Seorang isteri dia mengharapkan suaminya selalu mengungkapkan I Love You. Nak suami selalu belai dan beri perhatian selalu sedangkan sikap orang lelaki dan perempuan tak sama.

Apabila si isteri rasa suami tak buat seperti apa yang diharapkan, terus anggap suami tak sayangkannya sedangkan orang lelaki ni cara dia luah kasih sayang bukan secara terus. Macam mana nak tahu yang suami benar-benar sayangkan isteri, ini tip yang Imam Muda Hassan kongsikan.

Isteri perlu faham, sikap orang lelaki dan perempuan ni tak sama. Jangan mudah terpengaruh dalam drama yang selalu menunjukkan layanan romantik sedangkan isteri tahu suaminya dari awal bukanlah jenis romantik.

Bagaimanapun, anda sepatutnya berbangga jika dalam diri suami kita ada 3 P ini. Antaranya adalah:

Profess

Suami iktiraf kita sebagai isterinya. Dia memang tak cakap I Love You tapi sebenarnya bila jumpa kenalan atau orang ramai dia dengan bangganya akan kata “Ni Isteri Saya’. Bila dia cakap depan orang macam ni, maksudnya si isteri dah tak perlu nak ragu-ragu lagi.

IKLAN

Itu tandanya dia sangat saya dan bangga ada kita sebagai penemannya. Tak perlu dah nak berprasangka dengan suami sendiri.

Protect

P yang kedua adalah protect. Maksudnya dalam hal ni, suami kita tak akan membiarkan hati isterinya disakiti atau hidup susah. Ni namanya suami kita benar-benar ikhlas mencintai.

Apa-apa yang isteri perlukan bantuan dia akan bantu. Contohnya kereta rosak, pergi ambil ataupun isteri sakit tak akan biarkan sakit seorang-seorang tetapi bawa ke klinik. Semua yang suami buat ni adalah kerana dia sangat mencintai isteri.

Ini yang perlu isteri faham dan hargai. Ingat tak romantik bukan bermakna tak sayang tetapi suami ada caranya.

Provide

Seorang suami yang mencintai isteri akan sentiasa sediakan keselesaan buat isteri dan anak. Apa maksudnya sediakan keselesaan itu. Antaranya dalam bab menyediakan nafkah suami tak pernah berkira dan sentiasa usahakan yang terbaik.

Contoh beli rumah dan kereta untuk keselesaan isteri, selalu bawa isteri makan sedap, sesekali bawa pergi bercuti dan tidur hotel. Apa yang suami buat ni untuk orang tersayang.

Ingatlah walaupun suami kita bukanlah jenis yang selalu cakap manis, tak tak romantik tapi semua keperluan ini dia tak abaikan, itu sebenarnya suami yang hebat.

Apa-apa pun ada 3 P ni tandanya suami kita mencintai kita sepenuh hatinya.

Kredit: Imam Muda Hassan

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)