
Anak-anak mana yang tidak suka makan ayam, lebih-lebih ayam goreng. Apa kata ubah kelainan rasa yang lebih menyihatkan buat anak-anak dan suami di rumah dengan menyediakan ayam golek pula untuk juadah berbuka petang ini.
Resipi air tangan ibu yang dikongsikan oleh anaknya, Aini Salwa Remely ini memang terbaik. Patutlah ayam golek nampak berkilat ketika dipanggang. Ada rahsianya. Ini yang dikongsikan olehnya. Jom cuba!

Resipi wajib cuba: Puteri Ayu Coklat Cheese Gebu Menyelerakan, Mesti Sekali Hadap Terus Habis!
Ni resepi anggaran sahaja sebab ikut yang nisbah mak buat 3 guni bawang. Satu periuk besar untuk niaga. So saya bagi dalam nisbah yang boleh buat 2 ekor ayam ye.
Bahan-bahan rempah:
10 bj bawang merah bombay
11 labu bawang putih
Halia- seketul (saiz 2x ibu jari)
5 batang serai
(semua ni blend)
2 sudu kecil serbuk kunyit
2 ketul gula melaka -(mak pakai nisey /gula kabung/gula nira)
3 sudu kecil garam
Masak semua bahan di atas sehingga agak pekat/kering. Rasa secukup rasa. Rempah ni memang agak manis ye, sebab tu ayam elok berkilat bila bakar atau golek.
Ambil rempah, sapu pada ayam dan perap dalam 1 jam atau lebih. Baru bakar.

Bahan Sos cicah:
10 tangkai cili kering -rebus dan blend
5 ulas bawang putih bakar blend
2 sudu kecil cuka
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu besar tepung jagung
Masak semua dengan air, dah didih baru masukkan tepung jagung. Kacau sampai pekat. Dah siap, bila sos dah sejuk
tambah dalam sos kacang tanah tumbuk dan bijan.

Ni mak saya niaga ayam golek, memang ada mesin khas. Jadi kawan-kawan boleh masuk dalam oven sekor terus atau potong belah bakar macam Bbq.
Resipi wajib cuba: Talam Gula Merah Persis Air Tangan Ibu, Lembut & Cukup Berlemak, Sedap!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!



Potong roti gardinear kepada empat bahagian.
Sapu buttercup..nak guna margerin pun boleh terpulang ikut citarasa ye.
Dah sapu dengan butter cup.
Tabur sedikit gula pasir.
Senang buat banyak-banyak sambil buat kerja lain bakar je sesambil menunggu turn.
Ibu dini guna air fryer je.Nak guna oven pun boleh. Set time 10 minit dulu, kalau belum garing tambah time sikit lagi. Agak agak lah ye uolls..tengok pada warna roti tu nanti.
Ni rupe yang dah siap bakar.
Satu buku roti gardinear panjang dapat banyak ni. Boleh lah kudap-kudap masa hujan ni minum dengan air kopi o.











