Siapa kata anak kecil tak boleh makan sambal? Anak- anak kecil pun boleh makan sambal juga tau. Tapi bahannya haruslah sesuai dengan usia anak- anak. Tak boleh pedas seperti sajian biasa. Bimbang anak- anak akan sakit perut pula nanti. Cara nak buat pun senang je tau hidangan ini.
Para ibu boleh campuarkan banyak sayur untuk menambah khasiat dalam pes sambal untuk anak- anak supaya anak- anak lagi sihat tubuh badannya. Pes sambal boleh digunakan untuk makan bersama ikan, ayam, udang, sotong dan lain- lain. Satu pes sambal boleh dipelbagaikan. Mudah untuk para ibu yang bekerja. Tinggal panaskan je.
Jom lihat resepi pes sambal yang dikongsikan. Resepi ini dikongsikan oleh Nur Efa di Kumpulan Facebook Resepi Makanan Bayi.
RESEPI PES SAMBAL
Menu anak 1 tahun 2 bulan | Corrected age (CA) 10 bulan. Sambal ikan versi baby… no salt and no sugar pun sedap. Bahan- bahan: – Capsicum merah 1 biji (buang biji- biji dalam tu) – Bawang besar 1 biji – Bawang putih 3- 4 ulas – Carrot (separuh sahaja) *optional*
Cara- cara: 1. Kisarkan kesemua bahan dan boleh bungkuskan kecil- kecil dan simpan dalam peti sejuk.
Ads
Bahan- bahan lain: – Ikan (ikut suka hati nak guna ikan apa) dan lumur dengan serbuk kunyit sikit. – Serbuk ikan bilis saya beli jenama Izzly – Sedikit minyak masak
Cara- cara: 1. Goreng ikan terlebih dahulu. 2. Kemudian, asingkan isi dari tulang. (boleh guna ikan tenggiri jika risau anak tertelan tulang) 3. Tumis bahan kisar tadi sampai naik minyak. 4. Kemudian, masukkan serbuk ikan bilis, nak sedap lagi… boleh letak unsalted butter untuk buatkan sambal tu rasa lebih lemak.
Mudah je resepi pes sambal versi baby ni. Jimat masa nak buat. Bahan pun tak terlalu banyak nak digunakan. Boleh beli di kedai berdekatan rumah je. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!
Ada waktunya, anak-anak kita pun mula bosan untuk makan nasi. Sesekali kita ubah selera dengan pilihan barat namun bukan aneka pasta tetapi sediakan menu simple, Baked Carbonara Cheese Meatball untuk anak. Anak pasti makan berebut-rebut.
Resipi yang dikongsikan oleh Farhana Azwa Nadzri ini cukup mudah hendak disediakan. Hanya tumiskan sekejap dan kemudiannya dibakar hingga masak. Keju meleleh pasti buat anak tak senang duduk menunggu juadah siap. Jom cuba!
Baked Carbonara Cheese Meatball untuk potluck. Memandangkan ada yang suruh share resepi kita share kat sini la.
Bahan-bahan untuk Baked Carbonara Cheese Meatball. Cendawan butang dalam tin dengan kiub pati ayam tak dak dalam gambaq.
Tumis bawang merah dan bawang putih. Masukkan meatball, cendawan butang, brokolli (lagi sedap pakai capsicum tapi tak dak), goreng sampai meatball garing.
Masukkan dalam tray. Untuk sos dia masukkan sos carbonara prego 1 tin, susu kotak 1 cawan, kiub pati ayam setengah ketui & lada hitam. Masak sampai mendidih.
Tuang sos atas meatball tadi.
Susun cheese atas dia. Lagi sedap pakai mozarella tapi stok tak dak guna cheddar cheese ja.
Bakar dalam oven selama 20 minit suhu 170 darjah celcius. Wallah.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Setiap kali nak buat ‘open house’ pasti pening kepala menu apa yang nak dihidang kepada tetamu untuk menjamu selera kan? Hari ini pa&ma akan kongsikan satu resipi yang lengkap dan mudah dari saudari Mariana Zainal iaitu set Nasi Beriani. Confirm jadi! Pesanan tulus ikhlas dari saudari Mariana Zainal ialah ikut sebiji resipi ini jangan derhaka mesti jadi!
1. Nasi
Bahan-bahan:
5 cawan beras BASMATHI PUSA GOLD JASMINE (basuh dan terus tapis) nak beras elok dan panjang seeloknya rendam 30 minit
6 cawan air
1/2 cawan susu cair
4-5 pcs bunga lawang
3 biji tomato potong dadu
3 sdb rempah beriani
1/2 sdb gula
1/2 sdb garam (boleh tambah)
Sedikit pewarna kuning + 4 sdb air (ada safron lagi cun)
2 sdb membukit minyak sapi (buh mentega pun boleh kalo tiada minyak sapi)
1 senduk minyak masak
Bahan kisar
2 biji bawang besar
7-8 ulas bawang putih
2 halia (sebesar ibu jari)
Cara Penyediaan:
1. Didihkan 6 1/2 cawan air dalam rice cooker hingga mendidih.
2. Panaskan minyak sapi dan minyak dalam kuali. Tumis bunga lawang dan bahan kisar hingga naik minyak, masukkan rempah beriani kacau hingga rempah masak elok..masukkan tomato,gula dan garam dan kacau rata. Perlahankan api, bila dah menggelegak boleh masukkan susu. Biar sehingga mendidih panas dan masukkan beras boleh tutup api.
3. Masukkan bahan tumis dan beras yang di tumis tadi ke dalam rice cooker bila air dah mendidih dan sesuaikan rasa. Kemudian tutup periuk nasi dan tekan cook. Bila dah masak jangan kacau dahulu, lalukan pewarna kuning yang dah dicampur air tadi dan bolehlah tutup periuk nasi.
4. Bila nasi dah betul-betul masak elok, barulah kacau perlahan-lahan guna garfu untuk elakkan nasi patah.
2. Daging Masak Hitam Kerisik
Bahan-bahan
1 kilo daging (rebus hingga empuk dan potong ikut suka)
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga lawang
1 1/2 pcs asam keping (kalo nak guna air asam jawa guna 1/2 cawan)
2 sdb gula
Kicap manis secukupnya
Kicap masin secukupnya
Sedikit bahan perasa(jika suka)
2 peket kecik kerisik
3 batang serai(diketuk)
2 cawan air
3 senduk minyak untuk menumis
Bahan kisar:
18-20tangkai cili kering (ikut suka pedas)
2 biji bawang besar(kalo x berapa besar buh 3 biji)
5-6 ulas bawang putih
2 sdb biji ketumbar
2 sdb jintan manis
2 halia (sebesar ibu jari)
3 batang serai (kisar semua bahan ini)
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan masukkan serai, goreng sekejap. Kemudian, masukkan bunga lawang dan kulit kayu manis bila dah wangi masukkan bahan kisar, asam keping dan gula, tumis hingga bahan kisar naik minyak elok. Masukkan kerisik, kicap manis dan kicap masin. Bila dah naik minyak, masukkan daging dan air.
2. Masak hingga kuah pekat dan daging elok lembut. Kalau daging tak empuk letakkan sedikit air dan masak hingga empuk.
3. Ayam Goreng Special
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
1/2 sdt serbuk lada hitam
Bahan tumbuk:
7-8 ulas bawang putih
1 halia (sebesar ibu jari)
1 ketul pati ayam
Cara penyediaan:
1. Gaul ayam dengan semua bahan di atas. Perap 10-15minit.
2. Panaskan minyak, goreng hingga masak.
Selamat mencuba! semoga kena dengan citarasa anda dan tetamu.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sempena musim doyan ni, macam-macam lah menu boleh kita buat sambil beraksi di dapur tau. Contohnya buah durian yang mengkal sedikit, usahlah dibuang. Masih boleh dijadikan bahan asas masak cucur durian tau.
Bahan-bahan:
10 ulas isi Durian
2 cawan tepung jagung
4 sudu besar susu pekat
Garam, gula & air
Caranya:
1. Ambil ulas durian mengkal dan asingkan dalam besen
2. Kemudiam, tambahkan sedikit tepung jagung untuk rasa rangup crunchy, susu pekat untuk kasi pekat serta sedikit garam, gula dan air ke dalam ramuan itu.
3. Gaulkan kesemua bahan ini sehingga sebati dan menjadi sedikit likat.
4. Panaskan minyak ke dalam kuali, kemudian tunggu sehingga minyak betul-betul panas
5. Titiskan bancuhan durian berbulat-bulat ke dalam kuali dan tunggu sehingga keras menguning jadi bentuk cucor bebola
6. Toskan cucor durian itu, kemudian jamu dan makan ngap sap sap sui. Sulam pulak dengan ayo teh panas, zapppppp habis licin.
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kenapa ibu bapa patut hantar anak-Anak ke tadika lebih awal. Pendidikan awal kanak-kanak adalah asas penting untuk membentuk keperibadian, kemahiran sosial, dan kognitif anak-anak.