Menu telur antara yang menjadi pilihan seisi keluarga dan paling mudah nak sediakan dalam apa keadaan sekalipun. Sama ada untuk hidangan sarapan pagi, makan tengah hari atau makan malam.
Walaupun hanya digoreng dan diletakkan kicap sahaja, dah cukup membuka selera seisi keluarga. Sedar tak sedar, sepinggan nasi tak cukup. Selain menu telur kicap, ada beberapa lagi menu istimewa berasaskan telur.
Kebetulan sekarang di bulan Ramadan, pastinya kita sebagai ibu nak cuba sediakan menu yang sedap untuk membuka selera anak-anak. Apa kata cuba masak sambal telur pecah 3 rasa.
Resipi ini dianggap menu penyelamat jika dah kesuntukan masa lagi-lagi bagi ibu yang bekerja dan samai rumah pun dah agak lambat. Bukan itu saja, jika terlewat sikit bangun sahur pun masih sempat sediakan menu ini. Makan pula dengan nasi panas-panas memang tak pandang kiri kanan.
Berikut dikongsikan resepi sambal telur pecah 3 rasa hasil air tangan Liza Idris. Boleh terus simpan siap-siap menu ni untuk masak!
RESEPI SAMBAL TELUR PECAH 3 RASA
Nah, menu sahur simple “Telur Pecah Sambal 3 Rasa”. Boleh masak untuk sahur esok.
BAHAN-BAHAN:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 biji telur ayam
3 sudu cili kering
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 cawan air
Sedikit daun bawang jika ada
CARA-CARA
Cara masak ada pada setiap gambar. Jom kita mulakan.
Ads
1. Tumis
Mula-mula panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih yang dihiris halus.
2. Masukkan cili
Bila dah kekuningan dan naik bau, masuk 3 sudu cili kering. Tumis lagi sampai pecah minyak.
3. Masukkan sos
Ads
Masuk pula 3 beradik sos tiram, tomato dan cili. Kacau sama rata. Hidup mesti adil.
Pastikan sambal masak elok dan pecah minyak. Barulah masakan jadi sedap.
4. Bubuh sedikit air
Masuk pula air dan kacau lagi. Tunggu sampai kuah sedikit pekat.
5. Perasakan
Rasalah sikit, kalau ada yang kurang boleh tambah gula dan garam.
Ads
6. Pecah Telur
Rasa kuah dah sempoi, pecah je telur macam saya buat tu.
7. Taburkan Daun Sup
Tabur daun sup kalau ada dalam peti ais. Tak letak pun sedap je. Saja la serabutkan dalam kuali tu.
Kita biarkan dulu sekejap sebab tak nak telur tu pecah. Ada yang suka pecah bolehlah kacau.
8. Terbalikkan
Terbalikkan telur tu kalau nak bagi masak sama rata. Agak-agak dah masak, bolehlah tutup api. SIAP!
Haa mudah sangat kan! Sedap tu dah tentu. Bahan-bahannya semua yang memang ada di dapur. Wajib cuba, gerenti puas hati!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Puding roti antara pencuci mulut yang sangat mudah disediakan. Hanya guna beberapa bahan saja, tak perlu nak mixer atau guna sukatan pun dah boleh hidang pada ahli keluarga.
Biasanya puding roti ni menggunakan roti biasa je tapi kali ini menggunakan roti coklat dan susu coklat. Nak tahu macam mana step by step pembuatannya, ini resipi dikongsikan Munirah Jasamai.
Penyek roti dulu dalam dulang, kami lapik baking paper senang nak handle, nk bawak keluaq ka apa, tarik baking paper tu jaa
Hampa pukul 2 biji telur + 2 kotak susu coklat tu dengan apa pon buleh aih, jnji dia sebati semua pastu tuang atas roti dipenyek tadi
Biaq sat tak pa, biaq roti tu semua terendam kembang dlm susu yg dicurahkan
Boleh bakar dalam oven yang dah dipanaskan dulu dalam 10 minit suhu 180′, lepas dah panaskan oven baru bawa masuk yang dah ready dalam 30min suhu 180′, macam mana hampa nak tau dh masak, susu atas tu keras gitu, bau pon semerbak dah, cucuk pi dengan lidi tgk melekat ke dak pon buleh.
Dah lepas bakar, bagi sejuk, pastu masuk peti ais
Sos creamy
1tin susu cair
1 tin air hampa sukat dlm tin yg sama
1/2 sudu tepung jagung
1 sudu tepung kastard
5 sudu gula
Buka api perlahan je kacau sampai kental, dah siap hampa bagi sejuk letak dalam peti ais.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Dadih pencuci mulut paling mudah dan cepat disediakan. Hanya guna dua bahan utama iaitu susu dan agar-agar, pastinya dadih akan menjadi menu kesukaan anak-anak. Bukan sahaja kanak-kanak yang suka, orang dewasa pun akan menggemarinya kerana rasanya yang mengamit kenangan masa kecil.
Teksturnya yang lembut dan mudah cair dalam mulut ini mungkin boleh dijadikan salah satu juadah berbuka puasa lagi-lagi dalam keadaan cuaca yang panas.
Resepi yang dikongsikan oleh Afieyza Isahak ini hanya dengan menggunakan susu full cream. Confirm sedap!
Dadih Susu full cream
Sungguh, sangat-sangat sedap! Macam dadih yang dimakan masa kecil-kecil dulu. Teksturnya yang lembut. Bila masuk mulut, percikkan dia itu buat kita imbau kembali kenangan masa lalu. Rasa sejuk yang turun ke tekak perlahan-lahan. Perghh, syahdu baq hang!
Okey, Cik Fieyza salin resepi di sini andai ada yang belum pernah buat. Tak rugi cuba! Kredit resepi untuk Puan Niswah Hasina.
Bahan-bahan
1 liter susu kotak (Ducth Lady Full Cream Milk)
Agar-agar tali 20 gram. Guna 1/3 saja.
Gula ikut kemanisan sendiri
Garam secubit rasa
1 liter air masak/tapis – untuk masak agar-agar
Cara-cara
1. Masak agar-agar bersama air masak sehingga larut.
2. Kemudian, masukkan gula, garam dan susu kotak. Kacau sebati dan suaikan dengan citarasa anda. Cukup sampai naik wap dan boleh tutup api.
3. Biarkan sejuk sedikit, kemudian tapis ke dalam bekas dan simpan dalam peti ais.
Sosej antara makanan yang cukup mudah disediakan pada anak. Pun begitu sosej yang dijual di kedai pastinya meragukan malah sememangnya tidak digalakkan kepada anak kita.
Menyediakan sosej sendiri di rumah pastinya lebih selamat, bersih dan terjamin kandungannya pada anak kita. Resipi mudah yang dikongsikan oleh Rosmizah Yussof ini mama wajib cuba. Jom cuba sediakan sendiri pada anak!
Bila dah start sekolah mesti mak-mak dah mula fikir nak bawakkan bekal apa untuk anak-anak. Jomlah buat sosej sendiri. Lebih terjamin kebersihan dan kandungannya.
Bahan-bahan:
4 ketul dada ayam
1/2 batang lobak merah potong nipis (boleh masukkan sayur lain jika suka)
3 batang daun sup
1 ulas bawang besar dihiris nipis
3 ulas bawang putih
Sedikit garam
1 sudu stok ayam(boleh guna 1 ketul kiub ayam)
Campurkan semua bahan dalam blender dan blender sampai lumat.
Bahan yang telah siap dikisar. Kalau agak pekat sangat boleh tambah sedikit air untuk memudahkan dipaipkan dalam plastik. Kaub balikkan supaya sebati.
Masukkan dalam plastik dan gunting bahagian hujung.
Picitkan dalam plastik aiskrim. Pastikan hujung lagi satu plastik aiskrim dipotong supaya tiada tekanan udara dan memudahkan adunan dimasukkan.
Ikat kedua-dua hujung plastik aiskrim.
Untuk yang tak suka guna plastik boleh bungkus guna daun pisang atau aluminium foil. Paipkan adunan memanjang ikut kesesuaian. Gulung adunan dan ikat bahagian hujung kanan kirim daun.
Adunan yang telah siap dibungkus.
Masukkan dalam pengukus dan kukus dalam 15-20 minit.
Buka pembalut sosej.
Panaskan minyak dan boleh digoreng. Goreng dan balik-balikkan sampai kekuningan. Boleh juga di grill atau bakar dalam oven.
Sosej yang telah siap digoreng. Jika lebih bolehlah simpan dalam bekas dan difrozenkan.
Selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.