1/2 biji bawang holand
2 batang sederi
2 biji tomato
3 biji cili padi diketuk
Daun ketumbar
3 biji limau kasturi
Jangan lupa 1/2 kilo tulang rusuk lembu.
Cara-cara memasak:
Ads
Rebus tulang dan daging sampai lembut. Kalau ada periuk tekanan better guna. Cepat je empuk dagingnya.
Panaskan minyak, masuk semua bahan menumis. Tumis sampai kekuningan. Bunjut berbalut putih tu la rahsia kesedapan. Tak perlu jampi pun. Macam biasala, buka tingkap kasi Senah jiran sebelah bau.
Daging dah empuk, masuk je bahan tumis dalam periuk daging. Termasukla bunjut putih tu.
Perah 3 biji buah limau kasturi. Boleh juga ganti dengan lemon. Kalau ada sos ikan masuk la 2 sudu. Tak ada pun takpa.
Ads
Kemudian masuk semua bahan akhir masakan. Mudah je, susah bila kau malas. Cili api boleh letak banyak kalau nak pedas terangkat.
Perasakan dengan garam secukup rasa.
Last sekali tabur daun ketumbar. Kalau tak suka ketumbar, gantikan dengan daun sup dan daun bawang.
Ads
SIAP! Tabur bawang goreng pun sodap. Uihhh rasa sup masam-masam sungguh menyelerakan. Kalau ada sambal hitam lagi padu.
Bila hirup je kuah sup siam ni, terasa seperti berada di Restoran Thai bertaraf kayangan.
Wow! Bestnya mommies dapat me-time dengan bff di Muzium Negara. Ada sharing dari pakar, games menarik dan hadiah lumayan untuk dimenangi. Jom, daftar sekarang di SINIhttps://toko.ideaktiv.com/product/mummy-me-time/
Hidangan lauk ringkas seperti sup dan tomyam sememangnya menu pembuka selera bukan hanya untuk anak-anak bahkan untuk kita dewasa. Tomyam dengan ayam goreng atau ikan goreng panas pastinya buat makan bertambah.
Resipi Tomyam Ala Thai yang dikongsikan oleh Siti Husni ini mama wajib cuba untuk keluarga. Rasanya memang segar dan power. Wajib cuba!
Tomyam Pekat Ala Thai is done. Resepi tomyam pekat ala restoren Thai!
Bahan-bahan:
Pes tomyam brand maepranom dan tom yum kung
Cili kisar 3 sudu
Santan/ susu cair
Sos ikan/kicap sotong
Sos tiram
Ayam/udang/sotong
Bawang putih, bawang holland, lengkuas, serai,
Cabai melaka
Limau nipis
Daun ketumbar
Sayur bunga kobis/carrot/cendawan/jagung mini
1. Tumis cili kisar sampai pecah minyak. Masukkan pes tomyam dalam 4 -5 sudu besar. Masuk sos tiram dalam 1 sudu besar. Masukkan serai. tumis sekejap je.
2. Masukkan ayam/udang/ sotong. Gaulkan sebati.
3. Masukkan air dan santan cair/ susu cair.
4. Masukkan semua lengkuas, bawang putih, cabai melaka, tomato, akar ketumbar dan renehkan sekejap.
5. Perasakan dengan kicap sotong sampai cukup rasa.
6. Masukkan sayur sayuran, daun limau purut dan daun ketumbar. Last sekali dah mendidih perahkan air limau nipis sehingga cukup rasa.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bagi penggemar pisang goreng pastinya rindukan pisang goreng asli seperti zaman dulu-dulu. Agak sukar untuk mendapatkan pisang goreng original kerana kebanyakkanya telah diolah resipinya seperti ditambah keju, coklat dan sebagainya.
Bagi yang ingin menyediakan sendiri pisang goreng di rumah, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh peniaga pisang goreng ini.
Makan pisang goreng syok waktu petang…
Resipi tepung pisang
Bahan-bahan:
Tepung beras 2 cawan(apa-apa cap)
Tepung gandum suku cawan
Serbuk kunyit setengah sudu
Kapur makan secoit
Gula sesudu besar
Garam sesudu
Telur sebiji
Kalau nak sedap boleh tambah kelapa parut dan bijan… Bancuh jangan cair, jangan pekat
Cara penyediaan;
Bancuh kesemua bahan. Panaskan minyak, tunggu sehingga minyak betul-betul panas. Nak tahu minyak panas atau belum boleh titiskan sedikit adunan ke dalam kuali. Celup pisang kedalam bancuhan tepung tadi kemudian goreng sehingga nampak keemasan.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini.Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza.Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah.Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Nak bagi anak makan sosej tapi risau akan bahan yang digunakan. Jangan risau, para ibu boleh buat sendiri sosej sihat untuk diberikan kepada anak. Tak susah pon nak buat.
Sosej baby boleh dijadikan sarapan ala-ala English, tambah dengan telur hancur goreng. Ataupun boleh juga dijadikan sebagai minum petang untuk baby. Jom lihat resepi sosej baby yang dikongsikan.
Resepi ini dikongsikan oleh Nurul Shafiza Hana di Kumpulan Facebook Resepi Makanan Bayi.
RESEPI SOSEJ BABY Nak kongsikan resepi untuk sosej mummy- mummy buat sosej bagi baby.. Boleh buat English breakfast tambah telur hancur goreng atau buat minum petang untuk baby..
Bahan- bahan: Bahan basah – 4- 5 ketul dada ayam – 2 biji bawang besar – 2 ulas bawang putih – 2- 3 biji telur – Sayur terpulang nak letak apa, saya pilih lobak merah, saderi, daun bawang nak sedap lagi tambah jagung – Sedikit air
Bahan kering – 4 sudu tepung jagung* – ½ sudu lada sulah* – 1 sudu chicken powder* – 1 sudu serbuk bilis* – ½ serbuk lada hitam* Bahan bertanda * saya gaulkan sekali dalam mangkuk.
Cara- cara: 1. Kisarkan semua bahan basah. 2. Tuang dalam mangkuk satukan dengan bahan- bahan kering, gaul sampai sebati. 3. Saya gunakan plastik ais krim untuk buat sosej. Kalau nak guna daun pisang lagi bagus ya. Tapi PKP ni kita guna mana ada dekat rumah je. Nak mudah isi dalam plastik ais krim. 4. Masukkan adunan dalam pipping bag so nanti tekan ja masuk plastik ais krim. 5. Ikat dan susun dalam periuk pengukus. 6. Kukus dalam 5- 10 minit sahaja… agak- agak dah masak tutup api keluarkan terus dari periuk pengukus ya. 7. Nanti sejuk buangkan dari plastik, simpan dalam bekas plastik… so nak makan nanti just goreng or grill sahaja…
Mudah sahaja resepi yang dikongsikan. Boleh buat banyak- banyak dan simpan stok untuk anak- anak makan bila mereka nak. Selamat mencuba dan semoga bermanfaat.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Selepas insiden membawa dua lelaki ke dalam rumah, kali ini pempengaruh doctor selebriti, Dr Say diuji sekali lagi bila mana pembantu rumahnya mengasari anak ketiganya yang baru berusia 10 bulan.