Selain nasi, roti antara makanan wajib yang sentiasa ada di rumah kita. Pun begitu bukan semua kepingan roti ini dapat dihabiskan sebelum tarikh luputnya. Belum sempat di makan, roti sudahpun bakal menghampiri waktu tarikh luputnya. Jangan buang sebaliknya olah menjadi resipi terbaik lain untuk anak-anak kita. Garenti habis licin!

Tiga resipi daripada ibu berbeza ini banyak kelainannya. Ada yang memilih untuk mengukus dan ada pula yang menggorengnya. Tak kisahlah, asalkan anak makan sampai licin. Itu dah cukup buat ibu gembira. Tak gitu?

 

Roti Marjerin Kukus
Roti kukus pastinya cukup disukai. Bukan anak sahaja bahkan kita dewasa pun cukup menggemari Roti Kukus ini. Resipi perkongsian Zalina Ina ini nampak simple tapi sedap. Jadi boleh cuba.

 

Sarapan pagi ni. Anak-anak suka sangat tak jemu-jemu. Arwah ayah yang ajar resepi ni. Mudah sangat nak buat. Sedap & lembut je.

Posted by Zalina Ina on Friday, 18 October 2019

Roti Goreng Bersayur
Ini pula resipi yang dikongsikan oleh Pn Siti Rahimah Md Kassim. Roti goreng bersayur ini nampak biasa tapi tinggi khasiatnya. Paling penting kandungan sayur buat anak sihat dan dibekalkan dengan serat.

Roti goreng bersayur prup prap. Favourite anak sulung saya. Kalau buat ni sekeping roti je tak cukup untuk dia, kena 3 keping baru cukup.

Bahan-bahan:
Roti gardenier 4 keping
Tepung gndum (3 sudu besar )
Tepung beras ( saya ltk 1 sudu besar)
Kucai
Carrot

Cara-cara:
1. Bancuh tepung gandum dengan sedikit air. Tak pekat sangat, tak cair sangat.

2. Potong kucai halus-halus, cincang carrot halus masukakan dalam bncuhan tepung tadi. Gaulkan.

3. Ambil sekeping dan roti potong ikut suka. Kecik-kecil memanjang pun boleh senang baby nak pegang.

4. Lepas potong, celup dalam bancuhan tepung, lepas tu goreng sampai kekuningan. Angkat.

5. Siap dah boleh makan.

Roti Cheese Mozarella
Lain pula resipi yang dikongsikan oleh Pn Wardah Hanum Z A ini. Roti Cheese Mozarella yang digunakan sebagai inti. Nampak menarik dan sedap.

Mommy terus dapat idea buat Roti Cheese Goreng untuk breakfast pagi ni. Cara-cara mudah sangat.

Bahan-bahan:
Roti
Cheese mozzarella

Cara:
1. Taburkan cheese dalam sekeping roti, lipat bentuk segi tiga.

2. Tekapkan roti yang dilipat tadi guna mulut gelas, goreng dan siap! Nyum nyum.

*selain guna cheese boleh jugak letak filling lain ikut citarasa anak. Yang penting tiada bahan-bahan terlarang.

Jadi mana satu pilihan mama petang ni?