Sagu Gula Melaka Elok Kejadiannya. Tak Bergumpal, Sedapnya Makan Sejuk-Sejuk!

Share

Musim panas sekarang ni, bila makan sagu gula melaka pun sedap juga. Letak dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, memang terbaik. Bestnya sagu ni ibu boleh buat juadah minum petang atau pencuci mulut seisi keluarga.

Cuma yang menjadi masalahnya, ramai yang kurang arif untuk masak sagu dan mendapat biji yang cantik. Sebabnya sagu ni kalau tak dimasak betul-betul akan terasa mentah ditengah atau jika terlebih masak pula akan jadi bergumpal dan melekat. Nak makan pun jadi tak sedap.

Bagi anda yang tertanya cara nak buat sagu yang teksturnya cantik dan elok, tip yang dikongsikan oleh Waniy SH ini boleh anda cuba. Mesti suami dan anak suka.

1. Air dah mendidih baru masukkan sagu.

Air mesti banyak. Bila air betul-betul mendidih baru masukkan sagu

2. Masak sampai tiada warna putih sagu.

Dah tiada putih-putih tu maknanya sagu dah masak

3. Siram air.

Siram dengan air untuk kurangkan kanji sagu

4. Masukkan dalam air lepas siram.

Letak dalam bekas berisi air

5. Tapis. Letak pewarna.

Tapis masukkan dalam bekas
Letak pewarna

6. Biar dalam 10 minit. Siram sekali lagi.

Siram sekali lagi dengan air tapis

7. Siap.

Masukkan dalam mangkuk dan bolehlah letakkan susu dan gula melaka

Alhamdulillah helok kejadian dia dan bolehlah dimakan dengan penuh nikmat❤️

Kredit: Waniy SH

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

 

Published by
Wan Amy