Anak yang sedang membesar memang akan mempunyai tenaga lebih atau dalam bahasa mudahnya aktif. Tak kira siang atau malam.

Sampai satu tahap ibu bapa boleh jadi geram dan akhirnya anak pula jadi mangsa. Bagi memastikan keadaan ini terkawal, ibu bapa kena tahu apa puncanya.

Kadang-kadang anak terlebih aktif ini kerana beberapa sebab dan mereka tak boleh nak keluarkan sepenuhnya tenaga yang ada dalam diri mereka sehingga mereka nampak sukar dikawal.

Berikut perkongsian dari Puan Ezzaty Suffian mengenai caranya menangani anak yang terlebih hati pada waktu tertentu dan mungkin boleh jadi panduan ibu bapa.

Zaty paling sakit kepala kalau Fayyadh tiba-tiba ada hari yang dia jadi aktif terlebih. Lagi-lagi bila dah malam lepas Maghrib. Patutnya itu waktu dah ready nak tidur.

Inflatable horse/animals : pun akan buatkan anak terpaksa guna sepenuh tenaga dia untuk naik dan lompatkan kuda ni

Tapiii, dia punya berlari-lari, melompat-lompat satu rumah. Dia mengusik Faqeeha sampai menangis. Dia menjerit, ketawa mengilai bukan main.

Fuhhh, waktu macam ini jangan haraplah dia nak dengar kita larang. Ini bukan kisah terkena gangguan ke apa. Tapi inilah dia salah satu tanda energi negatif anak tak keluar habis dari tubuh badan dia.

Set gelongsor. Fayyadh umur 4 tahun pun masih sakan lagi main gelongsor. Pastu dah penat terus dia tertidur macam tu je.

Apa punca anak jadi lebih aktif daripada biasa?

1) makan malam (dinner) lewat terutamanya lepas Maghrib atau pukul 8 malam dan ke atas.

2) anak tidur lama (lebih dari 2 jam sekali tidur) pada waktu siang.

Excercise ball. Bola besar yang amat yang anak boleh jatuhkan badan kat atasnya beribu-ribu kali

3) anak ambil makanan manis macam ais-krim, biskut, coklat pada pukul 6 petang dan ke atas.

4) anak tak keluar rumah atau bermain di luar sehingga berpeluh sekurang-kurangnya selama satu jam.

5) Anak terlalu banyak tengok tv atau main gadget (lebih dari 2 jam sehari).

Trampoline

6) Anak dipaksa menghadap buku, latihan dan bacaan ilmiah lebih dari 8 jam sehari (belum sesuai nak paksa anak umur 6 tahun ke bawah baca buku/siapkan homework dari pagi sampai ke malam)

Sebenarnya kan, kadang kita selalu terlepas pandang benda-benda macam ni. Kita lebih fokus nak marah anak kalau dia terlalu aktif sampai payah nak tidur malam.

Set khemah dan terowong (tunnel).

Kesian kat anak-anak kita. Sebab dia sendiri tak boleh nak control that excessive energy. Resultnya nampaklah dia jadi energetik luar biasa walau jam dah pukul 12 tengah malam.

Diharapkan perkongsian Zaty mengenai apa tools dan toys yang sesuai kita letak dalam rumah supaya anak-anak boleh lepaskan energi negatif dia kat situ boleh mengurangkan rasa stres anda sebagai ibu bapa. Berilah anak bermain sampai dia rasa puas dan penat. Sampailah dia akan cari tempat untuk tidur dengan sendirinya. Insya-Allah boleh membantu!

Sumber: Ezzaty Suffian

Tinggalkan Komen