Sagu gula Melaka 1 adunan 2 versi, Boleh Makan Dengan Sos Kastard Atau Kelapa Parut

Share

Sagu gula Melaka antara makanan tradisi kegemaran ramai. Lebih sedap jika dimakan sejuk-sejuk. Memang nikmat! Jom cuba resipi sagu gula Melaka dua versi dengan hanya menggunakan satu adunan.

Sagu gula Melaka 1 adunan 2 versi. Nak makan dengan sos kastard atau pun dengan kelapa.

Cikza bagi resepi sekali.

Sagu Gula Melaka

Bahan-bahan:

3 cawan sagu (direbus separuh masak dan di lalu bwah air mengalir untuk buang kanji, ketepikan)
3 keping gula Melaka
Gula pasir secukup rasa
1 liter Air
Daun pandan

Cara penyediaan:

Dalam periuk masukkan 3 keping nise atau pun gula Melaka sedikit gula pasir, air dan daun pandan disimpul. Air dalam 1 litter. Dah menggelegak masukkan sagu tadi kacau sampai masak dah tak ada yang biji putih-putih. Angkat dan boleh lah masukkan kedalam loyang. Betul-betul sejuk baru potong.

Sagu Gula Melaka Sos Kastard

Sos Kastard

Bahan-bahan:

1 tin susu cair
1 Sb tpg kastard
Sedikit garam dan daun pandan

Cara penyediaan:

Masak kesemua bahan diatas api sampai menggelegak. Siap boleh tuang di atas sagu yang telah disejukkan tadi.

Sagu Gula Melaka Dengan Kelapa

Bahan-bahan:

Kelapa parut (agak-agak)
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

Kelapa ambil yang putih sahaja dan dikukus sekejap. Setelah dikukus boleh gaul dengan garam. Potong kuih sagu yang disejukkan terlebih dahulu tadi. Golek-golek kan dengan kelapa. Siap untuk dihidang!

Kredit: Noriza awang hamat

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Pa&Ma BF VIP Eksklusif mengalu-alukan ibu yang sedang hamil dan menyusu anak mendaftar sebagai peserta. Harga promosi pendaftaran peserta hanya RM20 sahaja. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

Published by
NuFa