Ibu pening nak buat kudap-kudap petang makan apa? Ini ada resepi ringkas, kegemaran anak-anak. Nampak simple tapi rasanya memang terbaik. Jangan terkejut bila dah buat ni, sekejap dah licin.
Resipi ni seperti roti sosej biasa je, cuma yang bezakannya dihujungnya itu dihiris memanjang untuk menampakkan jejari halus.
Viral ROTI GULUNG SOSEJ NAK BERKALI-KALI
Bahan-bahan:
– Roti putih tawar gardenia
– Sosej
– Mayonis
Ads
– Sos cili
Caranya:
~ Rebus sosej, angkat ketepikan (rebus kejap je ye)
Ads
~ Roti dicanai sehingga nipis, buang tepi-tepinya kemudian dibelah dua
(opah canai menggunakan roller tart nenas) buat sehingga habis /ketepikan
~ Sosej dibelah dua juga,hiris kiri dan kanan sosej (jejarikan jgn sampai putus ye)
Ads
~ Ambil roti, letak sosej dan gulung/kemaskan bahagian hujung dengan menyapu sedikit telur sebagai gam (tepung + sedikit air sebagai gam pun boleh)
– Goreng sehingga kekuningan
~ Angkat toskan dan hidang bersama mayonis + sos cili. SELAMAT MENCUBA
(Kredit: oleh Mas Cotek) #shimakongsiresepi
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Bagi anda yang teringin nak makan pulut ayam macam dekat Thailand tu, anda boleh cuba resipi ringkas dan mudah dari saudari yana ini. Nampak pun sedap kan? Jom cuba buat!
Bahan-bahan :
(ayam)
✨2-3 ulas bawang putih (ditumbuk)
✨1-2 akar ketumbar (ditumbuk)
✨400-500g Ayam Nanas (boneless thigh)
✨Garam
✨1/2sb serbuk jintan putih
✨1/2sb serbuk jintan manis
✨1/2sb serbuk ketumbar
✨2sb tepung ubi kayu
✨Air (sedikit saja)
Cara penyediaan:
📍Satukan semua bahan bertanda ✨. Gaul rata dan perap sekurang-kurangnya 30 minit.
📍Goreng ayam sehingga garing.
🍚PULUT🍚
Bahan-bahan :
🔸Beras pulut (direndam 4jam)
🔸Air (lebih sikit paras beras pulut)
🔸1 helai daun pandan
Cara-cara :
📍Rendam pulut sekurang-kurangnya 1 jam. Lagi lama lagi bagus.
📍Masukkan beras pulut & daun pandan kedalam bekas yang tahan microwave.
📍Masukkan air. Lebihkan sikit dari paras beras pulut.
📍Microwave selama 15 minit.
📍Siap. Mudah dan pantas. Semestinya sedap 😋
Selamat mencuba 🍛
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Tepung pelita, identitinya sahaja pun sudah cukup memberitahu bentuk rasa kuih ini yang diperbuat daripada tepung gandum mahupun tepung beras yang diadun dengan santan cair dan kapur.
Menurut perkongsian Astro Awani mengenai asal usul nama kuih, Bekasnya yang berwarna hijau itu sebenarnya kelihatan seperti diletakkan di atas pelita dan ia diperbuat daripada jus pandan dan gula tanpa santan. Warnanya yang tidak lain tidak bukan berwarna putih di atas dan hijau di bahagian bawah iaitu bekasnya.
Kuih tradisi ini sememangnya menjadi warisan dan disukai ramai lebih-lebih lagi pada musim bulan Ramadan. Rasanya yang manis dibahagian bawah dan lemak dibahagian atas merupakan satu kombinasi yang menarik. Lebih menyelerakan apabila dihidang dalam keadaan sejuk. Kuih ini memang menjadi kuih pilihan untuk berbuka puasa dan pasti dicari di bazar Ramadan.
Mungkin ramai yang belum tahu cara untuk menyediakan kuih ini dengan cara yang paling mudah. Ikuti resipi yang dikongsi oleh saudari Nadia Sulaiman ini.
RESEPI TEPUNG PELITA SENANG YAKMAT.
Ni musim PKP ni, saya agak ramai yang mengidam nak makan macam-macam kan? Saya pun. Hihihhihi
Memandangkan tak boleh nak keluar sesuka hati, saya pun cari la resipi paling senang nak buat. Boleh la jadi juadah pemanis mulut buka puasa harini. Nah resipinya.
Resipi ni mudah je. Tak perlu guna pengukus. Tapi sedap dan wangi sebab pakai daun pandan. Yang penting tangan kena sado.
Bahan-bahannya untuk lapisan bawah (hijau);
2 cawan tepung beras
2 cawan gula pasir
1 cawan air pandan (3 helai daun pandan dan air kisar dan ditapis)
5 cawan air
Pewarna hijau
Cara-caranya;
1. Campur semua bahan dan kacau sebati. Kemudian tapis dan masukkan ke dalam periuk. Pastikan tiada ketulan tepung.
2. Masak atas api. Kacau tanpa henti lebih kurang 15 minit. Bila adunan mula pekat, kecilkan api.
3. Teruskan kacau sampai adunan jadi pekat berkilat dan meletup-letup. Kat sinilah memerlukan tenaga abam sado.
3. Kemudian tuang ke dalam acuan semasa masih panas ye. Kena cepat sebab adunan sangat cepat mengeras. Nak lagi cantik, ketuk² sikit bekas yang digunakan. Saya agak tak berapa rajin di sini.
Bahan untuk lapisan atas (putih);
2 cawan tepung beras
6 cawan santan (daripada 2 kotak santan)
2 sudu gula
1 helai daun pandan
1 sudu garam
Caranya sama macam buat lapisan bawah.
1. Campurkan semua bahan sampai sebati. Pastikan tiada ketulan tepung. Kemudian tapis ke dalam periuk. Masak atas api.
2. Sentiasa kacau supaya tidak bergentel. Sila gunakan tenaga sado yang ada di rumah ye. Tutup api jika dah meletup-letup.
3. Masukkan ke dalam bekas yang telah kita masukkan lapisan hijau tadi.
4. Masukkan ke dalam peti sejuk. Boleh nikmati panas atau sejuk.
Puding Marble, Bukan Je Sedap Tapi Coraknya Pun Menggoda. Begini Cara Buatnya!
Puding marble; seindah namanya menu ini terlihat cantik bak lukisan abstrak yang berwarna warni. Tidak hanya menang pada bentuk dan teksturnya yang lembut, malah keenakan rasanya juga mampu menggoda selera anda seisi keluarga.
Nak lagi puas hati, bolehlah buat sendiri dengan berpandukan resipi yang dikongsikan oleh Puan Fatimah Ali.
Puding Marble Seksi
Bahan-bahan:
20 gm agar-agar tali
5 cawan air
1 cawan gula
semua ni masak sampai larut
Bahan B
4 keping roti..buang kulit tepi dan gunting kecil-kecil
1 tin susu cair
1 biji telur
2 sb susu pekat
1 sb tepung kastard
1 sk esen vanila
Semua ni di blend
2 sb butter/margerin
3 sb serbuk koko/cokelat emulco
Pewarna pilihan
Cara penyediaan :
1.Masak agar-agar ,gula, air hingga larut
3.Masukkan butter/margerin. Tunggu sehingga didih sedikit.
6.Basahkan acuan..bolelah letak berselang seli atau ikut kreativiti. Sejukkan dalam peti sejuk
Selamat mencuba
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!