Bakar sudah, goreng pun sudah, apa kata kali ini kita cuba roti kukus pula untuk sajian sekeluarga. Roti yang dikukus dengan cheese dan sosej ini buat anak makan bertambah. Lagi lembut dan sedap.
Menu ringkas, lazat mengenyangkan kesukaan anak kaktom, patrick. Menu yang kaktom reka sendiri sebab dah jemu dok buat yang goreng try buat stim pulak. Alhamdulilah lagi best. Roti lembut dan sihat sikit la sebab tak pakai minyak. Hnya rebus dan kukus je.
Saja kongsi dengan kawan-kawan semua kot ada yang nak buat sebab bahan sikit dan cara buat mudah saja. Cuba la mesti anak-anak suka.
Bahan-bahan: Roti Hotdog -tak kisah jenama apa Ramly Frankfurter Lembu / Sosej -nak pakai ayam pun boleh ikut citarasa Cheesedale Mayones -kalau suka sos boleh la pakai
Rebus sosej dan toskan.
Ambil roti, belah tengah dan sapukan mayones di dalam. Kalau suka sos boleh sapu sekali time ni atau nak letak masa lepas masak pun boleh.
Sumbatkan sosej pada roti.
Ads
Kerat kepingan cheese jadi beberapa bahagian. Anggaran besar ikut suka hati. Kalau suka cheese banyak potong 2.
Lapiskan kepingan cheese di atas sosej tadi.
Panaskan air periuk kukus sampai menggelegak dan susun roti-roti tadi dalam periuk. Make sure air betul-betul menggelegak dan periuk berwap. Kalau takut roti melekat di periuk boleh letak atas pinggan sebagai alas.
Ads
Tutup tudung periuk dan kecilkan api. Kukus selama 2 minit paling maksima atau sampai cheese cair dan roti panas serta lembut.
Hasilnya, Roti Hotdog Steam Berkeju.
* Kalau suka boleh letak sos cili / tomato / blackpepper di atas dan terus ngap!
Hidangan yg mudah, ringkas, cepat, lazat dan kenyang!
Nak bawa anak dekati alam dan jalan hujung minggu, jom ke Farm In The City.
Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?
Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Gabungan pisang dengan coklat memang tak pernah menghampakan. Popia pisang dengan taburan coklat rice dan nutella buat sarapan dan minum petang anda sekeluarga paling bermakna.
Mana taknya, sekali letak hidangan di atas meja, anak-anak berebut! Memang sedap dan ringkas. Jom cuba resipi perkongsian Pn Noratiqah Nordin ni.
Popia pisang double coklat. Minum petang bersantai santai. Memang sedap. Gabungan rangup, manis pisang dan coklat. Fuhh meletop. Walaupun ramai dah berniaga popia pisang coklat ni. Ika tetap nak share hehehe.
Bahan-bahannya :-
Popia
Pisang
Coklat rice (ni pilihan)
Tepung dan air (untuk dijadikqn pelekat)
Nutella (tukar ke coklat lain pun boleh)
Asingkan kepingan popia.
Dah asingkan kepingan popia. Kite beralih arah ke pisang. Potong pisang bahagi 2. Nak potong boleh. Tak nak potong pun boleh. No problem hehe.
Hasil pisang di belah dua.
Letak pisang di tengah hujung ke arah kita. Dan letak coklat rice.
Gulung kasi kemas dan ketat supaya coklat rice tak terkeluar.
Tepung dan air. Dijadikan gam.
Masa untuk goreng hingga perang.
Hias dengan nutella. Wehhh sedap sangat oiii. Gabungan rangup dan lembut dan manis. Memang sedap!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Hujung minggu adalah hari bereksperimen pelbagai resipi untuk bayi dan anak-anak kecil kita. Mencuba setiap resipi berkhasiat sememangnya membuatkan ibu rasa puas hati. Apa lagi bila anak makan sampai habis.
Salah satu menu yang wajib dicuba pada hujung minggu ini adalah Pancake Bluebery yang disediakan oleh ibu Ana Maria. Pancake yang satu ini cukup lembut malah gebu dan cukup sesuai untuk diberikan kepada bayi dan anak kita yang masih kecil. Jom intai 12 langkah demi langkah yang dikongsikan oleh ibu ini.
Blueberry Pancake
Bahan A
2 biji kuning telur
3 sudu besar susu full cream
2 sudu membukit tepung gandum
Secubit baking powder
Lemon zest
Blueberry (tak ada dalam gambar)
Bahan B
2 biji putih telur
1 sudu kecil jus lemon
1. Pukul kuning telur dengan susu sehingga sebati dan kuning pucat. 2. Masukkan tepung gandum dan baking powder yang diayak.
3. Kacau rata sehingga nampak berkrim. 4. Parutkan lemon zest bagi mengantikan esen vanilla. 5. Dalam mangkuk lain pukul putih telur pula. 6. Sambil tu masukkan jus lemon. 7. Putar lagi sehingga bertanduk dan kental. Tapi jangan terlebih pukul. 8. Campur adunan putih telur dalam bahan A, dan kaup balik sehingga sebati masukkan blueberry.
9. Panaskan non stick pan dengan api kecil. Pan jangan terlampau panas ya. 10. Cedokkan adunan dalam pan, tutup dengan tudung periuk, api perlahan. 11. Lepas 3 4 minit boleh bukak dan terbalikkan. 12. Siap.
2 Tip lembutkan dan hasilkan pancake sempurna
* Pastikan baking powder yang digunakan dalam keadaan elok, segar dan belum expired. Ini penting kerana baking powder adalah ejen untuk mengembang dan melembutkan pancake.
* Asingkan bahan basah dengan bahan kering ketika menyediakannya. Satukan bahan basah terlebih dahulu, kemudian barulah disusuli dengan bahan kering yang siap di ayak.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Apabila anak sudah masuk usia 7 bulan, anda boleh pelbagaikan menu makanan untuk si manja. Jika sebelum ini anda menggunakan ‘4 days wait rule’ ketika bayi berusia 6 bulan dan tiada sebarang alahan makanan pada si manja, jadi anda boleh lebih kreatif dalam menyediakan menu buat anak.
Jom mama papa pelbagaikan menu untuk si manja dengan resepi yang dikongsi ini. Selamat mencuba!
Anak 7 bulan dah boleh makan bertumis & berempah. Biasa akan masakkan lauk untuk dia 3@4 hari sekali pastu frozenkan dalam bekas kecil-kecil. Nanti boleh rotate lauk sebelum ni takda la makan yang sama hari-hari.
Semua yang saya masak ni saya blander. Baby lom ada gigi lagi & ikut dengan kesesuaian usia 😊
Menu baby #7months saya 😊
FISH FILLET SWEET SOUR
Bahan-bahan:
Ikan kembung/ tenggiri/ salmon*(goreng dgn unsalted butter@minyak)
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Tomato ceri
Cauliflower
Brokoli
Carrot*(potong dadu)
Daun sup*(racik)
Unsalted butter
Cara:
-Blander bawang besar, bawang putih, halia & tomato ceri
-Panaskan unsalted butter & masukkan bahan yang diblender
-Tumis sehingga naik bau dan bebetul masak, kemudian masukkan carrot dan air sikit.
-Carrot dah agak empuk masukkan masukkan kesemua sayur & ikan. Kacau2 bagi sayur masak. Siap
CHICKEN BUTTERMILK
Bahan:
Isi ayam*(goreng)
Bawang putih*(cincang)
Bayam
Kacang peas
Carrot
Unsalted butter
Formula milk
Cara Penyediaan:
-Panaskan 2sudu unsalted butter & masukkan bawang putih. Tumis sehingga naik bau.
-Masukkan kacang peas, carrot & isi ayam
-Bancuh FM dgn 1/2cwn air & masukkan dlm bahan tumis td.
-Bila dah mendidih masukkan bayam. Tutup api. Siap
CHICKEN SOUP
Bahan:
Isi ayam
Bawang besar
Bawang putih
Sawi
Kacang peas
Carrot
Cauliflower
Daun sup*(racik)
Olive oil/ minyak masak
Cara Penyediaan:
-Panaskan 1sudu minyak. Masukkan bawang besar & bawang putih. Tumis sehingga naik bau.
-Masukkan isi ayam dan masak sehingga ayam nampak separuh masak. Kemudian masukkan carrot & kacang peas serta 1 cawan air. Masak sehingga menggelegak.
-Last masukkan sawi, cauliflower & daun sup. Tutup api. Siap
IKAN MASAK HALIA
Bahan:
Ikan merah/ tenggiri/ salmon *fillet
Bawang besar *mayang
Bawang putih *mayang
Halia *potong halus memanjang
Carrot * potong halus memanjang
Olive oil/ minyak masak
Cara Penyediaan:
-Panaskan 1sudu minyak. Masukkan bawang besar, bawang putih & halia. Tumis sehingga naik bau.
-Masukkan sedikit air (ikut nak kuah byk mana). Agak air nampak mendidih boleh masukkan ikan & carrot. Masak sehingga ikan masak sempuna 😊 Siap
SUP SAYUR
Bahan-bahan:
Isi ayam
Bawang putih*(ketuk)
Serbuk lada putih
Kubis
Brokoli
Carrot
Sweet potato
Cara Penyediaan:
-Renehkan bawang putih & 1sudu serbuk lada putih dgn 2cawan air.
-Bila dah menggelegak masukkan isi ayam, sweet potato & carrot.
-Last masukkan kubis & brokoli. Tutup api. Siap
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.