Ada yang tanya kat mana nak letak bil-bil elektrik dan bil air, mana nak sangkut beg kita balik dari kerja, sangkut beg anak balik sekolah, atau kat mana nak gantung kalendar untuk atur tanda tarikh-tarik penting bulanan atau tahunan.

Jadi cadangannya, dalam satu rumah pilih dinding yang agak terlindung dari tetamu (atau tak terlindung pun boleh, ikut pilihan masing-masing) untuk cipta satu command center.

Apa tu command center. Diringkaskan, ia seperti hub/pusat/center untuk satu rumah. Ala-ala papan kenyataan dalam rumah cuma ia lebih mempunyai banyak fungsi selain dari menampal nota atau info penting untuk seisi rumah.

Command center rumah Hani. Tak boleh ambil dari depan gambarnya sebab lorong ni sempit

Tips untuk mengadakan “command center” dirumah:

1) Tak semestinya memerlukan kawasan dinding yang lebar/luas. Yang penting praktikal dan functional. Kawasan yang senang nampak. Ada yang buat di bahagian tepi peti ais. Atau dalam pintu kabinet dapur. Sesuaikan dengan situasi rumah.

IKLAN
Close up sikit. Hani personalizedkan command center ni dengan huruf A dan H tu. Tampal bil air dan elektrik kat sini. Weekly housechores pun tampal kat sini. Kadang2 ada org letak weekly menu kat sini juga. Tp sbb kat dapur dah ada tmpt khas utk weekly menu, tak letak kat sini

2) Kawasan yang pasti dilalui oleh seisi rumah. Contohnya laluan ke dapur atau dari ruang tamu ke bilik air atau bilik tidur.

Kotak mail tu DIY dari kotak kasut Aqil. Just balut dengan wallpaper nak nampak comel dan cohesive rupanya dgn command center ni. Dry erase board utk to do list pun diy je guna frame lama yang dah tak guna.

Antara elemen yang boleh diletakkan pada command center:
* kalendar bulanan – senang nak tanda tarikh penting bulan tersebut. Tak ada la nanti terlupa tarikh anak ada hari sukan kat sekolah ke apa kan (ni sebagai contoh)
*jam
*ruang untuk tampal bil-bil/ resit penting/kerja rumah anak
*bekas untuk letakkan surat-surat

Hook utk setiap sorg. Letak handbag dan bag Aqil kat sini.

*dry erase board – untuk conteng nota apa-apa. Boleh DIY macam Hani dah ajar kat post sebelum2 ni. Ni pun hani diy je

IKLAN

ARTIKEL MENARIK [Suami Boleh Buat Almari Simpan Tudung Isteri. Bajet Bawah RM150, Nampak Lebih Tersusun!]

Pandangan dari sebelah lain. Kos yg paling mahal kat command center hani ialah ledge dr ikea ni (rm14.90 x silap hrganya). Hani jadikan tempat letak bekas pen dan buku nota kecil. Soft Board besar beli second hand rm5 pastu lapik dgn wallpaper lebihan.

*tempat gantung beg kerja atau beg sekolah anak-anak – eloknya sediakan seorang satu tempat gantung
*siapa yang tak ada drop zone untuk letak kunci, boleh buat penyangkut kunci kat sini.

Lorong ke bilik air dan bilik tidur. Lorong comel je dan tersorok

Semoga bermanfaat.

IKLAN

Kredit: Hani Mynis

**Tawaran istimewa barangan anak pada harga istimewa, hanya di sini

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)