Dalam menyediakan makanan untuk anak dibawah usia 2 tahun, banyak perkara yang mama perlu titik beratkan termasuklah bahan perasa yang perlu dielakkan seperti MSG, garam, gula dan pewarna tiruan.
Kalau mama nak membangkitkan selera makan anak, apakata mama buat sendiri bahan perasa daripada bahan semulajadi dan tentunya selamat untuk si manja. Yang penting tanpa garam, gula, MSG dan bahan pewarna tiruan.
Stok ayam dan bilis ni dijamin 100 peratus tanpa MSG atau garam. Ia boleh disimpan dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama.
1) Resipi Chicken powder
Ads
– steam ayam dalam (saya pakai bahagian dada)
– goreng tanpa minyak(saya pakai ppc) sampai agak-agak dia kering
– dah kering camni,blend pakai blender kering.
– dah blend, masukkan balik dalam ppc, pastu goreng lagi sampai betul betul kering.( proses ni paling penting, sebab kalau tak cukup kering, powder cepat rosak)
– dah sure betul-betul kering boleh la blend lagi sekali. Siap!
Ads
2) Silver fish powder
– cuci dan goreng (saya pakai ppc gak)
– goreng tanpa minyak,tapi kalau ikan mu melekat, bolehlah titiskan olive oil setitik dua.
– agak-agak dah garing dan kering( make sure betul-betul kering, kalau tak senang rosak nanti), boleh lah di blend pakai blender kering. Siap!
Ads
Lepas dah tahu ni, cubalah buatkan. Dijamin anak suka dan kita sebagai ibu pun tak perlu nak pening kepala lagi untuk menambahkan rasa dalam makanan anak.
Sama seperti kita, anak yang masih kecil pun inginkan makanan yang enak seperti yang disediakan buat kita. Pun begitu tanggungjawab mengawal kandungan gula dan garam buat anak kecil kita di bawah usia dua tahun jangan dilupakan.
Biarpun tanpa garam dan gula namun ibu ini, Puan Sazna Najihah masih boleh menyediakan menu enak lagi lazat buat anaknya, Nashif Furqan. Semuanya sedap-sedap belaka malah beliau sentiasa menjaga bagi memastikan hanya makanan sihat disediakan buat anaknya. 23 jenis resipi yang dikongsikan buat kita kagum. Semuanya nampak sedap dan menyelerakan. Jom cuba.
I share my joyness as a Master Chef to Nadhif Furqan.
Mudahan Ummi Nadhif istiqamah untuk masak ‘healthy food’ untuk anak Ummi. Alhamdulillah, Nadhif dah masuk 10 bulan dan setiap masakan Nadhif masih bebas gula dan garam.
Walaupun tanpa garam, gula atau MSG tapi menu Nadhif lazat sehingga menjilat mangkuk..haha. Bila Nadhif berselera makan, ummi lagi bertambah excited nak masak.
Resepi Ummi akan update dari semasa ke semasa sebab ummi nak berperang dengan Nadhif sat!
Cara-cara:
Cuci bayam bersih-bersih.
Satukan tepung jagung dan tepung gandum dengan air suam. Pastikan bancuhan tepung tak cair dan tak terlalu likat.
Celup bayam dalam tepung dan boleh goreng. Mudah sangat!
Puding Roti Butter Versi Baby
Bahan-bahan:
4 keping roti wholemeal Gardenia
1 kotak kecil susu full cream
Unsalted Butter
1 biji telur
Puree kurma
Kismis yang dicincang
Cara-cara:
Sapukan unsalted butter pada roti dan loyang.
Carikkan roti dan masukkan dalam loyang. Susun cantik-cantik.
Dalam bekas lain, satukan telur, puree kurma dan susu full cream. Pukul sehingga sebati
Kemudian, tuangkan ke dalam loyamg roti. Bakar pada suhu 170 selama 20 minit. Bergantung pada oven masing-masing ya.
Masukkan 1 cawan full cream ke dalam periuk dan 1 sudu tepung jagung. Kacau sehingga larut. Kemudian, panaskan atas api dan kacau sehingga pekat. Jangan terlalu lama, nanti berketul².
Blueberi Pancake
Bahan-bahan:
Blueberry
Tepung gandum
Yogurt
Air Masak
1 sudu minyak masak
Cara-cara:
Campurkan tepung, yogurt, minyak dan air. Gaul sehingga sebati. Pastikan tidak terlalu cair atau likat.
Masukkan blueberry yang dibelah dua dan gaul sebati.
Panaskan pan, dan tuang adunan mengikut citarasa.
Nugget Tempura Homemade
Cara – cara :
Masukkan kesemua bahan dalam blender dan blend. Masukkan air sedikit sekiranya blender tidak bergerak.
Kemudian, tuang ke dalam bekas dan kukus.
Siap kukus, biarkan sejuk dan boleh potong atau tekap menggunakan acuan.
Boleh digoreng.
Cara-cara:
Potong keledek memanjang.
Rebus/kukus keledek sehingga lembut.
Satukan tepung gandum dan tepung beras. Masukkan air, kacau sehingga adunan tak terlalu cair atau pekat. Sedang-sedang sahaja.
Celup keledek dalam bancuhan tepung tersebut dan goreng.
Roti Kurma Kukus
Cara-cara :
Blend kesemua bahan kecuali kismis. Tuang ke dalam acuan. Kukus selama 35 minit atau sehingga masak.
Semak kesemua resipi hebat dan kreatif lain di facebook beliau. Ingat, kawal gula dan garam pada anak-anak kita. Kesihatan anak-anak tanggungjawab kita.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Ada anak yang memang setiap hari nak makan nasi je. Ada juga sesetengah anak pula yang tak mahu nasi tetapi nak makan roti, biskut, kek atau pasta. Jadi bila anak yang tak suka nasi ni, mama akan habis idea untuk hidangkan makanan pada anak.
Ok untuk memudahkan mama, apa kata cuba buat piza yang menggunakan roti tetapi rasanya sama seperti piza yang dijual di kedai bakeri. Boleh buat di rumah bersama anak-anak.
Selain menggunakan oven, kalau di rumah ada air fryer pun boleh buat. Resepi tu ikut selera anak-anak nak letak topping apa. Asalkan anak suka.
Campurkan semua bahan nombor 1 hingga 7. Masukkan dalam papercup.
Letakkan cheese ikut pilihan masing-masing. Boleh tabur sedikit oregano.
Selesai semua tu bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 10 minit.
Selamat menjamu selera! Tq pada idea asal PUAN ZALEKHA ZABIDI
Kredit : Noriza Zainal Abidin
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Puding roti antara pencuci mulut yang sangat mudah disediakan. Hanya guna beberapa bahan saja, tak perlu nak mixer atau guna sukatan pun dah boleh hidang pada ahli keluarga.
Biasanya puding roti ni menggunakan roti biasa je tapi kali ini menggunakan roti coklat dan susu coklat. Nak tahu macam mana step by step pembuatannya, ini resipi dikongsikan Munirah Jasamai.
Penyek roti dulu dalam dulang, kami lapik baking paper senang nak handle, nk bawak keluaq ka apa, tarik baking paper tu jaa
Hampa pukul 2 biji telur + 2 kotak susu coklat tu dengan apa pon buleh aih, jnji dia sebati semua pastu tuang atas roti dipenyek tadi
Biaq sat tak pa, biaq roti tu semua terendam kembang dlm susu yg dicurahkan
Boleh bakar dalam oven yang dah dipanaskan dulu dalam 10 minit suhu 180′, lepas dah panaskan oven baru bawa masuk yang dah ready dalam 30min suhu 180′, macam mana hampa nak tau dh masak, susu atas tu keras gitu, bau pon semerbak dah, cucuk pi dengan lidi tgk melekat ke dak pon buleh.
Dah lepas bakar, bagi sejuk, pastu masuk peti ais
Sos creamy
1tin susu cair
1 tin air hampa sukat dlm tin yg sama
1/2 sudu tepung jagung
1 sudu tepung kastard
5 sudu gula
Buka api perlahan je kacau sampai kental, dah siap hampa bagi sejuk letak dalam peti ais.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.