mengenyangkan. Cara nak buat dan masak pun tak sukar. Mesti cuba kalau nak tahu kesedapannya.
Ini resipi yang dikongsikan oleh Cik Lyns Kitchen.
MASHED POTATO GRAVY PADU
8 biji kentang (Russet Potato – cari kat pasaraya)
1 kotak kecil susu segar
Sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar)
Secukup rasa serbuk lada hitam dan lada sulah
1. Kentang dikupas kulitnya dan dipotong. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam. Rebus dalam masa lebih kurang 10 hingga 15 minit dengan api sederhana.
2. Bila kentang sudah empuk, toskan air.
3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek.
4. Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa. Kalau nak pedas boleh letak lebih.
5. Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu) dan lenyek lagi sehingga rata. Saya guna hand blender nak senang, dapat tekstur halus.
SOS (GRAVY) :
1 labu bawag besar (potong dadu)
2 ulas bawang putih (potong dadu)
4 sudu butter
2 sudu tepung gandum @ jagung
2 kiub ayam
Lada hitam dan sulah
2 1/2 cawan air
1. Cairkan butter dlm kuali dan tumiskan bawang (api sederhana). Biarkan dia bertukar warna sedikit perang (warna caramel).
2. Masukkan tepung gandum / jagung kacau terus ye sehingga tepung jadi warna coklat atau sehingga warna sos yang disukai.
3. Masukkan air (sikit-sikit sambil kacau) dan kacau sehingga sebati. Tutup api masuk dalam blender. Blend sampai semua hancur. Masak semula atas api sederhana.
4. Masukkan kiub ayam dan juga masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa mengikut citarasa.
5. Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air.
6. Kacau sehingga rata dan tutup api. Jika sos kentang putar berketul, masukkan sos ke dalam blender dan blend sampai tak berketul.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Hari raya mestilah nak kena ada kudapan dekat atas meja makan. Kuih raya ke, rempeyek ke, asam ke. Nama pun raya kan, mestilah nak hiding macam- macam untuk tetamu. Boleh juga hidangkan kacang sira manis pedas untuk tetamu yang datang beraya.
Kacang sira pedas manis ini memang kegemaran ramai, lagi sedap kalau buat rangup- rangup. Sambal ini memang kena buat banyak sebab, walau pun boleh makan dengan nasi tapi ramai yang suka makan macam tu saja, ratah! Tak cukup satu balang, kena buat banyak- banyak.
Jom lihat resipi yang dikongsikan. resepi ini dikongsikan oleh Nama Saya Siti Aisyah di Kumpulan Facebook Masak Apa Hari Ni.
RESEPI KACANG SIRA PEDAS MANIS
Lama tak post kat sini… saya selalu buat kacang sira pedas manis ni time raya… bahan dia simple sangat… tak raya pun boleh je buat… syok juga mengunyah kacang ni sambal tengok tv… hehe…
Bahan- bahan: – 1kh kacang tanah (digoreng) – ½ kg ikan bilis (digoreng) – Serbuk cili (ikit kepedasan yang kita nak) – 4 senduk gula pasir – 2 sudu kfc garam (tak letak pun takpe, dalam resipi asal takde, saya tambah sendiri) – Air
Cara- cara: 1. Masukkan serbuk cili dan sedikit air dalam kuali, jangan cair sangat. Kacau sekejap- sekejap, jangan sampai hangit. 2. Lepastu masukkan gula pasir dan garam, kacau lagi, sentiasa kacau. Api kena jaga, kecil sahaja, takut gula hangit. 3. Bila gula dah betul- betul cair, berbuih dan nampak pekat. Boleh masukkan kacang tanah dan ikan bilis yang siap digoreng, api tu kecil je tau. 4. Kacau rata semua bahan, mula- mula memang susah sikit nak kacau sebab dia melekat- leka, kacau lama sikit sampai dia jadi betul- betul kering. 5. Bila dah kering, bolehlah angkat dan letak dalam talam, sejukkan sekejap, jangan sejukkan bawah kipas angin, takut lemau, bila dah betul- betul sejuk, bolehlah simpan dalam bekas kedap udara… siap!
Simple sahaja resipi yang dikongsikan. boleh buat untuk juadah raya ataupun kudap- kudap sambal berborak atau sambal menonton siaran kegemaran. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!
Selepas insiden membawa dua lelaki ke dalam rumah, kali ini pempengaruh doctor selebriti, Dr Say diuji sekali lagi bila mana pembantu rumahnya mengasari anak ketiganya yang baru berusia 10 bulan.