Step By Step Buat Karipap Pusing Rangup & Sedap, Ikut Cara Ni Je, Gerenti Jadi!

Share

Selain donat, karipap juga antara makanan yang disukai anak-anak kita. Rasanya yang rangup ditambah pula dengan inti padunya, buat anak makan bertambah. Tak sebiji, pasti nak lagi.

Jika dahulu kita boleh membeli di kedai, PKP pastinya masa terbaik untuk mama mencuba sendiri di rumah. Nak hasilkan karipap pusing yang rangup dan sedap? Ini cara ringkas tetapi gerenti jadi yang dikongsikan oleh ibu ini, Fafae Mimie. Jom cuba!

Resepi karipap pusing rangup tapi start snap gambar separuh, tak snap dari awal. Untuk frozen boleh bakar jap kat oven 180c, 10 hingga 15 minit. Sejukkan dan bekukan.

Doh A:
4 cawan tepung gandum
1 cawan air + 1 sudu teh garam
2 sudu marjerin

Satukan Doh A dan uli sampai jadi doh tak melekat kat tangan. Kemudian bahagikan kepada 3 doh, bulatkan.

Doh B:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan minyak masak

Uli doh B sampai jadi doh, bahagikan pada 3 bahagian. Semua suhu biasa, tak payah panaskan minyak/air.

Masukkan doh B ke dalam doh A. Bulatkan. Lepas tu gelek adunan macam dalam gambar.

Gulung sampai habis.

Kemudian pusing dan leperkan.

Gulung lagi sampai habis.

Dan bahagi pada 7 hingga 10 bahagian.

Potong guna pisau tajam.

Selit yang hujung tu kat bawah. Penyek guna tapak tangan dulu sikit.

Lepas tu baru gelek guna pencanai. Yang atas ni belah luar karipap tau.

Masuk inti dan kelim. Inti boleh ikut resipi masing-masing.

Siap sedia digoreng!

Saya guna cup baking 1/2 cawan tu dapat 30 ketul karipap sebab guna acuan karipap besar.

Published by
SRM