Sebagai suami, anda kena amalkan doa ketika isteri sedang bertarung nyawa nak lahirkan bayi di bilik bersalin.

Semakin hampir waktu nak bersalin, ibu mengandung paling takut sekali.

Selain bergantung kepada Allah SWT, isteri sangat memerlukan sokongan daripada suami untuk menghadapi saat ini.

Sebagai suami anda kena tahu apa yang patut dibuat semasa isteri sedang bertarung nyawa di bilik bersalin untuk melahirkan zuriat anda berdua.

Selain sokongan moral, sebagai Muslim seharusnya bakal ayah mengamalkan bacaan doa dan mengaji al-Quran sebagai satu cara mengurangkan kesakitan isteri dan memudahkannya bersalin.

Amal Doa Ini

Perkongsian daripada seorang suami Encik Muzaha Mohamed yang juga bapa kepada empat anak dalam laman blognya tentang amalan doa yang dilakukan sepanjang isterinya menahan kesakitan di bilik bersalin boleh dicontohi oleh bakal ayah yang lain.

Doanya adalah doa Nabi Yunus tatkala berada dalam perut ikan yu atau paus

“Lailaha ila anta subhanaka inni kuntu minaz zalimin”

Maksudnya : “Tiada Tuhan melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri”.(Surah Al-Anbiya’ : 87).

Doa ini elok dibaca oleh isteri semasa rasa sakit hendak bersalin. Ulang doa ini berulang kali. Bagi suami pula bacalah juga doa ini berulang kali semasa sedang menunggu isteri hendak bersalin. Niatkan supaya Allah mempermudahkan jalan keluar bagi kandungan tersebut.

Doa suami9

Selain daripada itu banyakkan juga baca surah Al Fatihah berulang kali. Diselangi dengan doa Nabi Yunus. Maksud Al Fatihah itu sendiri pun “pembukaan”. Semoga Allah membuka jalan keluar bagi bayi tersebut.

Sebenarnya ada banyak lagi doa-doa yang boleh diamalkan oleh bakal ibu dan ayah, cuma pastikan amalkan doa-doa yang ma’thur berdasarkan hadis yang sahih agar kita tidak terpesong daripada sunnah Baginda.

Selain amalan membaca doa, anda sangat digalakkan membaca al-Quran sepanjang kehamilan dan menunggu kelahiran bayi.

Sesungguhnya al-Quran itu adalah penawar kepada segala masalah yang dihadapi oleh manusia.

Bahkan bakal ibu bapa yang rajin membaca al-Quran juga telah berjaya memberi rangsangan positif kepada anak sejak dari dalam rahim lagi.

InsyaAllah anak yang lahir mempunyai akhlak dan peribadi yang mulia denga izin Allah SWT.

Semoga ibu dan ayah dapat memperuntukkan masa untuk membaca al-Quran setiap hari sebagai amalan yang mesti dibuat demi melahirkan keluarga yang bahagia dunia dan akhirat.

Tinggalkan Komen