Roti rangup dengan telur sememangnya jadi kesukaan anak-anak kita. Apa kata kali ini kita tambahkan sedikit kuah santan pekat, Roti Siro Kelate pula untuk minum petang keluarga.
Resipi simple tapi sedap. Jom cuba perkongsian resipi Myra Edora.
Hari ni Mek Yaa nak share resipi Siro Roti Kelate Legend versi Mekya.Mek Yaa suka masak simple-simple aje. Yang penting cepat, sedap dan menyelarakan.
Bahan-bahan:
Roti bantal
Gula
Garam
Telur
Daun pandan
Santan
Minyak
First, letak santan atas api dengan api yang perlahan, then kacau sehingga menggelegak. Takleh berhenti kacau, nanti santan jadi beketul-ketul. Tak enak gais. Bila dah menggelegak masukkan garam, gula, daun pandan. Secukup rasa ye.
Ads
Roti potong macam ni ye. Sementara roti potong, panaskan api untuk kita nak goreng roti jap lagi ye.
Sementara api panas, roti yang dipotong tadi celupkan dalam telur dan goreng.
Goreng sampai kekuningan.
Ads
Roti yang dah digoreng, nanti toskan dulu ya.
Lepas tu masukkan sekejap dalam kuah santan dan angkat. Sira kan kuah santan di atasnya.
Ads
Hah! Kan dah siapp, senang saja gais. Tak teliur ke gais. Selamat mencuba!
P/s Letak dalam peti sejuk lagi sedap gais. Lets do it👍
Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Anak mama suka makan pisang? Pisang sebenarnya kaya dengan pelbagai nutrien penting. Antaranya kalium, iaitu mineral yang membantu mengawal tekanan darah dan mengelakkan kerapuhan tulang.
Pisang bukan hanya boleh dimakan terus malah boleh diolah menjadi pelbagai menu menarik untuk anak. Jom ikuti resipi mudah milky banana stick ni. Confirm anak suka!
MILKY BANANA STICK VERSI BABY 💓
Bahan Bahan:
Bahan A:
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan susu tepung
1 sb serbuk keju Fawwaz The Little Kitchen ( AN_babyfood )
1 sb madu ( 1 tahun ke atas )
1/2 cawan susu penuh krim ( sejuk )
Bahan B:
Bubur kasar Fawwaz The Little Kitchen ( dikisar halus )
Bahan Lain:
Pisang emas secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Batang aiskrim
Cara Cara:
Satukan ke semua Bahan A kecuali susu. Kacau sebati. Tuangkan susu sedikit demi sedikit sehingga mendapat tekstur adunan yang sesuai .
Di dalam bekas lain, tuangkan bahan B. Masukkan pisang ke dalam Bahan A dan gaul sehingga pisang bersalut adunan tepung sepenuhnya. Golekkan pisang ke dalam Bahan B . Ulang proses sehingga selesai.
Panaskan minyak. gorengkan stik pisang sehingga garing dan keperangan. Angkat dan toskan. Cucukkan batang aiskrim pada setiap stik tersebut. Siap , hasilnya rangup diluar tetapi lembut dan manis di dalam .
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Aneka kerepek dan kuih-kuih pedas antara yang begitu disukai sepanjang beraya. Kuih siput menu tradisi tak pernah ketinggalan malah paling layan makan sambil menonton televisyen bersama anak-anak.
Nak tahu apa resipi kuih siput jadi lagi sedap dan rangup? Jom ikuti resipi perkongsian Fatin Harnita ini. Memang sedap!
Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
3 sudu cili kisar (nak pedas tambah lagi)
1 paket kecil rempah kari daging (nak letak pun boleh tak nak letak pun ok saja)
2 biji telur
1 cawan mentega cairkan
1 cawan air (letak sekali dengan garam )
Garam secukupnya
Masukkan semua bahan-bahan di atas tepung gandum, cili kisar, rempah kari, telur, mentega yang sudah dicairkan dan air garam. Gaulkan sehingga menjadi doh.
Bila doh dah sebati (tak keras, tak lembut dan betul-betul sesuai untuk diterap nanti), bolehlah gentel kecil-kecil dahulu sebelum diterap di atas papan penerap siput.
Bila semuanya siap, panaskan minyak dan goreng hingga keperangan.
Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Masakan telur bumbu kuning pedas ini berasal dari Indonesia dan seperti yang kita ketahui, makanan yang berasal dari seberang biasanya cukup dengan rasa pedas. Sudah pasti masakan yang pedas dari seberang ini sangat disukai oleh rakyat Malaysia.
Saya first time masak resepi ni. Ambil dalam group ni jugak. Sedap sangat. Kuah pun pekat Terima kasih owner punya resepi. Saya copy paste resepi balik ye 🤗
RESEPI TELUR BUMBU KUNING PEDAS(INDONESIA)
BAHAN-BAHAN:
Telur 8 biji ( direbus dan dibuang kulit )
Serai 1 batang ( dititik )
Cili padi hijau 10 batang
Lengkuas 3 cm dihiris
Tomato ( dibelah )
2 helai Daun limau purut ( dihiris )
1 helai Daun kunyit ( dihiris )
Santan fresh 700ml
Serbuk perasa
Garam
1-1½ cawan minyak
Bawang besar 1-2 biji ✨
Bawang putih 4 ulas ✨
Halia 3cm ✨
Kunyit hidup 3cm✨
Cili hijau 3 batang ✨
Cili padi hijau 10 batang ✨
Cili kering 7-10batang ✨
P/S = • Gunting cili kering dan rebuskan sehingga lembut . Toskan airnya dan bilas cili kering yang telah direbus tadi .
• Kisarkan sekali dengan bahan yang bertanda ✨
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak untuk menggoreng telur . ( Pastikan minyak betul2 panas ) dan masukkan telur , Goreng sehingga 1-2 minit ,. ATAU kulit telur diluar sedikit garing . Angkat dan ketepikan .
2. Gunakan minyak yg sama , tumis bahan yg telah dikisar tadi sehingga pecah minyak dan sedikit kering .
3. Masukkan santan ( API perlahan ) dan Gaulkan Dan masak sehingga sedikit kering
4. Kemudian,Masukkan serai , lengkuas , cili padi hijau , tomato , daun limau purut dan daun kunyit . Kemudian Gaulkan sehingga kering Dan pecah minyak
5. Masukkan garam dan serbuk perasa . Gaulkan rata
6. Masukkan telur yg telah digoreng tadi dan masakkan ia seketika
7. Angkat dan siap untuk dihidang
Kredit: Nurul Ateekah
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Anak bongsu menyusul pergi sebulan selepas isteri dan anak sulung terkorban kemalangan jalan raya. Seorang bapa sekali lagi diuji apabila anak bongsunya menghembuskan nafas terakhir di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu, hanya sebulan selepas kehilangan isteri dan anak sulung dalam kemalangan.