Kelapa parut merupakan isi daripada buah kelapa yang telah diparut, dikikis halus. Kelapa parut merupakan satu bahan penyediaan bagi menghasilkan santan kelapa dan juga untuk penyediaan kuih muih tradisional.
Namun jika penyediaan dan penyimpanan yang salah boleh menyebabkan kelapa parut cepat basi! Jom ikuti cara penyimpanan yang betul agar kelapa parut tahan lama.
Ads
Cara simpan kelapa parut supaya tahan lama:
1. Letakkan kelapa parut di dalam loyang.
2. Taburkan dan gaul garam pada parutan kelapa hingga rata. Fungsi garam adalah agen
yang bertindak sebagai anti pereputan.
3. Masukkan loyang ke dalam kukusan yg telah dipanaskan. Kukus selama 15 minit.
4. Biarkan sehingga sejuk dan masukkn ke dalam plastik. Simpan di dlm peti ais bahagian sejuk beku.
Nak dekat-dekat raya, memandangkan hujung minggu ni sesuai sangat untuk buat kuih raya. Hari ini pa&ma akan kongsikan resipi cookies dari saudari moeirajohson atau lebih dikenali sebagai MJ yang tak renyah nak buat sebab dahlah guna bahan 4 bahan je lepastu tak perlu bakar!
Masukkan 2 cawan nestum, 1 cawan white chocolate (yang telah di double boilkan) dalam mangkuk dan kacau rata.
Bentukkan doh nestum tadi di atas kertas minyak dan bentukkan doh dengan sudu bulat-bulat. Tekan doh di bahagian tengah doh dengan hujung sudu.
Picitkan nutella ke bahagian tengah cookies.
Hiaskan cookies dengan kacang hazelnut yang telah disangai.
Akhir sekali sejukkan dalam peti ais bahagian bawah selama 10 minit.
Dah siap dah. Mudah kan? cookies ni boleh disimpan pada suhu bilik.
Untuk resepi ini, kita boleh ubat suai resepi tukar kacang hazelnut dengan badam boleh, atau apa apa yang disukai dan ada. Tiada masalah. Selamat mencuba!
Cili jeruk yang sedap ialah bila dimakan rangup dikunyah. Makan char kuey teow jika tak ada cili jeruk memang tak puaslah makan. Pendek kata cili jeruk wajib ada, tak lengkap kalau tak ada.
Bagi anda yang ingin cuba membuat sendiri cili jeruk yang kekal rangup krup krup walaupun sudah berhari-hari, cuba cara seperti yang dipraktikkan oleh Farid Sham ini. Senang betul nak buat dan yang pasti bila buat sendiri sudah tentu terjamin kebersihannya.
RESIPI CILI JERUK
BAHAN-BAHAN:
Cili hijau
2 sudu makan gula
Cuka makan
Bekas berpenutup (botol jem setinggi tin susu sejat)
CARA MEMBUAT:
1. Sediakan cili hijau yang segar.
2. Potong cili hijau tadi, jangan tebal sangat dan jangan nipis sangat. Agak-agak sahaja potongannya.
3. Masukkan cili tadi ke dalam botol. Kemudian masukkan gula 2 sudu makan. Tutup penutup kemudian goncangkan botol supaya gula sekata meliputi hirisan cili hijau tadi. Jangan masukkan air. Perap selama tiga hari dalam peti sejuk. Sukatan gula ialah 2 sudu makan untuk saiz botol setinggi tin susu sejat).
4. Hari ke tiga, baru kita masukkan cuka makan separas cili potong itu. Ingat ya, jangan sesekali bubuh air. Hari ke empat cili jeruk sudah boleh dimakan.
Sebut je nuget, semua anak-anak suka makan. Namun jika pengambilan terlalu kerap tak berapa elok untuk kesihatan kerana kandungan bahan perasa dan pengawetnya tinggi.
Jadi sebagai alternatif untuk memenuhi keinginan anak, ibu boleh buat sendiri nuget yang berkhasiat untuk anak tanpa tanpa MSG, pengawet, dan kurang garam.
Dah banyak resipi nuget sihat ibu boleh cuba. Tetapi resepi chicken nugget stick yang dikongsikan oleh Puan Nurul Natasya Abidin ini sangat menarik dan nampak sedap.
RESEPI NUGGET AYAM STICK UNTUK ANAK
Ini antara bahan yang diperlukan menyediakan nuget ayam. Anak yang tak makan sayur pun akan menggemarinya.
BAHAN-BAHAN
Ayam bahagian dada – blend
Daun sup – cincang halus
Carrot – cincang halus
Tepung ubi – 2 sudu
Tepung gandum – 5 sudu
Garam secukup rasa
Lada sulah
CARA-CARA
Mula-mula, rebuskan atau kukus semua bahan. Kalau nak senang melekat pada batang aiskrim / chopstick / lidi, rebus bulat dulu kemudian baru cucuk.
Seterusnya bila dah elok dibentuk, bolehlah bekukan dalam freezer. Tujuan kita bekukan ni supaya testurnya lebih cantik, tak berderai dan kurang serap minyak bila digoreng.
Bila dah agak beku dalam freezer, bolehlah goreng dengan minyak panas macam kita goreng nugget biasa.
Masa nak goreng, gaul dengan telur dan salut dengan tepung untuk bagi rangup.
Bila dah goreng, hasilnya memang buat anak-anak tergoda. Cuma jika ada lidi senang untuk anak nak pegang tapi perlulah hati-hati untuk elakkan tercucuk ketika anak makan.
Yang penting, rasanya lagi juicy sebab guna bahan segar dan tiada tambahan perasa lain. Kalau anak susah makan nasi pun boleh buat macam ni. Sekurang-kurangnya dapat khasiat makanan sebenar.
Selamat mencuba!
Kredit: Puan Nurul Natasya Zainal Abidin
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Anak penghantar makanan dapat anugerah peminjam buku terbanyak Selangor. Seorang pelajar berusia 13 tahun dari Sekolah Menengah Kebangsaan Telok Gadong, Klang mencatat pencapaian membanggakan apabila dinobatkan sebagai peminjam buku terbanyak di Selangor, selepas berjaya meminjam sebanyak 1,378 naskhah buku sepanjang tahun lalu.