Baru memasuki minggu kedua raya, sudah semestinya kuih raya menjadi perhatian. Balang yang kosong harus diganti. Apa kata kali ini anda cuba pula resipi Biscoff Cheese Tart ini. Laju anak makan.
Resipi yang dikongsikan oleh Farisha Sofea ini cukup mudah dan paling penting sedap. Jom cuba!
Bahan Bahan :
Untuk Kulit Tart :
125g mentega tanpa garam
1 biji kuning telur
1 sk esen vanilla
2 sb sapuan biscoff
2 sb serbuk biscoff
1/4 sk garam
1/2 cawan gula aising ( diayak )
2 cawan tepung gandum
Untuk Krim Keju :
500g krim keju
3/4 cawan gula aising
1 sk esen vanilla
2 sb mentega tanpa garam
3 sb telur
Kacau mentega bersama gula aising sehingga sebati. Masukkan pula bahan bahan yang lain dan kacau sebati.
Ads
Pastikan tepung dimasukkan sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga adunan menjadi doh. Simpan doh didalam peti sejuk selama beberapa jam sebelum digunakan.
Sementara itu, sediakan bahan krim keju. Pukul krim keju bersama gula aising dan esen vanilla sehingga sebati. Masukkan mentega dan juga telur. Kacau rata.
Masukkan adunan ke dalam piping bag dan simpan di dalam peti sejuk. Apabila doh sudah sedia digunakan , ambil sedikit doh dan masukkan ke dalam acuan tart.
Ratakan doh dan buang lebihan kulit tart. Ulang proses sehingga selesai.
Ads
Bakar kulit tart pada suhu 180• selama 25 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing.
Setelah masak, biarkan kulit tart sejuk seketika sebelum digunakan. Setelah sejuk, letakkan sedikit sapuan biscoff ke dalam kulit tart dan paipkan pula adunan krim keju di atasnya.
Bakar cheese tart selama 5 – 10 minit. Untuk bahagian topping cheese tart pula, cairkan sedikit sapuan biscoff dan tuangkan di atas cheese tart. Taburkan juga serbuk biscoff .
Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Rendang tok adalah antara variasi rendang yang paling enak kerana rasa daging yang diperap dan direneh dengan rempah ratus.
Mungkin ada yang ingat nak sediakan rendang tok ni renyah, tapi sebenarnya mudah je. Jom ikuti resepi ini.
RENDANG TOK PERAK
(A) Bahan-bahan :
(untuk diperap dengan daging)
• 1 kg daging potong kiub 3×3 inchi
• *20 tangkai cili kering
• *4 biji bawang besar
• *6 ulas bawang putih
• *4 inchi halia
• *4 inchi lengkuas
• *1 ketul isi kunyit
• *4 batang serai
• *2 sudu makan jintan manis
• *2 sudu makan jintan putih
• *2 sudu makan ketumbar
• *2 sudu makan lada hitam
• *5 biji buah keras
(Semua bahan bertanda * dikisar halus, bahan rempah ratus disangai sekejap sebelum dikisar, satukan semua bahan dgn daging dan perap semalaman dalam peti sejuk)
(B) Bahan-bahan :
• 500ml santan pekat @ dr 2 biji kelapa
• 5 sudu makan kerisik
• 5 sudu makan gula merah @ gula melaka
• 1 cawan air asam jawa dari 2 sudu asam
• Garam & gula secukupnya
• Air secukupnya
(C) Bahan-bahan :
(penumis)
• 2 keping kulit kayu manis
• 4 kuntum bunga lawang
• 8 kuntum cengkih
• 8 biji pelaga
• 2 helai daun pandan potong pendek-pendek
• 1 senduk minyak untuk menumis
Cara-caranya :
• Panaskan minyak dan tumis semua bahan (C) hingga naik bau, masukkan bahan (A) iaitu daging yang telah diperap semalaman dan diikuti dengan semua bahan (B), gaul rata dan masak dengan api sederhana hingga daging empuk dan rendang sejat, kacau dengan kerap bagi mengelakkan bahagian bawah menjadi hangit…(boleh tutup api ikut tahap kelembapan rendang yang anda suka, rendang tok boleh bertahan lama jika dikeringkan hingga bahan rencahnya menjadi serbuk)
Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Selain nasi, lempeng adalah makanan yang mudah disediakan buat anak. Malah struktur lempeng juga lebih mudah dipegang membuatkan anak lebih selesa untuk makan sendiri.
Bukan lempeng pisang biasa tetapi Lempeng Berlauk yang dikongsikan oleh ibu, Rarra Sakura ini buat anak kembarnya memang awesome. Ilham kreatif bagi anak yang tidak mahu makan nasi.
Lempeng Nasi Berlauk namanya. Hari-hari mommy perah idea tau. Arini mommy terpikir nak buat lempeng nasi tapi full nutrien. Mommy rasa nak lompat tinggi sebab lempeng abis twins makan.
Sebenarnya twins suka je nasi tapi depa reject bila nasi yang solid molid tu dihidangkan depan mata. Dia punya geram nak sepahkan. Bila suap dia luahkan dan kutip balik sebab nak suap sendiri. Tapi tak pe, bila nasi tu kita kreatifkan…elok je depa makan. Ok jom tengok cara mommy tipu twins.
1 cawan nasi
1 cawan tepung
1 cawan 1/2 air diblend (tak perlu hancur sangat)
Rebus brokoli dan karot sekejap je. Pastu potong-potong. Manakala baby spinach just potong-potong je.
Sediakan jugak ayam rebus atau ayam goreng atau daging. Potong halus. Bagus guna part dada.
Campur semua bahan dan gaul sebati. Panaskan kuali, leser minyak sikit. Ambil sesenduk batter, buat macam lempeng.
Lepas tu bila dah masak, potong halus or dadu. Bagi je anak makan sambil di pantau oleh parent. Insyaallah dia suka, tak luah dan HABIS..
Selamat mencuba mom & dad.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bagi penggemar sambal garing pedas pastinya stok di rumah tidak pernah putus-putus. Semuanya bagi menaikkan lagi selera kita ketika makan bersama nasi. Tak perlu beli, apa kata kali ini kita hasilkan sendiri sambal garing pedas ini di rumah.
Resipi terpaling ringkas yang disediakan oleh Siti Zubaidah Hassan ini pasti buat anda teruja. Senang sangat! Jom buat stok!
Siappp. Sambal Garing Pedas Homemade!
Bahan-bahannya:
Cili kering yang pedas
Ikan bilis (goreng garing)
Bawang merah (goreng garing)
Bawang putih (goreng garing )
Garam halus
Cuci dan toskan cili kering kemudian goreng dengan minyak. Jangan lama sebab cepat kering.
Kemudian blend kering dengan sedikit garam. Guna garam halus.
Panaskan sedikit minyak (2,3 sudu makan) guna api kecil.
Masukkan semua bahan, kacau bila sebati. Tunggu sejuk boleh simpan dalam bekas.
Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Setelah berusia hampir dua bulan, Datin Almy Nadia memuat naik wajah buah hati kelimanya bersama suami, Datuk Fizz Fairuz.Menerusi Instagramnya, ibu kepada lima cahaya...