Roti Gulung Sosej Berjejari. Simple Je Buat, Tapi Rasanya Terbaik!

Share

Ibu pening nak buat kudap-kudap petang makan apa? Ini ada resepi ringkas, kegemaran anak-anak. Nampak simple tapi rasanya memang terbaik. Jangan terkejut bila dah buat ni, sekejap dah licin.

Resipi ni seperti roti sosej biasa je, cuma yang bezakannya dihujungnya itu dihiris memanjang untuk menampakkan jejari halus.

Viral ROTI GULUNG SOSEJ NAK BERKALI-KALI

Bahan-bahan:

– Roti putih tawar gardenia

– Sosej

– Mayonis

– Sos cili

Caranya:

~ Rebus sosej, angkat ketepikan (rebus kejap je ye)

~ Roti dicanai sehingga nipis, buang tepi-tepinya kemudian dibelah dua
(opah canai menggunakan roller tart nenas) buat sehingga habis /ketepikan

~ Sosej dibelah dua juga,hiris kiri dan kanan sosej (jejarikan jgn sampai putus ye)

~ Ambil roti, letak sosej dan gulung/kemaskan bahagian hujung dengan menyapu sedikit telur sebagai gam (tepung + sedikit air sebagai gam pun boleh)

– Goreng sehingga kekuningan

~ Angkat toskan dan hidang bersama mayonis + sos cili. SELAMAT MENCUBA

(Kredit: oleh Mas Cotek)
#shimakongsiresepi

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Published by
Wan Amy