Susu badam sangat elok diamalkan setiap hari. Ia bukan sahaja mampu mengekalkan kesihatan dan keremajaan kulit tetapi juga bagus untuk perkembangan otak anak. Badam kaya dengan vitamin E dan bersifat antioksidan dan sekali gus mampu mengurangkan tanda-tanda penuaan dan menjadikan pengamalnya nampak awet muda.
Susu Badam Elok Amalkan Setiap Hari
Jika dilihat kepentingan anak-anak mengamalkan susu badam ini pula adalah ianya baik untuk kesihatan otak kerana badam mengandungi dua nutrien utama iaitu Riboflavin dan L Carnisebab yang mampu mempengaruhi aktiviti saraf. Oleh sebab itu juga, ramai ibu-ibu di negara India sangat mengalakkan anak-anak mereka mengamalkan pemakanan badam.
Jadi apa kata hari ini kita cuba buatkan susu badam ini untuk kita anak beranak amalkan dan sekali gus menikmati khasiat susu badam yang cukup istimewa ini. 1 cawan badam boleh dapat 1.5 liter susu. Cukuplah untuk lima hari minum.
Anak Pintar, Mama Awet Muda
Bahan-bahan:
1 cawan badam mentah
4 cawan air masak
1 sudu esen vanila
Sedikit garam
Kurma *tambahan
Cara penyediaan:
1.Basuh badam bersih-bersih selepas itu rendam semalaman.
2. Esoknya buangkan air rendaman, basuh bersih-bersih dan masukkan ke dalam pengisar dengan air secukupnya. Nak masuk kurma pun boleh.
Ads
*Kalau tak boleh pusing, masukkan air lagi. Tapi jangan cair sangat.
3. Sudah siap kisar terus masuk dalam penapis dan perah. Hidupkan api dan masak sampai mendidih. Jangan lupa letakkan 1 sudu esen vanilla dan garam.
CARA MENIKMATI SUSU BADAM
Ads
1.Dimakan bersama madu
Apabila sudah mendidih itu kira sudah siap. Senang bukan? Apabila sudah suam maka bolehlah diminum. Sebelum minum letakkan 1 sudu madu. Rasanya sedap, tiada rasa pelik. Kalau ada kurma, masukkan sekali. Tidak perlu masukkan madu. Cukuplah manis daripada kurma itu.
2. Smoothies
Boleh letak buah-buahan. Kalau tiada buah pun tidak mengapa. Boleh minum begitu sahaja. Boleh juga letak chia seeds jika suka.
Ads
Ekstra Tip: Hampas badam tadi jangan dibuang pula. Rugi. Jangan membazir. Kita guna sampai habis. Boleh buat lempeng. Letak tepung sikit, garam sikit, gorenglah.
Disaat semua orang berebut-rebut mendapatkan stok bekalan roti, ada baiknya masa terluang ini kita cuba hasilkan roti sendiri di rumah. Lagi berbaloi hasilnya bila melihat air tangan sendiri. Anak-anak pastinya lebih teruja.
Resipi roti mudah yang dikongsikan oleh Puan Nurul Zaila ini cukup ringkas dan tidak memerlukan bahan yang banyak. Malah panduan langkah demi langkahnya menerusi gambar yang dikongsikan buat ibu lebih senang ikut. Paling penting confirm jadi.
Memandangkn ada yang try tak jadi, sis bagi resipi bergambar okei. Bagi mudah faham. Resipi ada kat setiap gambar. Resipi ni boleh lah nak tambah inti @topping sesuka hati ye.
Sediakan bahan-bahan:
Air masak 1 cawan
Susu pekat manis (kalau nak buat roti manis letak banyak dan tambah gula, kalau tak letak dalam 2,3 sudu je.
Yis 1 sudu besar
Majerin sesudu besar
Sesudu kecil esen vanilla
Ok ready go blend.
Blend sampai berbuih macam ni.
Tuangkan ke dalam bekas. Masa ni pecahkan sebutir telur. Kacau bagi sebati.
Masukkan 4 cawan gandum. Kalau lembik tambah sampailah tak lekat kat tangan.
Tengah uli boleh tambah sikit garam.
Uli sampai jadi cam gini. Boleh terus bentukkan dalam loyang.
Susun macam ni ye. Jangan rapat-rapat sebab nak bagi ruang roti naik. Ok biarkan dia naik. Lok je masuk dalam oven jangan buka suis. Lock lebih kurang 30 minit. Sebelum bakar keluarkan dulu roti tu. Panaskn dulu oven, bakar suhu 160 selama 15 hingga 20 minit. Tengok perang dah tu masaklah.
Ni kalau nak buat roti sarang lebah. Tambahlah kuaci bijan kat atas roti.
Resipi butterscoth, susu cair + gula perang masak sampai mendidih. Lepas tu tambah sesudu butter/majerin.
Yang ni toppingnye cheddar cheese + gula. Sapu majerin dulu atas roti, parut cheddar dan tabur gula.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Soto antara makanan tradisi dari negara jiran, indonesia yang dalamnya terdapat campuran daging ayam atau daging lembu, kacang, begedil kentang dan beberapa jenis sayur-sayuran.
Bagi yang teringin untuk menyediakan juadah ini, anda boleh ikuti respi yang dikongsi oleh Farah lome.
RESIPI SOTO CARA SAYA
Resipi Kuah Soto (resipi ni utk 2 liter air/ 6 orang makan)
Bahan-bahan;
•lengkuas 1 inci
•halia 1 inci
•bawang merah besar 4 biji (memang Kalau banyak lagi sedap)
•bawang putih 1 ulas
•buah keras 1 biji
*blend semua bahan di atas
•Ayam potong besar sebab nak carikkan nanti
•serai 2 batang (ketuk)
•minyak untuk menumis
•Serbuk sup adabi (kalau sepeket kecik tu guna separuh)
•Serbuk kurma adabi (guna separuh juga)
•kiub ayam 1
•akar daun sup (potong dan cuci bersih)
•air 2 liter/ sejug
*atau kalau taknak guna serbuk sup/kurma guna saja rempah soto. Saya kadang guna rempah soto je boleh dapatkan jenama apa saja. Bahan lain jangan ubah ya. Tetap sama. Tu kuah boleh jadi pekat. Jangan bergantung dengan rempah semata-semata.
Cara masak:
•tumis bahan blend, serai dan akar daun sup sehingga naik bau/betul-betul masak/sedikit garing. Supaya bawang semua tu tak rasa mentah di kuah nanti. Bila masak elok kuah akan jadi wangi.
•masukkan serbuk sup dan kurma/rempah soto.
•masukkan ayam. Agak-agak air ayam dah hampir kering baru masukkan air.
•masukkan kiub ayam, perasakan gula garam. Renehkan sehingga ayam masak elok. Angkat ayam dan toskan (untuk dicarik nnti)
•Siap!
Resipi Begedil kentang
•ubi kentang 5/6 biji buang kulit then potong kecil. Rebus.
•lenyekkan. Masukkan hirisan daun sup dan bawang goreng. Bulat-bulatkan then leperkan sedikit.
•Telur 1 biji
•lada sulah
•garam secukup rasa
*pecahkan telur, masukkan garam dan lada sulah. godek laju supaya bila goreng nanti jadi macam bersarang.
*cara goreng begedil supaya tak hancur, panaskan minyak agak-agak tenggelam separuh begedil je. Jangan penuh ok. Panaskan dengan api yang kecil sehingga betul-betul panas. Celup begedil dalam bancuhan telur then goreng. Jangan rajin nak balik-balikkan selagi yang sebelah kena minyak tu tak garing/kekuningan. Dah garing baru balikkan ye. Kalau balikkan awal-awal memang pecah ler.
*maaf tersalah terkurang.
Kredit: farah lome
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!