Kelapa parut merupakan isi daripada buah kelapa yang telah diparut, dikikis halus. Kelapa parut merupakan satu bahan penyediaan bagi menghasilkan santan kelapa dan juga untuk penyediaan kuih muih tradisional.
Namun jika penyediaan dan penyimpanan yang salah boleh menyebabkan kelapa parut cepat basi! Jom ikuti cara penyimpanan yang betul agar kelapa parut tahan lama.
Ads
Cara simpan kelapa parut supaya tahan lama:
1. Letakkan kelapa parut di dalam loyang.
2. Taburkan dan gaul garam pada parutan kelapa hingga rata. Fungsi garam adalah agen
yang bertindak sebagai anti pereputan.
3. Masukkan loyang ke dalam kukusan yg telah dipanaskan. Kukus selama 15 minit.
4. Biarkan sehingga sejuk dan masukkn ke dalam plastik. Simpan di dlm peti ais bahagian sejuk beku.
Kanak-kanak mana yang tidak sukakan aiskrim. Letak sahaja di depan mata, berebut-rebut keriangan. Apa kata kita cuba kelainan dengan menghasilkan sendiri aiskrim homemade untuk anak-anak di rumah.
Bukan hanya lebih sedap bahkan anak-anak dapat makan sepuasnya setiap hari. Resipi ringkas lima bahan yang dikongsikan oleh Nurulhuda Radzi ini memang mudah. Hanya satukan sahaja kesemuanya dan bland hingga sebati. Terbaik!
Anak-anak dok mintak aiskrim. Lupa pulak bekas bertutup habis. Nak letak dalam bekas besaq nanti jenuh nak basuh cawan, qeja ulang makan aiskrim ja.
Bedal ja lah cawan plastik pakai buang tu, tutup dengan plastik nasi lemak potong kecik-kecik ikat getah. Settle.
Aiskrim homemade:
1 tin susu pekat (kurang kan jika tak suka manis)
2 tin susu cair @ susu full krim
Suku tin dairy whipping cream (optional)
2 sb overlett
1 sk esen vanilla
Mix selama 25 minit.
Bahagikan kepada 3 adunan, letak emulco atau apa-apa perisa dan pewarna yang anda suka.
Masukkan dalam bekas, hiaskan lepas tu masukkan dalam freezer semalaman.
Bila bercakap tentang masak lemak cili api daging salai pastinya kita terbayang keenakan masakan ini. Lebih enak jika dapat merasai sendiri air tangan orang negeri sembilan. Memang tak akan dilupakan sampai bila-bila.
Bagi yang tercari-cari resipi mudah untuk menu ini, anda boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Super Daddy ini
Hari ni aku nak berbuka dengan hidangan istimewa sikit.
Daging Salai & Kulat Sisir Masak Lomak gaiss. Fuhhh berdesup suapnya nanti dan berdentum dia kat dalam perut. Semoga perut aku tahan lah. Aku bajet pedas dia manja-manja jer ni.
Nah resipi Masak Lemak Cili Api Daging Salai & Kulat Sisir paling mudah yakmat. Sesuai untuk nubis yan nak belajar memasak. Kulat sisir tu boleh ganti belimbing buluh atau pucuk ubi pun sodap.
Bahan diperlukan untuk projek hari ini.
500gm daging salai
1-2 cawan kulat sisir/cendawan kukur direndam dan toskan.
3 batang serai dititik
1 kotak santan. Ada santan segar lagi best.
1-3 keping asam gelugor, ikut kau lah.
1 helai daun kunyit jika ada. Hiris kecil.
4 ulas bawang merah*
1 genggam cili padi atau cili apa sahaja yang ada.*
1 inci belacan (optional)* boleh ganti ikan bilis.
1 inci halia*
2 inci kunyit hidup*
Cara melaksanakannya:
1. Kisar semua bahan bertanda * dengan sedikit air. Kemudian masukkan bahan kisar tadi ke dalam periuk. Kacau sekejap dan masukkan daging salai dan renih sambil sentiasa kacau.
2. Masukkan santan bersama serai dan asam keping dan terus kacau lagi dan lagi dan lagi. Tambah air dalam 1-2 cawan. Masukkan garam, serbuk perasa jika mahu dan kacau lagi sehingga mendidih.
3. Dah mendidih, masukkan pula kulat sisir/cendawan kukur tadi bersama hirisan daun kunyit jika ada dan kacau rata. Perlahankan api dan kacau sentiasa sehingga cendawan lembut.
Siappp.
Wajib makan dengan nasi panas okeh.
Dan lebih sedap jika makan Bersamamu.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Selalu terbiasa dengan hidangan nasi, mi dan roti, anak pun boleh jemu. Bila anak kurang selera, ibu pasti akan risau. Tak salah sekali sekala bolehlah tukarkan menu pasta pula.
Perkongsian resipi pasta daripada ibu ini nampak enak. Sesuai bagi anak-anak yang sedang berlatih menyuap makanan sendiri. Ibu-ibu yang sedang mencari resipi untuk memperkenalkan telur kepada bayi juga boleh mencuba sajian ini.
Nampak sedap, bahannya juga tidak banyak, tidak hairanlah resipi ini menerima lebih 1,000 reaksi dan beratus perkongsian daripada ibu di sebuah grup masakan bayi dan kanak-kanak.
STEAM EGG PASTA
Hari ini dinner buat STEAM EGG PASTA
Dalam steam egg ni ada rainbow pasta, sayur pakchoy yang telah blend, jagung, carrot dan serbuk ikan bilis homemade. Baby Chen Xin suka dan ini senang dipegang dan boleh makan sendiri. Hehe.. Mama hari malas suap.
Bahan-Bahan
Telur
Rainbow pasta
Sawi pakchoy
Jagung
Lobak merah
Serbuk ikan bilis
Cara membuatnya: 1. Asingkan telur kuning dan telur putih
2. Gaulkan pasta yang telah dimasak , semua sayur dengan telur putih.
3. Masukkan ke dalam bekas kaca dan steam5-8 minit.
4. Gaulkan telur kuning dan tabur atas bekas tu dan steam 5 minit. Jadi boleh nampak 2 lapisan cantik.
Ada ibu yang telah berkongsi hasil resipi ini. Apa yang menarik, ibu ini menggunakan nasi menggantikan pasta dalam sajiannya.
Saya dah try buat.sedap..saya guna nasi dalam menu ni
Dalam setiap detik kehidupan, terdapat peluang untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT. Tahun 2025 membawa pelbagai peristiwa penting dalam kalendar Islam yang penuh hikmah.Daripada...