Lebihan roti jangan dibuang! Kadang-kadang kita jemu dan buntu dengan hidangan roti. Jadi apakata anda buatkan roti coklat untuk anak anda dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah yang boleh didapati di dapur rumah! Daripada dibiarkan berkulat dan dibuang begitu sahaja, sekurang-kurangnya boleh dijadikan kudap-kudapan si kecil.
Resipi ini telah dikongsi oleh Nurul Liyana di laman facebooknya. Ikuti perkongsian resipi ini yang mudah dan cepat disediakan.
Suka sangat lah tu anak soleh menu baru, habis semua sekali hadap.
Ads
ROTI GORENG COKLAT (1y+)
Bahan-bahan; ? 2sb unsweetened cocoa powder * ? 1sk madu/puri kurma * ? air panas * ? roti ? cawan ? minyak
Ads
Kaedah penyediaan;
Ads
1. Kacau rata bahan bertanda (*) sedikit pekat
2. Masukkan coklat yang dikacau tadi ditengah2 roti & tindan lagi sekeping roti. Kemudian, terap menggunakan cawan
3. Goreng dengan sedikit minyak dan siap untuk dihidang!
Versi dewasa boleh letak milo dan susu pekat nyumsss!
Nak pesan mommy jangan stress kalau berat anak tak naik macam kita harapkan. Cuba enjoy dan pelbagaikan menu anak-anak. Kalau mommy stress siapa nak masak untuk anak? Takkan jiran sebelah rumah pulak.
Kakak pernah hadap situation yang sama jadi memahami feeling kecewa tu. Nah tujuan kakak selit resipi nie semua utk bagi semangat balik dan for sure bagi ilham untuk mak-mak prepare menu untuk anak masing-masing. Jadi mommy jangan stress kita enjoy okay. Resipi ada di setiap gambar. Selamat menjadi supermommy semua.
NO SUGAR NO SALT BELOW 2 YEAR.
TOMYAM AYAM
CARA-CARA
– tumis bawang dengan olive oil sehingga naik bau.
– masukkan tomato paste dan tumis sehingga garing.
– masukkan air, ayam, serai dan carrot. Masak sebentar.
– masukkan brocoli, celery dan tomato.
– akhir sekali masukkan daun ketumbar.
(boleh masukkan daun limau purut utk menambahkan lagi aroma wangi)
(boleh masukkan air limau sedikit jika umur anak 1 tahun ke atas)
TELUR DADAR
Telur dadar nie kawan dengan tomyam ayam. Baru la ngam!
KARI SALMON
CARA-CARA – tumis bawang dan daun kari dengan olive oil sehingga naik bau. – masukkan rempah kari (bancuh sedikit dengan air) sehingga garing. – masukkan santan dan masak sehingga mendidih.
– masukkan ikan dan keledek. Siap!
SUP BAYAM
CARA-CARA -tumis bawang dengan olive oil sehingga naik bau. – masukkan air dan cbs.
– masukkan carrot dan masak sehingga agak lembut.
– masukkan enoki dan suhun.masak sebentar.
– akhir sekali masukkan bayam. Siap!
KURMA TELUR
CARA-CARA
– tumis bawang dan 4 sekawan dengan olive oil sehingga naik bau.
– masukkan rempah kurma (bancuh sedikit dgn air) sehingga garing.
– masukkan santan dan kentang.Masak hingga mendidih.
– masukkan telur dan reneh sehingga masak. Siap!
Setiap kali anak-anak hendak makan pizza, ibu pastinya memesan terus dari restoran atau buatkan pizza homemade buat anak-anak. Namun pizza yang satu ini lain daripada yang lain. ‘Pizza kuali’ ini dimasak tanpa menggunakan oven malah hanya dibakar di atas dapur biasa sahaja. Mantap!
Pasti ada rahsia dan cara pizza yang dihasilkan oleh Puan Murni Rahmat ini. Resipi pizza unik dan hebat ini dikongsikan secara teliti menerusi gambar langkah demi langkah. Jom cuba!
Pizza kuali lagi, 100% masak atas api, tak perlu oven. Resepi untuk 5x pizza
Bahan-bahan:
1kg tepung gandum
2 cawan air suam
1 peket mauripan
2 sudu minyak masak
1 sudu gula
Secubit garam
* Uli bahan di atas sekurang-kurangnya 5 minit ye. Berpeluh-peluh la jugak.
Bahan topping:
Sos pasta tradisional -jenama bebas
Boleh letak macam-macam topping -hot dog/ayam/cendawan butang/nanas/tomato/cheese/seafood
Resepi sos:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar/Holland
1 sudu kecil mix herbs
1 kiub ayam
2 sudu besar tomato puree
3 biji tomato
Gaulkan tepung dengan minyak. Kemudian tambahkan air dan uli tepung sekurang-kurangnya 5 minit. Bila dah tak melekat kat tangan, tutup dengan tuala dan rehatkan 1 jam.
* Sukatan air perlukan 2 cawan, tapi 1 cawan air tu, tuang mauripan dalam tu. Masukkan secubit gula. Lepas 2 hingga 3 minit, dah muncul buih-buih, baru campur dan uli tepung jadi doh.
Selepas 1 jam, doh tadi dah naik 2 kali ganda. Tumbuk-tumbuk doh tu biar angin dia keluar. Bahagi doh pada 5 bahagian atau lebih.
Bentukkan doh, bila dah elok bulat dan leper, letak atas kuali.
Tumis bawang holland dan bawang putih. Bila dah wangi, masukkan bahan basah yang lain contohnya ayam, hotdog dan cendawan. Tumis sampai masak ye dan perasakan dengan garam dan lada hitam. Ketepikan.
Tumiskan bawang dan tomato yang dikisar. Masak sampai pecah minyak. Masukkan tomato puree/sos tamato dan tambah mix herbs dan kiub ayam. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam.
Masak api kecik je. 10-15 minit ikut ketebalan pizza yang anda buat. Tutup dengan tudung periuk. Tak perlu letak minyak or letak lapik. Masak je doh tu atas kuali.
Kalau suka kerak pizza tu rangup, kena masak doh tu dulu sebelum isi topping.
Kalau suka lembut gebu macam roti, letak topping atas doh mentah, baru masak. Susun siap-siap atas kuali ye. Baru senang sebab tak perlu nak angkat-angkat doh tu sebab topping tu berat. Nanti berat dan susah nak letak atas kuali/pan pulak.
Cheese tu ambil masa 3-4 minit untuk cair.
Tips:
* Kalau nak cepat, buat pakai roti nan/arab.
*Resepi doh ni juga boleh buat donut, roti dan pau.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Cekodok pisang atau cucur pisang merupakan campuran antara pisang dan tepung gandum serta beberapa bahan penambah rasa yang lain. Bukan senang nak dapatkan hasil cekodok pisang yang rangup di luar, lembut di dalam dan tak serap minyak.
Kalau nak anda nak cuba resipi cekodok pisang rangup di luar dan lembut di dalam, anda boleh cuba resipi di bawah. Memang anda kena cuba sendiri.
Bahan-bahannya:
5 biji pisang
2 cawan tepung gandum
3 sudu makan gula pasir
1/2 sdt soda bikarbonat
1 sudu teh garam
2 sudu makan marjerin
Cara-caranya:
1. Satukan kesemua bahan kecuali tepung gandum, lenyek sebati
2. Bila dah sebati, masukkan tepun gandum dan adun sebati
3. Perap adunan itu tadi selama 30 minit sebelum menggoreng. Tujuan ia diperap terlebih dahulu supaya cekodok pisang akan menjadi ranggup di luar dan lembut di dalamnya. Itulah rahsianya.
4. Basahkan hujung jari dengan sedikit air, jemputkan adunan tadi ke dalam minyak panas.Goreng dengan api sederhana sehingga masak.
5. Siap dihidangkan. dihidangkan.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Selepas insiden membawa dua lelaki ke dalam rumah, kali ini pempengaruh doctor selebriti, Dr Say diuji sekali lagi bila mana pembantu rumahnya mengasari anak ketiganya yang baru berusia 10 bulan.