Sama seperti kita, anak yang masih kecil pun inginkan makanan yang enak seperti yang disediakan buat kita. Pun begitu tanggungjawab mengawal kandungan gula dan garam buat anak kecil kita di bawah usia dua tahun jangan dilupakan.
Biarpun tanpa garam dan gula namun ibu ini, Puan Sazna Najihah masih boleh menyediakan menu enak lagi lazat buat anaknya, Nashif Furqan. Semuanya sedap-sedap belaka malah beliau sentiasa menjaga bagi memastikan hanya makanan sihat disediakan buat anaknya. 23 jenis resipi yang dikongsikan buat kita kagum. Semuanya nampak sedap dan menyelerakan. Jom cuba.
I share my joyness as a Master Chef to Nadhif Furqan.
Mudahan Ummi Nadhif istiqamah untuk masak ‘healthy food’ untuk anak Ummi. Alhamdulillah, Nadhif dah masuk 10 bulan dan setiap masakan Nadhif masih bebas gula dan garam.
Walaupun tanpa garam, gula atau MSG tapi menu Nadhif lazat sehingga menjilat mangkuk..haha. Bila Nadhif berselera makan, ummi lagi bertambah excited nak masak.
Resepi Ummi akan update dari semasa ke semasa sebab ummi nak berperang dengan Nadhif sat!
Cara-cara:
Cuci bayam bersih-bersih.
Satukan tepung jagung dan tepung gandum dengan air suam. Pastikan bancuhan tepung tak cair dan tak terlalu likat.
Celup bayam dalam tepung dan boleh goreng. Mudah sangat!
Ads
Puding Roti Butter Versi Baby
Bahan-bahan:
4 keping roti wholemeal Gardenia
1 kotak kecil susu full cream
Unsalted Butter
1 biji telur
Puree kurma
Kismis yang dicincang
Cara-cara:
Sapukan unsalted butter pada roti dan loyang.
Carikkan roti dan masukkan dalam loyang. Susun cantik-cantik.
Dalam bekas lain, satukan telur, puree kurma dan susu full cream. Pukul sehingga sebati
Kemudian, tuangkan ke dalam loyamg roti. Bakar pada suhu 170 selama 20 minit. Bergantung pada oven masing-masing ya.
Masukkan 1 cawan full cream ke dalam periuk dan 1 sudu tepung jagung. Kacau sehingga larut. Kemudian, panaskan atas api dan kacau sehingga pekat. Jangan terlalu lama, nanti berketul².
Ads
Blueberi Pancake
Bahan-bahan:
Blueberry
Tepung gandum
Yogurt
Air Masak
1 sudu minyak masak
Cara-cara:
Campurkan tepung, yogurt, minyak dan air. Gaul sehingga sebati. Pastikan tidak terlalu cair atau likat.
Masukkan blueberry yang dibelah dua dan gaul sebati.
Panaskan pan, dan tuang adunan mengikut citarasa.
Nugget Tempura Homemade
Cara – cara :
Masukkan kesemua bahan dalam blender dan blend. Masukkan air sedikit sekiranya blender tidak bergerak.
Kemudian, tuang ke dalam bekas dan kukus.
Siap kukus, biarkan sejuk dan boleh potong atau tekap menggunakan acuan.
Boleh digoreng.
Cara-cara:
Potong keledek memanjang.
Rebus/kukus keledek sehingga lembut.
Satukan tepung gandum dan tepung beras. Masukkan air, kacau sehingga adunan tak terlalu cair atau pekat. Sedang-sedang sahaja.
Celup keledek dalam bancuhan tepung tersebut dan goreng.
Roti Kurma Kukus
Cara-cara :
Blend kesemua bahan kecuali kismis. Tuang ke dalam acuan. Kukus selama 35 minit atau sehingga masak.
Semak kesemua resipi hebat dan kreatif lain di facebook beliau. Ingat, kawal gula dan garam pada anak-anak kita. Kesihatan anak-anak tanggungjawab kita.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Biasanya buah mangga, kedondong, jambu atau nanas pilihan ramai untuk buat jeruk asam boi. Namun kali ini ada kelainan sikit apabila menggunakan buah rambutan. Kebetulan sekarang musim buah rambutan, boleh cuba.
Ini resipi yang dikongsikan oleh Puan Ani Zam. Nampak sedap apabila makan sejuk-sejuk.
Ada banyak buah rambutan kat rumah ni. Saya buat rambutan asam boi pula. Ada peminat menu ni tak?
Resepi rambutan asam boi
Buah rambutan
Asam boi
Serbuk asam boi
Limau kasturi
Cilipadi
Garam dan gula
Cara-cara:
1) Kupas, basuh bersih dan toskan buah rambutan.
2) Masukkan isi rambutan ke dalam mangkuk
3) Masukkan pula asam boi , serbuk asam boi , cilipadi , garam dan gula ke dalam mangkuk tersebut..gaul bagi mesra
4) Buang biji limau kasturi kemudian perahkan airnya ke dalam mangkuk yang berisi buah rambutan
5) Gaul sebati, akhir sekali masukkan ke dalam peti sejuk dalam satu @ 2 jam
Keluarkan dan sedia untuk di nikmati.. Anak 8 Tahun Sebak
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Anak kalau tak mahu makan nasi, mama pasti rasa susah hati. Bimbang perut anak sentiasa kelaparan kerana tidak dibekalkan dengan karbohidrat tinggi. Sebenarnya bukan nasi sahaja pembekal karbo, mama boleh kreatifkan diri dengan mencuba bebola kentang atau keledek yang rasanya lebih manis tetapi menyihatkan.
Resipi Bebola Keledek Keju yang dikongsikan oleh Puan Mariatun Bibi ini boleh anda cuba sediakan buat anak. Insyaallah kenyang dan anak pun suka.
Saya buat Bebola Keledek Keju ni untuk anak-anak. Anak-anak pun suka.
Resepi Bebola Keledek Keju
Bahan-bahan:
Ubi keledek
Tepung gandum
keju dan serbuk roti
minyak untuk mengoreng
Caranya:
Rebus ibu keledek sampai empuk. Biarkan sejuk dan masukkan tepung gandum. Saya agak-agak je letak tepung. Uli sampai tak melekat kat tangan. Ala macam kita nak buat Kuih Keria tu.
2. Buat bulat-bulat keju macam dalam gambar. Kalu tak mahu letak keju pun tak apa, ikut la nak letak inti apa.
3. Ambil ubi yang dah di uli dengan tepung tadi,tekan dan letakkan keju di tengahnya. Bulat-bulatkan semula.
4. Dah habis buat bulat, bolehlah salutkan dengan serbuk roti. Dah habis boleh la goreng.
Kredit: Mariatun Bibi
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Apabila bayi sudah boleh mula makan bubur atau makanan pejal lain seawal 6 bulan, pasti ibu-ibu sangat teruja untuk memperkenalkan pelbagai menu baru kepada bayi yang baru nak belajar makan dan merasai pelbagai rasa makanan.
Jika ibu teruja, bayi lebih lagi teruja dan sentiasa tidak sabar untuk menunggu waktu makan. Ini kerana bermacam-macam menu kreatif yang ibu sediakan untuk si manja tersayang.
Mungkin permulaan bayi nak makan, ibu boleh cuba dulu sikit-sikit bubur kosong diikuti dengan puri sebelum bagi set bubur lengkap.
Bagi memudahkan kerja ibu dan memberi keseronakan kepada anak supaya tak mudah jemu, boleh cuba buat stok serbuk ayam homemade untuk menyedapkan makanan si kecil.
Berikut perkongsian dari Puan Ummi Humaira mengenai caranya buat serbuk ayam untuk ditambah dalam makanan anaknya.
Harini saya cuba buat serbuk ayam. Alhamdulillah jadi. Cuma saya lupa ambik gambar masa rebus.
Cara-caranya:
1) potong kecil ayam. Bahagian isi je tau. 2) cuci bersih la kan lepas potong kecil. 3) rebus sampai nampak gebu empuk. 4) lepastu asingkan isi ngn air rebusan. 5) tapis atau toskan. 6) pastu carikkan ayam . Tujuan nya supaya mudah nak sangai tu cepat la sikit keringnya..
Sangai isi ayam yang dicarik
7) sangai isi ayam yg di carik tu sampai nmpk garing. Kalau lambat sangat rasa, angkat la dulu, biar sejuk. Masukkan isi yang di sangai tadi dalam blender..
8) blender la sampai nampak halus sikit.. 9) sangai semula biar kering..
And last !!!!!! 10) blender lagi sekali . Jadilah halus mulus camtu.
Lepas dah halus mulus macam tu. Masuk dalam bekas kedap udara.
* saya guna blender kasar jee. Tapi pastikan blend tu tak pedas. Kalau boleh asingkan blend kita dengan blend baby.
* boleh simpan dalam peti sejuk di bahagian chiller dan tahan dalam tempoh 1 hingga 2 bulan. Jika nak guna taburkan atas bubur atau dalam menu masakan anak.
Rezeki buat rakyat negeri Pahang! Setiap kali Ramadan menjelang, mesti ramai penjawat awam tertanya-tanya, "Bonus raya ada ke tahun ni?". Alhamdulillah, kerajaan akhirnya mengumumkan...