Menu roti boleh dikatakan semua suka. Walaupun roti kosong cicah teh, kopi atau milo dah kira sedap. Tambah lagi kalau ada sapuan sekaya, jem buah atau kacang dan coklat lagi melengkapkan hidangan itu.
Bukan tu je, jika anda rajin selain buat sandwich, apa kata cuba buat roti sardin. Jangan kata makan pagi jer, buat minum petang pun layan. Mesti sekali makan, jadi ketagih sebab sedap sangat.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Agar-agar antara manisan pencuci mulut yang paling senang hendak disediakan. Pun begitu sukatan dan kuantiti air adakalanya buat kita keliru dan teragak-agak. Apa lagi bila hendak menyediakan Agar-Agar Gula Merah Bersantan ini. Punyalah sedap tetapi bila hendak cuba membuatnya kita jadi keliru dengan gabungan santan. Bimbang terlebih air.
Resipi yang dikongsikan oleh Mizah Ngatiman ini memang awesome. Agar-agar gula merahnya lembut dan sedap. Malah aromanya cukup wangi. Nak tahu cara tepat menyediakan agar-agar ni? Jom cuba.
Suami request nak makan sebab dia bagitahu cuaca panas sedap makan sejuk sejuk. Jadinya buatlah jugaa. Bulan puasa buat time berbuka compom sedap.
Bahan bahan disediakan.
18gm agar agar tali
Daun pandan
1 biji telur
1 cawan gula merah
3/4 cawan gula pasir
1 kotak kecil santan
5 cawan air
Secubit garam
Masak air dan agar agar hingga larut. Simpulkan daun pandan sekali.
Masukkan gula merah.
Masukkan gula pasir. Kacau hingga semua hancur.
Sementara itu, satukan santan, telur dan garam. Kocok.
Dah hancur gula tadi, tutup api dan tapis.
Masuk semula periuk. Masak lagi.
Masukkan santan tadi.
Sentiasa kacau. Supaya santan tak bergentel. Tunggu mendidih manja. Tutup api. Sedia dituang dalam loyang.
Tips, loyang basahkan dulu supaya mudah diterbalikkan nanti. Sejukkan dan kalau nak cepat masuk peti sejam dua hingga keras.
Selepas keluar dari peti. Sisipkan sedikit bahagian tepinya. Kemudian terbalikkan.
Siap dipotong. Wangiiii. Cukup manis lemak rasanya.
Walaupun untuk beraya di kampung tidak dibenarkan pada Aidilfitri tahun ini, tidak semestinya ia menghalang kita untuk merasai kemeriahannya di rumah sendiri. Para ibu semestinya sedang sibuk memuat kuih raya sekarang.
Untuk anda yang menggemari biskut cip coklat jenama terkenal itu, bolehlah cuba resipi yang dikongsikan oleh Baizura Muhammad ini. Nampak sedap ni, memang makan tak sedar habis sebalang!
Punggah baking area tengok semua bahan ada so kita ONZ terus buat cookies ala Famous Amous ni. Resepi simple sangat, pakai senduk je kacau2 bagi sebati, pastu cubit2 pakai tangan and bakar! Senang kan.. boleh ajak anak2 buat..
Adunan ni dapat 4 bekas yg macam kakbai pakai tu. Bekas kakbai tu hat yg lebar punya bukan yg small tau, so mmg resepi ni dapat banyak, bolehlah share dgn jiran2 sekali.. alang2 tak dapat balik raya, bolehlah gemuk sesama 🤭🤪
Thanks Anney Z Mustapha yg cantek lagi rajin sudi share recepi dengan kita 😘
👉🏻CARA BUAT CLICK PADA GAMBAR
Bahan2 seperti di bawah: 🍪250 gram Butter 🍪1 1/4 cawan Brown Sugar 🍪1 sudu kecil Essence Vanila 🍪1 biji Telur 🍪2 1/2 cawan Tepung Gandum 🍪1/2 cawan Tepung Jagung 🍪1 sudu kecil Baking Powder 🍪1 sudu kecil Soda Bikarbonat 🍪6 sudu besar Minyak Masak 🍪2 cawan Coklat Cip 🍪Almond nips / almond flakes –jika suka
Lagi premium (jenis mahal) bahan yg digunakan, lagi sedap rasa cookies ni tau!
1. Masukkan butter 250g, brown sugar 1 1/4 cawan, essence vanilla 1 sudu kecik & telur sebijik. Kacau leklek just bagi sebati je, takyah sesungguh sgt..
[UPDATE: Ramai yg buat silap kat sini. Jgn pakai mixer. Pakai spatula/senduk/sudu je cukup. Nak pakai tangan pun boleh. Kacau sekadar nak bagi bahan sebati je, kacau slow2. Bila bahan dah bercampur je terus stop. Tak perlu bagi kembang. Tak perlu tunggu sampai gula larut. Seminit-dua je cukup]
2. Dalam bekas yg sama tadi, masukkan pulak tepung gandum 2 1/2 cawan, tepung jagung 1/2 cawan, soda bikarbonat 1 sudu kecik, baking powder pun 1 sudu kecik & minyak masak 6 sudu besar. Kacau lagi bagi sebati, pelan2 kayuh..
[UPDATE: Ingat, kacau slow2 je sekadar nak bagi bahan bercampur rata. Dah sebati terus stop, buat step seterusnya]
3. Bila semua dah sebati, masukkan 2 cawan choc chip. Masukkan lagi segenggam dalam mulut 🤭
4. Kacau sebati lagi sampai semua mesra friendly gitu. Masih kacau slow2.. laju2 nak pergi mana?
5. Kalau rasa nak tambah badam nips ke, almond flakes ke, cornflakes ke or nestum ke, tambah je ikut suka. Mcm kakbai, asingkan sikit utk letak almond nips so dapatlah 2 jenis nanti. Dah tambah, kacau sebati jugak..
6. Adunan yg dah siap tu, masukkan dalam fridge selama 30minit. Tutuplah sket adunan tu kang bercampur pulak dengan bau bawang, petai, budu dlm tu pulak 😅
Kalau fridge jenis tak sejuk sangat, simpan lama lagi. Make sure adunan tu jadi keras sikit masa ni.
7. Sapu tray dengan butter. Takyah letak baking paper. Cubit sikit dan susun jarak2 dalam tray. Kekalkan social distancing seperti dlm gambar kay.. musim PKP ni jgn izinkan mereka bergaul..
[UPDATE: Cubit je adunan tu. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti bila bakar dia akan cair dan turun sendiri. Tengok gambar dan tiru buat yg sama]
8. Sebelum tu, panaskan oven suhu 150’ guna api atas bawah. Bila oven dah panas, bakar selama 20 minit. Tengok betul2 rupa adunan ni sebelum dibakar. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti kat gambar sebelah boleh tengok adunan mencair sendiri masa dibakar.
9. Nampak tu dia dah start mengembang. Jgn gatal2 nak bukak oven kejap2 nnt bantat jadinya..
10.TADAAA!✨ Famous Amous PKP cookies is DONE!
Masa baru keluar oven biskut ni lembut sikit tau. Dah sejuk baru dia crunchy, bolehlah ngap dengan rasa bersalah sbb dah nak raya nnt tak sempat kurus 🤪 Eh ada ke raya tahun ni?
SELAMAT MENCUBA! Dah siap nnt, antarlah gambar buat bagi semangat kat kawan2 lain nak cuba💋
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Masakan yang berasaskan ayam memang menjadi kegemaran sekeluarga. Tambah pula anak-anak memang gemarkan ayam. Lebih senang disediakan jika resipinya simple sahaja.
Ikuti perkongsian resipi ayam masak daun kari ini, memang membangkitan selera dengan aroma daun kari dan kuahnya yang pekat. Selamat mencuba!
Resipi ayam masak daun kari
Bahan-bahan: Ayam setengah ekor (goreng dengan serbuk kunyit ketepikan)
Sebatang serai(ketuk-ketuk)
Bawang kecik 4 ulas
Bawang putih 2 ulas
Halia satu inci(semua di atas tumbuk ya)
3sudu besar cili kering
Sebiji tomato(blend)
Pati ayam knorr seketul
Sedikit sos cili life
Sedikit air asam jawa
Sedikit santan
Sedikit garam dgn gula
Hiasan:
Cilipadi 6 biji
Bawang besar setengah biji
Sedikit daun bawang
Sedikit daun kari (boleh lebih lagi sedap)
Cara penyediaan:
Tumiskan bahan-bahan yang di tumbuk dengan serai bagi kekuningan…kemudian masukkan ayam yang telah di goreng, masukkan sos cili, santan, air asam, cili kering dengan tomato.. Masak sampai pecah minyak kemudian masukkan garam, gula dengan pati ayam knorr..kemudian tunggu sampai kuah betul-betul pekat masukkan hiasan ..Cili padi, bawang besar, daun kari dengan daun bawang.
Tutup api dah siap
Sumber : Siti Fatimah
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza. Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah. Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.