Tak Dapat 5 Waktu, Cari Masa Untuk Maghrib & Isyak. Solat Bersama, Kuatkan Rasa Cinta Suami Isteri

Dengan hanya menghabiskan masa lebih kurang lima ke sepuluh minit sebanyak lima kali sehari (jika boleh), anda mampu menyuburkan kasih sayang antara suami isteri. Impaknya mungkin tidak nampak terus, tetapi jika diamalkan secara konsisten pasti berbahagialah anda dan si dia.

 

Tidak susah, ambil wuduk dan kemudian bentanglah sejadah. Solatlah dengan penuh kusyuk dan kesungguhan, kemudian panjatkan doa kepada Allah SWT untuk melindungi perkahwinan anda.

Mungkin untuk solat lima waktu sehari agak sukar kerana masing-masing bekerja dan sebagainya. Pun begitu, sekurang-kurangnya ambillah dua waktu terbaik ini, maghrib dan isyak.

Secara zahir tidak terlihat manfaatnya tetapi percayalah ia akan tersemat dalam jiwa kalian berdua. Suami isteri yang mengamalkan solat berjemaah akan merasai nikmat rumah tangga yang harmoni.

Baca Artikel Ini: [Bahagian Pelipat Jadi Gelap Waktu Mengandung, Undang Rasa Segan Ibu Hamil Pada Suami]

Semakin Mesra, Semakin Sayang

Sebenarnya jalinan kasih sayang yang dibina ketika anda solat bersama terbit sewaktu lepas solat. Sudah menjadi kemestiaan selepas bersolat, isteri akan bersalaman serta mencium tangan suami. Pada waktu ini, isteri akan belajar untuk menghormati pasangan. Suami pula akan terdidik untuk sentiasa merasa sayang kepada isteri. Ketika memohon ampun kepada satu sama lain, hati akan merasa tenang dan jauh dari sebarang anasir jahat.

 

‘Short Cut’ Ke Syurga

Sudah kita ketahui, solat berjemaah berganda kali baik daripada sembahyang sendirian. Apabila solat berjemaah, anda sebenarnya membina jalan pintas untuk ke syurga. Yakinlah kepada Allah SWT yang akan memberi ganjaran pahala kepada anda.

Ikuti Tip Jadikan Anak Lelaki Lebih Rajin: [Anak Lelaki Mesti Diajar Cekap Di Dapur Supaya Ringan Tulang Sampai Dewasa]

Awak Hormat Saya, Saya Hormat Awak…

Ketika bersolat, suami akan menjadi imam (ketua). Isteri akan patuh dan menghormati peranan suam. Cara ini dapat mendidik isteri untuk menghormati peranan suami dalam rumah tangga. Suami pula terdidik untuk sentiasa di hadapan dan membimbing isteri serta keluarga. Dengan menjadi imam, sekaligus melatih si suami untuk menjadi ketua yang bertanggung jawab.

Seandainya anda mahukan pasangan untuk sentiasa menyayangi, mengasihi serta menghormati anda, cubalah amalkan ayat Yusuf ini:-

“Idz qola Yusufu li abihi ya abati inni roaitu ahadaasyaro kaukabaw wasy syamsa wal qomaro roaituhum li sajidin.”

Ketika Nabi Yusuf berkata kepada bapanya: Maksudnya,“Wahai ayahku! Sesungguhnya Aku mimpi melihat sebelas bintang dan matahari serta bulan; Aku melihat mereka tunduk memberi hormat kepadaku“.

Sebelum berdoa, tetapkan dalam hati bahawa niatnya untuk tujuan yang baik. Jangan salah gunakan doa ini untuk mengorat pasangan orang lain pula ya!

Sumber: Wanista.Com

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

IKLAN

This post was last modified on March 8, 2021 2:27 pm

Emy H

Recent Posts

“Pandainya Berenang, Siap Pusing-Pusing” Berani & Tak Menangis Masuk Dalam Air, Wargamaya Seronok Tengok Gelagat Fatima!

Selepas menerima suapan pertama, pada usianya kini enam bulan, anak pasangan pelakon, Fazura dan Fattah…

24 mins ago

Resipi Sambal Bilis Kering ‘Legend’, Pedas Berapi, Boleh Tahan Sampai 2 Minggu!

Hidangan bersahur atau berbuka tidak bangkit enaknya jika tanpa sambal yang pedas dan sedap. Bulan…

2 hours ago

Resipi Filipino Fruits Cocktail, Creamy Lagi Berlemak, Gerenti Sedap!

Tercari-cari resipi untuk dicuba di bulan puasa ini, apa kata anda cuba Filipino Fruit Cocktail…

3 hours ago

“Tak Perlu Paksa Anak Kecil Berpuasa Penuh, Mereka Perlu Nutrisi” Pesanan Dr Izzar

Bila masuk bulan ramadan, ramai ibu bapa yang cuba nak mendidik anak-anak agar berpuasa

14 hours ago

Waktu Kecil Anak Sekali Saja. Layanlah Puas-Puas! Sampai Masanya Kita Pula Rindu

Nak kena layan, nak kena peluk, nak kena belai. Memang ibu ayah rasa rimas tapi

16 hours ago

“Tiada Rezeki Bonda Ayah Peluk Cium Dia” Hasrat Timang Anak Lelaki Tak Kesampaian, Faralyna Keguguran!

Rezeki untuk memiliki seorang anak lelaki tidak kesampaian bila mana pelakon, Faralyna Idris mengalami keguguran…

17 hours ago