Kesedapan sardin roll sememangnya tidak dapat disangkal lagi. Sekali letak, sardin roll yang dihasilkan sendiri ini pasti habis licin.
Resipi perkongsian Norzaiha Razali ini memang terbaik. Tidak hairanlah mendapat perkongsian sehingga 14 ribu dalam masa satu hari. Memang mantap dan sedap!
Goreng sardin roll petang tadi. Nak bagi bff untuk berbuka puasa. Uli petang semalam lagi. Buat tak banyak. 3 cawan je. Boleh la dalam 22 biji.
Siapa-siapa yang baru nak mencuba buat sardin roll ni, boleh la tengok resepi dan teknik yang saya share ni.
Bahan-bahan:
1 1/2 planta
3 sudu makan minyak masak
3 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Sedikit air sejuk -sedikit demi sedikit
Bahan Inti:
Sardin tin
Bawang merah, bawang putih -dikisar
1 ½ sudu makan cili kisar
Cairkan planta bersama 3 sudu makan minyak masak. Bila cair tutup api. Tujuan untuk merangupkan kulit. Ambil tepung gandum 3 cawan rata. Letak dalam bekas besar sikit supaya mudah untuk menguli nanti.
Letak planta yang cair tadi kat tengah-tengah tepung. Korek la sikit tepung tu. Gaul dengan sudu sebab planta masih panas. Letak garam sikit lepas tu gaul guna tangan sebab planta dah sejuk. Gaul rata sampai jadi relai.
Letak sikit-sikit air sejuk dalam peti ais. Letak sikit-sikit masa menguli. Tak sampai pun secawan air. Ulang sampai jadi doh. Hati-hati jangan terlebih air, nanti lembik doh.
Ads
Uli sampai tepung tak melekat pada tangan. Lepas tu buat bulat-bulat macam ni. Tujuan untuk mudah menggelek nanti.
Boleh la dalam 22 biji. Tutup doh dan biarkan seketika. Lepas uli tak boleh terus gelek sebab nanti doh mengecut semasa gelek. Sementara tunggu doh rehat tu, boleh la pergi buat sambal sardin.
Untuk sambal sardin, tumis bawang merah, bawang putih yang dah blend dalam 3 sudu makan bersama 1 ½ sudu ciliboh. Tumis sampai pecah minyak.
Lepas tu masukkan air asam jawa, gula nisan atau gula melaka.
Ads
Masukkan sardin bersama kuahnya sekali. Lepas tu letak garam dan gaul sebati. Sambil gaul tu lenyek terus la ikan sardin tu. Baru kuah cepat kering. Bila kering, tutup api.
Ambil satu yang buat bulat tadi, gelekkan seperti biasa dan gelekkan sekali lagi secara melintang pula.
Gelek rata, habis nipis sampai bentuk jadi macam ni. Pastikan gelek habis nipis tau sebab nanti kita nak gulung pulak. Kalau tak nipis, nanti bila gulung jadi tebal kulit. Tak sedap kulit tebal.
Hiris kat atas macam ni. Tujuan untuk corak je ni. Lepas tu letak inti kat bawah.
Ads
Gulungkan kemas. Susun dalam bekas. Saya tabur tepung sikit kat atas tu. Tak nak tabur pun takpe.
Goreng sampai kekuningan dengan api perlahan ya. Macam goreng karipap jugak. Tak boleh api besar. Nanti kulit jadi gelembung tak cantik.
Tips nak bagi rangup lama, jangan letak dalam bekas tertutup masa sardin roll tengah panas. Dah sejuk baru tutup.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kadang-kadang si kecil hilang selera bila terlalu lama makan makanan yang sama. Apa kata mama cuba menu yang baharu untuk menambat selera si manja. Selain itu resipi ini juga boleh diguna ketika hari raya menjelang.
Hi mommies… nak menu Hari Raya untuk Baby tak x ? nantikan menu2 lain , biskut raya baby dari ummi deejah keyh , menyusul satu satu hehe Hari ni deejah makan Sate Versi baby tau.. Ummi deejah pun membesar dengan perniagaan sate.. Rindu nk cucuk sate, nah untuk deejah sambil 1st day intro kacang tanah ni buat kuah kacang
1. Gaul ayam dengan bahan diatas.
2. Nak lagi sedap boleh blend bawang kecil,bawang putih,serai dan perap ayam bersama kunyit.
3. Ummi guna frying pan je tak guna arang pun, tgk pada gambar ya.
Bahan-bahan Kuah kacang:
– kacang tanah 1/2cup *nak buat lebih okay je*
– tomato paste homemade (dah complete blend bawang merah,bawang putih,
halia,capsicum,tomato,celery,sedikit carrot) * resepi boleh search je dlm grp ni ya*
1. Kacang tanah ummi goreng dgn minyak, dh masak blend dgn air.
2.tumis tomato paste sehingga naik bau, masukkan kacang dan air agak2 sekiranya pekat sgt..
3. Masak kuah kacang sehingga pecah minyak dah siap!
Deejah licin makan
Selamat mencuba dear mommies Ummi akan letak hashtag #menurayaummideejahuntuk setiap idea Raya ya so nanti search je
*Awasi si kecil semasa makan, lidi boleh mencederakan.
Ubi Getuk Frozen Jadikan Menu Minum Petang. Teringin Nak Makan, Bila-bila Boleh Dinikmati!
Buat mak-mak yang suka menyediakan menu minum petang untuk dinikmati seisi keluarga, bolehlah cuba sediakan ubi getuk yang difrozenkan ini. Tentunya bila sudah ada stok di dalam peti sejuk, kerja menyediakan hidangan semakin mudah dan cepat. Pantang rasa teringin, terus boleh goreng dan dinikmati bersama.
Ubi Getuk Frozen
Bahan-bahan:
2 kg ubi yang sudah kupas kulit
1 biji kelapa parut putih/ 350gm
2 cawan gula pasir( nak lagi manis boleh tambah sikit) terpulang pada citarasa masing-masing.
2 sudu besar tepung gandum.
Cara-caranya:
1.Rebus ubi hingga empuk ( isi garam)
2.Setelah empuk..tos kemudian hancurkan hingga lumat.
3.Tambah kelapa + gula + tepung gandum.
4.Gaul sebati.
5.Timbang setiap doh 20gm.
6.Bulat-bulatkan, pastikan sapu minyak dekat tapak tangan supaya mudah nak bulat-bulatkan.
Ekstra Info : Kuantiti dapat 140biji +-
Tepung salut
Bahan-bahan:
400 gm tepung beras
200 gm tepung gandum
1sudu besar garam
2 biji telur
1 cawan air kapur sederhana keruh.
21/2 cawan air biasa
Sedikit pewarna kuning.
Cara-caranya :
1.Satukan semua bahan hingga larut.
Celupakan doh ubi dan kemudian goreng sekejap.
Tips
-Pastikan minyak betul-betul panas.
-Guna api sederhana.
-Setelah letak ubi dalam kuali segera kacau-kacau supaya tak melekat satu sama lain.
-Jangan goreng terlalu lama @ api besar nanti ubi meletop pecah-pecah.
-Goreng sekejap dulu bila sudah sejuk baru beloh pack dan frozenkan.
Weekend ni tak tahu nak bonding time di mana bersama famili? Apa kata sertai Projek Parenting Care 2023 dengan pelbagai aktiviti menarik serta hadiah lumayan sesuai untuk seisi keluarga! Ibu ayah boleh ikuti Bual Sihat & Selamat serta Carseat Talk dan anak-anak boleh join pertandingan mewarna.
Sepanjang bulan Ramadan, ibu menyusu memerlukan tenaga yang lebih. Jadi pemakanan seimbang penting untuk memastikan ibu lebih bertenaga dan pengeluaran susu lancar.
Bagi ibu menyusu yang mahu terus bertenaga sepanjang hari, resipi berasaskan oat boleh cuba terutama ketika bersahur.
Oat mango smoothie ni sesuai untuk ibu-ibu menyusu yang payah nak telan oat. Yang suka sejuk tu, bolehlah tambah seketul dua ais, memang umphh!
Macam-macam lagi resepi sahur bersama Nad Masrom sambil mencuba resepi bersahur jangan lupa ambil air mencukupi, makan sumber karbo yang baik, ambil kurma, inshaa Allah mommies semua kuat ya.
Resepi sahur bagi mommies yang menyusu sangat-sangat membantu bagi mommies yang tidak menyusu pun tiada masalah tiada masalah perut berbunyi sepanjang berpuasa.
Nak beri didikan agama pada anak-anak biarlah sejak mereka kecil. Ajarkan anak solat dengan cara simple dan anak mudah ‘tangkap’, baru dia teruja. Ketahui macam mana nak latih anak solat secara fun, jom daftar ke Kem Solat Anak: Mudah, Seronok & Berkesan sekarang! Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-anak/
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Pelajar Melayu pintar, terima lima anugerah dalam majlis graduasi SMJK. Ahmad Khidir Ahmad Nazri berjaya membuktikan kemampuan dirinya apabila menerima lima anugerah dalam majlis graduasi Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (SMJK) Heng Ee di Georgetown, Pulau Pinang pada Sabtu lalu.