Selepas bertarawih bersama anak-anak dan suami, masa menonton televisyen seharusnya dihidangkan dengan sajian moreh yang menyelerakan. Roti dengan cicahan sos Butterscotch ini memang padu dikala bersantai. Rupanya nak menyediakannya cukuplah mudah.
Resipi perkongsian Nur Aisya ini menjadi kegemaran anak-anaknya. Simple cara penyediaannya. Jom cuba.
Anak-anak suka sangat butterscotch ala kampung mama ni. Jadi sebelum puasa hari tu, simpan stock sikit untuk cicah-cicah dimalam hari. Kalau beli tak puas makan, inti sikit sangat.
Bahan-bahan:
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar susu pekat manis
1 tutup esen vanila
1/2 cawan butter/marjerin pelangi
Garam secubit
Air tepung gandum (2 sudu tepung gandum dibancuh dengan air biasa)
Air panas 2 cawan
Ads
Masukkan gula 2 sudu besar. Buat caramel sampai perang ye.
Dah jadi caramel macam ni, tuang air panas. Hati-hati.
Masukkan 2 sudu besar susu pekat manis.
Ads
Masukkan planta atau butter ke. Ni pakai marjerin pelangi. Memang favourite dari dulu. Masukkan sekali esen vanila 1 tutup. Masukkan secubit garam.
Masukkan air tepung gandum. Jangan pekat sangat, agak-agak je. Masukkan sikit air.
Dah naik buih-buih ni, dah masak la tu.
Ads
Gambar butterscotch jadi macam ni la. Tak pekat, tak cair. Sedang-sedang je.
Siap.
Ok boleh cicah dah! Selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bosan dengan makaroni bakar biasa, apa kata kali ini kita cuba kelainan dengan Baked Macaroni Berapi pula untuk sajian seisi sekeluarga. Memang lain cari yang lain.
Paling penting sekali, asingkan siap-siap untuk anak kecil versi tak pedas dan kemudiannya bolehlah ditambah kepedasan untuk suami pula. Memang terbaik. Jom cuba resipi perkongsian Pn Tiesha Abdul Rahman ini.
BAHAN-BAHAN
BAHAN (A) :
1 cawan macaroni
1 kiub pati ayam / air rebusan ayam
1 sb minyak masak – untuk elak melekat
Rebus macaroni sampai empuk. Tos dan ketepikan.
BAHAN: SOS PUTIH CREAMY
1 cawan susu segar
1 sb tepung gandum
2 sb mentega
Sedikit garam
Satukan ke semua bahan, kacau hingga tepung larut. Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga creamy dan ketepikan.
BAHAN (C):
1/4 biji bawang holland – dadukan
1 ulas bawang putih – cincang
1/2 st serbuk lada hitam
1 tin sos prego – Tradisi
1 batang lobak merah – dadukan
1/2 tin cendawan butang – hiris
5 batang sosej – hiris
5 batang sosej cheese – hiris
Cili padi – hiris
1/8 cawan minyak
2 sb mentega
Garam / gula
Cheese
Panaskan minyak dan mentega, tumis bawang holland dan bawang putih hingga layu.
Masukkan sosej, sosej cheese, lobak merah dan cendawan butang. Gaul rata.
Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam.
Masukkan sos prego, sedikit gula dan macaroni yang telah direbus tadi. Gaul rata.
Cara nak melapis pulak, masukkan macaroni ke dalam bekas dan parut cheddar cheese.
Lapiskan sekali lagi dengan macaroni dan tabur cili padi hiris.
Tuangkan sos putih. Letak cheese slice dan tabur lagi cili padi hiris.
Bakar pada suhu 160-170’c selama 20-25 minit atau hingga cheese cair dan permukaannya sedikit keperangan.
Siap!
Nota: * Boleh juga masukkan daging burger. * Nak tabur mozarella cheese pon boleh.
Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza.
Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah.
Sertai Pa&Ma E-Workshop, Lindungi Ibu, Lindungi Penyusuan yang dianjurkan Pa&Ma. Perkongsian ilmu mengenai penyusuan yang begitu bermanfaat untuk semua. Jom cepat-cepat sertai kami di SINI.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bosan dengan ikan dan ayam, apa kata ibu pelbagaikan pula dengan telur dalam bubur nasi anak. Pun begitu pastikan telur dimasak sepenuhnya untuk elakkan kuman solmonella yang berbahaya pada telur jika tidak dimasak dengan baik.
Nak cuba resipi ringkas dan sedap ini? Jom cuba resipi perkongsian Sharida Sahak ini. Sedap!
BUBUR TELUR SIMPLE
Bahan-bahan :
Beras
Telur
Lobak
Brokoli
Masukkan beras dalam periuk, rebus dengan sukatan air yang sesuai.
Hampir separuh masak masukkan sayur lobak & brokoli.
Pecahkan sebiji telur, tunggu hingga keras dan leraikan dengan sudu/senduk. Pastikan telur masak sepenuhnya.
Tutup api dan sejukkan. Sedia dihidang kepada si manja.
Nota tambahan : * Saya guna beras sumo frozen (beras biasa pom boleh) untuk nasi cepat masak & lembut. * Sayur masukkan lambat sebab nak kekalkan zat gizi pada sayur. * Telur masak sepenuhnya untuk elakkan solmonella. * Sayur potong halus-halus supaya mudah si manja hadam * Sila basuh mulut anak once siap makan ya kalau tak sedikit bau hanyir.
Anak tak menolak even first time try. Satu mangkuk licin tak percaya dah habis makan maksud nya sedap la kan. Cuba la ibu-ibu menu mudah nie lagi menyelerakan.
Anak ada bakat? Sertai Bakat Cilik Pa&Ma sekarang!
Kalau anak-anak ada bakat hebat, janganlah simpan sendiri. Jom, support mereka dengan menyertai Bakat Cilik Pa&Ma. Rakam aksi anak-anak dengan bakat mereka dan hantarkan kepada Pa&Ma.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Biasanya roti yang dibeli jika dah nak tamat tempoh, daripada membazir, kebanyakannya akan buat puding roti atau agar-agar roti. Namun kali ini anda boleh cuba resipi baru dengan membuat kuih lapis.
Resipi dari Biela Nabila via group MAHN boleh dicuba untuk dijadikan pencuci mulut.
Pertama kali saya buat kuih lapis ni. Saya buat guna roti gardenia. Selalunya roti boleh dibuat pizza, murtabak atau puding kan. Kali ni kita guna buat kuih lapis. Mana roti yang dah nak eexpired tu boleh cuba buat ye. Resipi saya sertakan di bawah.
Kuih Lapis Koko Roti Gardenia
Bahan-bahan :
* 4 keping roti gardenia (roti ape2 brand pun boleh)
* 3/4 cawan gula (boleh letak 1 cawan gula bg yg suka manis)
* 1 cawan air
* 1 cawan santan pekat
* 1 cawan tepung beras
* Secubit garam
2 sdk serbuk koko (sy guna sudu Kfc)
Sedikit pewarna (ikut citarasa) – sy guna pewarna kuning dan coklat
1. Kukuskan pengukus dahulu.
2. Sementara tu, blend semua bahan yg bertanda (*) di atas sehingga halus.
3. Setelah halus, bahagikan sama rata ikut citarasa. Sy buat 2 bahagian (kuning dan coklat). Utk yg coklat tu, sy masukkan 2 sdk serbuk koko dan setelah itu bhg koko td hendaklah ditapis utk mengelakkan serbuk koko tu berketul. Setelah tapis, sy tuang sedikit pewarna coklat utk jadikan wrna coklat pekat sedikit.
4. Jangan lupa sapukan minyak pada acuan ye agar tidak melekat.
5. Pastikan air betul2 mendidih baru boleh mengukus.
6. Kukus selapis demi selapis sampai habis.
7. Setiap lapisan selama 4 minit sahaja.
8. Lapisan terakhir lama sikit iaitu 10 minit.
*Kalau tak ada serbuk koko, boleh guna pewarna lain. Saya guna koko sebab nak rasa perisa koko.
Selamat Mencuba!
Kredit resipi: Biela Nabila via MAHN
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kurma bukan sekadar makanan sunnah, tapi juga sumber tenaga semula jadi yang kaya dengan khasiat. Dengan kandungan gula semula jadi yang tinggi, ia membantu...