Biasanya bila dah ada bayi, rutin harian ibu pun mula berubah. Dulu mungkin ada masa sendiri, nak bangun atau tidur ikut suka dan bebas buat apa sahaja.  Bagaimanapun, rutin ini hanya dilihat pada wanita yang bergelar ibu semata-mata.

Sebenarnya suami pun tak salah membantu isteri urus anak. Kadang-kadang bila semua beban diletakkan dibahu isteri, itu yang buat golongan ibu cepat rasa stres.

Berikut antara perkongsian dari Zulkifli Mohamed Sharif mengenai tugas menjaga anak yang perlu dibantu oleh suami bergelar ayah.

Jaga baby ni kena bersabar setahun. Bila dah start jalan InsyaALLAH lagi mudah.

Ikut pengalaman lepas.

Memang bapa lebih sesuai untuk ambil tugas syif malam-malam buta. Kalau tak menyusukan anak (sebab kita tak de breast productive) pun jadilah kita buat teman sembang.

Lagipun kita kena pastikan bayi itu tidur secara proper selepas breastfeed. Ye lah kita kena faham ramai para ibu sambil menyusukan anak terus tertidur. Kita yang monitor lah takut tersedak susu dan lain-lain lagi.

Lagipun kita memang tahu .. para isteri ni rasa tak stres sangat lah kalau dia nampak suaminya pun berjaga sambil menguap nguap gitu….. (berlakon prihatin)

The least we can do malam buta boleh lah tukarkan diapers kain atau pampers modern tu. Betulkan selimut dan lain-lain. Manalah tahu perbuatan kita akan menjadi sebab kita akan dapat anak yang akan jaga kita nanti. Bukan tak dapat pahala pun. Pasti tertulis kebaikan.

Ala esoknya kita adalah alasan tertidur masa kerja sebab berjaga. Bos pun tak marah … bagus katanya awak ni tolong isteri dan mesti ada ayat .. biasalah dulu kita pun ngantuk juga setahun.

Sembang bagus tapi susah nak buat.

Tapi siapa dah biasa on call, kerja syif malam mungkin tak berat mana.

Satu cara lagi buat style nurse tu .. every two to three hours set la alarm ….. dapatlah juga kita pahala tengok keselamatan isteri …  Isteri pun tak perlu tahu sebenarnya kita berjaga untuk pastikan semua okay. Kalau ada hidayah dapat juga lah solat sunat waktu malam.

Ingat tu SUDDEN INFANT DEATH SYNDROME (SIDS ) ni paling tinggi risiko berlaku pada usia bawah 24 bulan. Jadi kita sebagai bapa ambil lah tugas itu untuk monitor pemberian ALLAH yang kiut miut tu .. dah besar nanti mana ada cute dah.

Sumber: Zulkifli Mohamed Sharif

 

 

Tinggalkan Komen