Semakin anak membesar, tidak dinafikan semakin banyak karenahnya untuk menerima satu-satu jenis makanan. Ada anak-anak yang sudah mula memilih makanan dan menolak makan nasi.
Jangan kalah dengan anak sebaliknya cuba idea kreatif daripada nasi yang diolah semula. Resipi yang dikongsikan oleh Pn Nurul Ain ini boleh mama cuba. Awesome!
Assalamualaikum, saya share beberapa resepi boleh buat untuk anak yang susah makan nasi. Resepi ada di setiap gambar.
Egg Rice Muffin
Bahan-bahan:
1 cawan nasi
Bawang merah, bawang putih
Lobak merah dan bayam
Ayam cincang
Cream cheese
Telur
Daun pasli
Tumis bawang dan masukkan ayam.
Masukkan sayur, serbuk ayam dan cheese.
Masukkan nasi dan gaul rata. Boleh tambah air kalau nak nasi basah-basah sikit.
Masukkan dalam cup dan letak 1-2 sudu telur setiap cup, taburkan daun pasli.
Bakar 15 minit dengan suhu 180 C. Siap!
Apam Nasi Baby Version
Bahan-bahan:
1 cawan nasi
1 1/4 cawan air suam
3 sudu puri kurma
1/2 cawan puri buah naga
1 cawan tepung unbleached
1 cawan tepung beras
1 sb yis
Blend nasi, air suam dan puri kurma hingga sebati.
Ads
Campurkan pula semua bahan kering.
Masukkan puri buah (warna akan bertukar agak pink)
Masukkan dalam bekas, letak puri buah naga atas apam. Lorekkan.
Kukus 15 minit.
Pasta Baked Cheese
Bahan-bahan:
Pasta prego -direbus
Bawang merah, bawang putih
Lobak merah, brokoli
Ayam cincang
Sedikit pes tomato
60ml susu full cream
1 sk serbuk ayam homemade
Tumis bawang dan masukkan ayam dan pes tomato.
Masukkan sayur dan serbuk cheese.
Masukkan susu segar dan cream cheese. Kacau sebati.
Ads
Kemudian masukkan pasta dan kacau sebati.
Masukkan dalam beka dan bakar selama 15-20 minit dengan suhu 180 C.
Siap!
Bread Pocket Carbonara
Bahan-bahan:
Roti putih
Ayam cincang
Kentang -kukus
Lobak merah, brokoli -kukus
60ml susu full cream
1 sb cream cheese
Bawang putih, bawang merah
Serbuk cheese
Kukuskan kentang dan sayur hingga masak.
Tumis bawang dan kemudian masukkan ayam.
Masukkan susu dan krim cheese. Masukkan sayur dan serbuk cheese. Siap!
Ads
Buang tepi roti, gelek roti wholemeal sampai nipis dan potong dua.
Letak inti di hujung dan lipatkan. Kelim guna garpu.
Celup dalam telur dan tabur daun pasli. Goreng sekejap atau boleh letak dalam air fryer selama 15 minit, 160 c.
Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza.
Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah.
Sertai Pa&Ma E-Workshop, Lindungi Ibu, Lindungi Penyusuan yang dianjurkan Pa&Ma. Perkongsian ilmu mengenai penyusuan yang begitu bermanfaat untuk semua. Jom cepat-cepat sertai kami di SINI.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Antara makanan yang paling popular di pasar malam dan juga bazar Ramadan tentu sekali Tau Fu Fa atau nama sebenarnya Doufuhua. Tau Fu Fa adalah kuih tradisi orang cina yang diperbuat daripada soya.
Rasanya yang manis (kombinasi sirap gula melaka) dan juga Tau Fu Fa yang lembut menjadikan ianya makanan kegemaran rakyat Malaysia.
Tau Fu Fa juga enak dihidang ketika sejuk. Ada juga yang gemar menikmati makan ini ketika panas-panas. Tentu terasa lega selepas menikmatinya. Apa kata anda cuba resipi daripada instafamous khairulaming.
Sirap gula melaka
-3 cawan air (3 cups water)
-1 blok gula melaka (1 block palm sugar)
-2 helai daun pandan (2 pandan leaves)
Isi Tau Fu Fa
-1 liter susu soya (1 liter soy milk)
-5g serbuk agar-agar (5g jelly powder)
Cara penyediaan:
Untuk sirap gula melaka
-Panaskan 3 cawan air kemudian masukkan daun pandan dan juga gula melaka.
-Kacau sehingga larutan sebati dan mendidih. Bila dah sebati ketepikan bagi sejuk.
Untuk Isi Tau Fu Fa
-Panaskan 1 liter susu soya (1 kotak susu soya).
-Masukkan 5g serbuk agar-agar (hati-hati jangan terlebih nanti jadi agar-agar, masukkan sikit sahaja).
-Bila dah sebati tutup api dan .
-Bila dah siap dia patut jadi pejal. Boleh ceduk dan letak dalam mangkuk dan tuang sirap gula melaka yang telah disejukkan tadi. Sedia untuk dimakan.
Kalau nak makan sejuk-sejuk boleh simpan dulu dalam peti sejuk. Selamat mencuba!
Sepanjang musim PKP ini, permintaan ‘Box Of Happiness’ yang mana siap dijual dengan kek dan cream untuk dihias sendiri baik untuk kita yang dewasa mahupun kanak-kanak ini laris terjual. Mesti seronok anak-anak boleh hias kek sendiri kan?
Tak perlu beli, apa kata kita buat sendiri kek span vanila dan buttercream untuk anak-anak hias. Jom cuba resipi perkongsian Pn Noratiqah Nordin ini.
Resepi kek span vanila dan resepi buttercream. Sekarang tengah hot dengan kek deco sendiri kan. Diy kek. Ika nak share resepi kek span dan buttercream semudah ABC.
Bahan-bahan kek span vanila
300g margerin
300g gula kastor
6 biji telur
320g tepung naik sendiri
1 sudu besar esen vanila
250ml @ 1 cawan susu atau air
Masukkan gula dan margerin. Pukul hingga gebu putih.
Dah gebu. Masukkan telur satu persatu.
Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
Masukkan tepung berselang selikan dengan susu/air.
Berselang seli dengan tepung hingga habis tepung dan susu.
Siap untuk di bakar. Lupa amik gambar yang dah di bakar. Suhu 150 dan bakar 45 min atau hingga masak.
Kalau sebelum ini butir nangka hanya tepung kenyal kosong sahaja, kali ini kita variasikan dengan inti gula melaka di dalamnya. Lebih manis dan sedap rasanya. Jom cuba perkongsian resipi Zurina Zulkefli. Memang sedap!
Bubur butir nangka berinti gula Melaka. Musim-musim panas ni memang tekak teringin nak makan manisan yang sejuk-sejuk.
Kebiasaan saya suka butir nangka yang membujur dan tak perlu bubuh inti. Tapi suami saya nak ada rasa gula melaka, baru la sedap katanya. Selama saya buat butir nangka, mesti dia tanya saya mana inti? Kenapa tepung dia (butir) kosong je. Kali ni, saya ikut citarasa dia. Makanya butir nangka saya membulat dan ada gula Melaka. Resepi di setiap gambar.
Bahan-bahan:
1 cawan tpg pulut
2 sudu besar tepung gandum
Air (tiada sukatan sebab air perlu dituang sedikit demi sedikit)
Perwarna hijau, merah, dan kuning
Gula Melaka
1 kotak kotak santan
1 sudu kecil halba (untuk aroma)
Gula kasar (mengikut citarasa kemanisan masing²)
Dua helai daun pandan.
Sesudu besar tepung gandum yang dibancuh air.
Cara menguli tepung dengan baik
Campurkan tepung pulut dan tepung gandum dalam satu mangkuk. Tuang air sedikit demi sedikit sambil tangan menggaul tepung sehingga berpasir.
Bila tepung menjadi berpasir dan bergumpal, berhenti tuang air. Gaulkan kesemua tepung sehingga menjadi doh yang sebati.
Bahagikan doh kepada tiga bahagian. Setiap bahagian dicampurkan pewarna. Saya gunakan lidi sate untuk calitkan perwarna agar cecair warna tidak tertumpah atau berlebihan.
Saya simpan di dalam bilik stor makanan, tanpa disangka gula melaka saya cair. Musim panaskan sekarang. Tapi takpe senang je, saya jadikan bebola kecik untuk dijadikan inti butir nangka saya.
Cuit sedikit doh lalu bulatkan dan penyetkan. Letak inti gula melaka dan uli membulat semula.
Jadila butir nangka bentuk bulat.
Rebuskan ke dalam air yang mendidih. Pastikan ketika direbus air selalu dikacau sebab kita tak nak butir nangka kita melekat pada dasar periuk. Nanti butir nangka jadi xcantik dan membulat. Bila butir nangka dan timbul, baru angkat.
Rendam di dalam air sejuk untuk mengekalkan kekenyalan butir nangka.
Untuk kuah pula. Panaskan secawan air di dalam periuk dan masukkan daun pandan. Masukkan gula (mengikut citarasa) dan sesudu halba.
Tunggu sehingga air mendidih barulah masukkan sekotak santan. Masukkan bancuhan sesudu tepung gandum untuk memekatkan kuah santan.
Masukkan butir nangka kita ke dalam kuah santan. Reneh butir nangka pada suhu api yang kecil selama 10 minit.
Siap, boleh dihidang makan panas-panas atau pun boleh disejukkan dahulu. Kalau saya, saya suka makan sejuk-sejuk.
Tak sabar tunggu baby lahir, nak persiapkan mental dan fizikal sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang ilmu persediaan urus bayi selepas lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma: Misi Mama Sambut Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-e-workshop-misi-mama-cantik-sihat/
Bijaknya Adik Huzaifah dan ibunya, Ustazah Aishah melakukan solat Subuh dengan tertib rukunnya. Semoga adik-adik BK rajin mendirikan solat, kerana solat tiang agama tau!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Pelakon dan usahawan terkenal, Anzalna Nasir, kini lebih selesa dikenali sebagai seorang ibu yang penuh kasih sayang selepas mendirikan rumah tangga dengan Hanif Zaki...