Roti Nan Homemade Gebu Gebas Ala Restoran Mamak, Senang Sangat Nak Buat

Roti Nan antara menu roti yang sering menjadi pilihan ramai ketika makan di restoran mamak. Enak dimakan bersama kuah kari, roti nan juga selalunya dimakan bersama ayam tandoori.

Selama ini ramai yang ingatkan susah nak buat roti nan sedap macam dekat kedai, rupanya mudah sahaja. Kalau makan panas-panas memang terbaik. Jika anda dan keluarga sukakan hidangan ini, bolehlah cuba buat sendiri secara homemade guna resipi perkongsian Nor Aini Abd Rahman ini.

RESIPI ROTI NAN

Roti Nan Homemade Gebu Gebas Ala Restoran Mamak, Senang Sangat Nak Buat

Bahan-bahan:

Ads

2 cawan tepung high protein
1/2 cawan air masak
1 sudu kecil yis
1 sudu besar gula

Cara membuat:

1. Uli semua bahan sehingga membentuk doh tak lekat di tangan, rehatkan 1 jam bagi doh kembang.

Ads

Roti Nan Homemade Gebu Gebas Ala Restoran Mamak, Senang Sangat Nak Buat

2. Bahagikan kepada 3 bahagian, bulatkan doh dan leperkan dengan rolling pin.

Roti Nan Homemade Gebu Gebas Ala Restoran Mamak, Senang Sangat Nak Buat

Ads

3. Bakar atas kuali 5-6 minit sehingga kedua-dua belah keperangan dan angkat.

Roti Nan Homemade Gebu Gebas Ala Restoran Mamak, Senang Sangat Nak Buat

Anak-anak mesti suka makan terutama ketika dihidangkan panas-panas. Memang terbaik!

Kredit: Nor Aini Abd Rahman

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI