Setiap rumah mesti akan ada stok ubat. Bukan apa untuk persediaan jika ada emergency sebelum jumpa doktor. Bukan itu saja, kebanyakan rumah yang ada anak kecil pun mesti akan ada stok ubat.

Apabila dah ada stok ubat, kadang ibu jadi keliru mana ubat yang dah lama guna atau ubat yang baru.

Sebenarnya ibu kena tahu ubat-ubatan yang ada di rumah kita tu ada tempohnya. Bukan semua perlu disimpan hingga bertahun-tahun.

Ok untuk memudahkan ibu menguruskan stok ubatan yang ada di rumah, perkongsian dari Hani Mynis ni sangat membantu.

Khaskan satu ruangan dlm kabinet utk simpan ubat ✅pastikan kedudukan tinggi dari capaian anak-anak ✅tapi mudah diakses oleh org dewasa (jgn simpan laci bawah katil)

Dah lama asik tertangguh je nak kongsi pengurusan ubat kat rumah Hani ni. Hani share sekali ya tutorial pengurusan ubat. Ada beberapa bahagian Hani pecahkan.

Ramai keliru nak simpan ubat kat mana dan ramai yang simpan dalam peti ais sahaja. So, Hani kongsi tutorial penyimpanan ubat ni dulu:

1️⃣sediakan @ khaskan satu ruang dalam kabinet atau laci khas untuk penyimpanan ubat

✅Pastikan ruang yg dipilih cukup tinggi tak mudah dicapai oleh anak-anak.
✅pastikan ruang yg dipilih jauh dari kawasan lembap (spt bilik air), tidak terlalu terdedah kpd cahaya matahari atau tidak terlalu dekat dengan dapur masak (ubat-ubat sensitif kd tiga perkara ni: cahaya, haba dan kelembapan)

IKLAN
Asingkan ubat ikut kategori sakit. Nnt kalau sakit perut ke apa takdala menggagau cari ubat kat mana2 kotak. Just bukak satu kotak je yg dah dilabelkan

2️⃣Guna bekas yang lutsinar

Supaya nampak isi dalam dia tu.

Gunakan ruangan pintu sebaiknya utk maksimum storage

3️⃣Simpan dalam bekas mengikut kategori

Hani bahagikan kepada 9 bekas

☑️oral care
☑️eye care
☑️Ear
☑️nose and throat
☑️muscle pain
✅wound treatment
✅skin
✅syringe and dosage cup
✅indigestion

Selain tu ada tiga bekas lagi

✅supplement
✅medical kit Aqil
✅prescription

4️⃣Labelkan setiap bekas. Wajib label

Labelkan setiap bekas. Boleh guna mesin label maker, atau masking tape pun boleh juga

5️⃣keluarkan ubat dari kotak yg besar

Supaya mudah disimpan dan jimat ruang.

✅sebelum buang kotak ubat, pastikan maklumat penting ada juga tertulis pada ubat. Kalau dalam kotak ada brochure yg penting, boleh simpan dalam fail medical. Boleh rujuk bila2.

7️⃣kalau ada anak kecil, wajib ada medical kit utk anak yang boleh dibawa ke mana-mana.

8️⃣untuk ubat berbentuk pil boleh simpan dalam pill box.

Ubat pil simpan Dalam pill box, jangan sesekali keluarkan dari packaging dia. Potong kecil2 papan ubat dan masukkan dalam pill box Untuk ubat yg sekali makan 2 biji (contoh panadol) boleh dipotong dua2 Untuk ubat yg lambat habis (contoh ponstan, ubat tahan sakit, jarang makan), tulis tarikh expired kat setiap pill (selalu kat papan pill tu ada tulis expired date)

P/s: hanya ubat tertertu shj boleh disimpan dalam peti ais. Contoh: ubat diarah bancuhs sendiri i.e ubat antibiotik, insulin. Ubat berbentul sirap yg sudah sedia dibancuh jgn disimpan dalam peti ais ya contoh nya ubat batuk atau ubat demam anak. Hanya menyebabkan ubat cepat rosak.

Kredit: Hani Mynis

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)