Sayangnya! Jika susu ibu yang sangat berharga dikendalikan dengan cara yang salah, ia tidak boleh digunakan lagi. Bersesuaian dengan khasiatnya, ia memerlukan perhatian dan dihargai sepenuhnya. Susu ibu tidak dikatakan basi tetapi dikategorikan sebagai susu yang tidak boleh digunakan lagi.
Artikel Menarik: [Keracunan Walaupun Hanya Minum Susu Ibu. Bila Periksa, Rupanya Botol Tercalar]
Tidak boleh ambil mudah, para ibu harus belajar cara yang betul untuk mengendalikan susu perahan. Ikuti penjelasan daripada Juzaila Abdul Satar, Kaunselor Laktasi, tentang atur cara pengendalian susu ibu secara berkesan. Semoga perkongsian ini dapat membantu para ibu yang masih belajar.
Bagaimana Nak Tahu Susu Sudah Rosak?
Perhatikan jika susu perahan anda mempunyai ciri-ciri ini. Jika ada, jangan diberi kepada si manja dikhuatiri mendapat keracunan makanan.
Macam Mana Nak Kendalikan Susu Ibu?
Terdapat aturan dalam mengendalikan susu perahan bermula dari diperah untuk disimpan dan kemudian dicairkan apabila hendak digunakan. Ada tempoh tertentu susu tersebut boleh digunakan. Aturan ini bertujuan supaya bayi mendapat khasiat susu ibu yang paling optimum.
Artikel Menarik: [Hamil Lagi, Patut Ke Bercerai Susu? Ikuti Tip Penyusuan Ketika Hamil]
Ketika mengendalikan susu perahan, terdapat panduan yang perlu diikuti. Tujuannya adalah untuk memelihara khasiat susu ibu kerana susu ibu akan kehilangan nutrien kesan daripada proses penyimpanan.
Perbezaan Ketika Mengendalikan Susu Segar, Susu Sejuk & Susu Sejuk Beku
Susu segar: Jika hendak berikan bayi susu segar, sejurus diperah boleh diberikan terus kepada bayi dan hendaklah dihabiskan dalam tempoh 1 jam. Tidak boleh disimpan bakinya jika bayi tidak habis minum dan sekiranya bayi belum minum, susu boleh berada di dalam suhu bilik sehingga empat jam tetapi tidak digalakkan kerana suhu di negara kita panas bukan seperti di luar negara.
Susu sejuk: Susu di bahagian chiller peti ais boleh disimpan sehingga lima hari mengikut kekerapan buka dan tutup pintu peti ais. Jika peti sering dibuka, selepas tiga hari susu tersebut hendaklah dibekukan. Jika hendak diberikan kepada bayi, susu boleh disuamkan atau boleh diberikan dalam suhu bilik atau ada bayi menerima susu sejuk dengan baik. Susu hendaklah dihabiskan dalam tempoh sejam dan baki susu tidak boleh disimpan semula.
Susu beku: Jangka susu beku berbeza-beza mengikut peti ais yang digunakan. Bagi peti ais satu pintu, jangka hayat susu beku adalah dua minggu. Bagi peti ais dua pintu pula, jangka hayat susu beku adalah sehingga tigabulan. Bagi yang menggunakan deep freezer, jangka hayat susu beku adalah sehingga enam bulan. Sekiranya terdapat keperluan untuk memindahkan susu beku, hayat susu tersebut mengikut tarikh susu diperah.
Harus Prihatin Sejak Susu Diperah
Simpan Dalam Botol, Plastik Aau Bekas Lebih Selamat?
Untuk kekalkan kesegaran susu ibu, penting untuk memastikan peti ais diaturkan bahan masakan dengan baik. Ini bermaksud semua bahan masakan termasuklah bahan mentah disimpan di dalam bekas bertutup dan ditutup rapat. Ini kerana susu ibu boleh menyerap bau peti ais dan boleh menyebabkan bayi menolak susu sejuk/susu beku.
Setiap medium penyimpanan ada kebaikan dan kekurangannya. Jika menggunakan botol, boleh digunakan berulang kali sehingga enam bulan tetapi mengambil ruang penyimpanan. Jika menggunakan plastik pula, penggunaan hanya sekali pakai sahaja tetapi dapat menjimatkan ruang penyimpanan. Oleh itu, ibu perlu bijak membuat pilihan mengikut kesesuaian.
Artikel Menarik: [Berbaloi Dua Jam Sekali Bangun Malam. Penyusuan Waktu Ini Banyak Kelebihan Untuk Anak]
Kesilapan Paling Biasa Dibuat Ketika Menyimpan Susu
Jom sertai komuniti ibu Pa&Ma Moms To Be. Anda boleh ikuti forum, ajukan soalan-soalan kepada doktor dan menggunakan pelbagai tools di sini. Sign up di https://momstobe.majalahpama.my